Restaurantele, teatrele şi sălile de spectacole te aşteaptă să te bucuri de viaţă. Dar tu, încă eziţi.
Normalitatea la care ai visat, te cam sperie. Ai tot felul de nelinişti şi întrebări.
O fi sigur locul în care mergi? Oare mai ştii să socializezi?
Sandi şi-a redeschis restauranul, după mai bine de jumătate de an. A sperat că asta îi va bucura pe clienţi.
„Sunt foarte reticenţi. Am avut inclusiv zile cu rezervări pe terasă şi ştiam că plouă şi sunam rezervările şi le dădeam opţiunea de a sta în interior. Şi ei ziceau că nu, noi totuşi vrem, dacă se poate, pe terasă, sub umbrelă. Nu contează că plouă, noi vrem să stăm acolo. De-a lungul timpului, cum s-au obişnuit să poarte şi masca constant şi să stea şi constant pe terasă, indiferent de vreme, cred că de aici a devenit un fel de obişnuinţă.”, a povestit Sandi Popescu, un antreprenor din Timişoara.
Este şi cazul Elizei, care preferă să ia masa în aer liber. Chiar dacă vremea e răcoroasă. Iar cu restricţiile din ultimul an s-a obişnuit.
„Nu simt neapărat că mi-a lipsit ceva în mod special. Nu vreau în mod special să stau în interior. E ok afară. Nu pot să zic că am rămas neapărat cu sechele, că nu mă deranja în mod special masca, dar îmi vine cumva să o iau uneori.”, a spus Eliza, o clientă a restaurantului.
Psihologii şi psihiatrii consideră că e nevoie de timp ca să te obişnuişti din nou, cu normalitatea. Îţi spun şi cum să procedezi: să te expui progresiv, la tot ce te îngrijorează.
„Concret: ne este teamă să intrăm într-un restaurant şi să luăm masa la restaurant. Putem să intrăm, să ne familiarizăm din nou, cu acel mediu. A doua zi putem să revenim, să petrecem un interval de timp mai lung acolo.”, îndeamnă Cristina Vasilian, medic primar psihiatru.