LIVE TEXT  Armata israeliană anunţă că a lovit „ţinte teroriste în Liban” / NYT: Hezbollah a vrut să atace Tel Avivul la 5 dimineaţa / Atac preventiv al IDF, cu sute de rachete lansate: teroriştii ţinteau către Ministerul Apărării / Stare de urgenţă pentru 48 de ore / A fost închis aeroportul din Tel Aviv / Joe Biden monitorizează situaţia

Armata israeliană spune că a lovit „ţinte teroriste în Liban” după ce a identificat că Hezbollah „se pregătea să tragă rachete şi proiectile spre teritoriul israelian”, relatează CNN.

Urmărește
3825 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană anunţă că a lovit „ţinte teroriste în Liban” / NYT: Hezbollah a vrut să atace Tel Avivul la 5 dimineaţa / Atac preventiv al IDF, cu sute de rachete lansate: teroriştii ţinteau către Ministerul Apărării / Stare de urgenţă pentru 48 de ore / A fost închis aeroportul din Tel Aviv / Joe Biden monitorizează situaţia

Armata israeliană anunţă că a lovit „ţinte teroriste în Liban” / Atac preventiv al IDF, cu sute de rachete lansate: „ţinteau către Ministerul Apărării” / Stare de urgenţă pentru 48 de ore / A fost închis aeroportul din Tel Aviv / Joe Biden monitorizează situaţia

UPDATE Răspunsul Hezbollah a fost amânat pentru a da o şansă discuţiilor despre Gaza

Răspunsul Hezbollah la focul deschis de Israel duminică a fost amânat pentru a da o şansă discuţiilor despre Gaza, a declarat liderul mişcării libaneze Hassan Nasrullah.

Potrivit acestuia, pedeapsa pentru crimă a fost însăşi aşteptarea răzbunării, care a forţat Israelul şi forţele americane să-l ajute să recurgă la „mobilizarea deplină”.

El a menţionat că Hezbollah a lovit sediul unităţii de informaţii militare israeliene 8200 din nordul Tel Avivului şi sistemul de apărare aeriană din Glilot.

UPDATE Israelul şi Hezbollah nu doresc un război total

Doi diplomaţi au declarat pentru Reuters că după schimbul de foc în această dimineaţă, Israelul şi Hezbollah au schimbat mesaje că ambele părţi doresc să evite escaladarea ulterioară.

Mesajul principal a fost că ambele părţi definesc schimbul intens de foc de astăzi ca o poveste „terminată” şi că ambele părţi nu doresc un război total.

UPDATE Netanyahu la şedinţa cabinetului: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este sfârşitul poveştii, este un alt pas pe calea schimbării situaţiei”

Premierul Benjamin Netanyahu afirmă, la începutul şedinţei de cabinet, la Kirya din Tel Aviv, că „Nasrallah din Beirut şi Khamenei din Teheran ar trebui să ştie că acesta este un alt pas pe calea schimbării situaţiei din nord”.

„Hezbollah a încercat să atace statul Israel cu rachete şi drone dimineaţa devreme. Am instruit IDF să efectueze o lovitură preventivă puternică pentru a elimina ameninţarea. IDF a distrus mii de rachete cu rază scurtă de acţiune şi toate au fost menite să facă rău cetăţenilor noştri şi forţelor noastre din Galileea. În plus, IDF a interceptat toate UAV-urile pe care Hezbollah le-a lansat cu scop strategic în centrul ţării.”

UPDATE ONU şi UNIFIL către Israel şi Hezbollah: fără escaladare

Coordonatorul ONU în Liban şi forţele de menţinere a păcii desfăşurate în ţară au cerut Hezbollah-ului libanez şi Israelului „să se abţină de la orice escaladare ulterioară” şi să „înceteze focul”. Într-o declaraţie comună, biroul coordonatorului Naţiunilor Unite şi al Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), desfăşurat la graniţa dintre Israel şi Liban, notează „evoluţii îngrijorătoare ale situaţiei”, după ce iranienii pro-Hezbollah au anunţat au efectuat un atac grav împotriva Israelului, care, la rândul său, a raportat lovituri preventive în ţara vecină.

UPDATE Egiptul cere Israelului să se retragă de la trecerea Rafah

Ziarul saudit Al Hadath a raportat că Egiptul a cerut Israelului să renunţe la controlul asupra punctului de trecere a frontierei Rafah. Între timp, mediatorii egipteni, în vederea summitului de astăzi, au încercat să reducă distanţa dintre Israel şi Hamas şi să facă presiuni asupra Israelului pentru a elimina treptat prezenţa trupelor sale de-a lungul zonei tampon dintre Gaza şi Sinaiul egiptean. 

UPDATE Israel: luptele continuă în sudul Libanului

În ultimele ore, IDF afirmă că a continuat să lovească lansatoare de rachete Hezbollah în sudul Libanului. Times of Israel relatează acest lucru. O celulă Hezbollah depistată în Khiam a fost, de asemenea, vizată de un atac cu drone, a adăugat armata. Hezbollah a anunţat că un membru al mişcării aliate Amal a fost ucis în raid.

UPDATE Sursă libaneză: Israelul a vizat 31 de sate

Cel puţin 31 de sate şi zonele învecinate au fost vizate de raidurile efectuate de avioane de luptă sau drone israeliene în sudul Libanului, din zori până la ora 10.30, a declarat o sursă de securitate libaneză citată de ziarul L'Orient online.

UPDATE Mass-media: negociatorii israelieni pleacă la Cairo

Potrivit unei surse politice la nivel înalt, în ciuda atacului în curs între Israel şi Hezbollah şi a înrăutăţirii situaţiei, echipa israeliană de negociere pleacă la Cairo, unde este programat astăzi summitul pentru discuţiile privind acordul de încetare a focului din Gaza şi despre eliberarea ostaticilor. Acest lucru a fost raportat de televiziunea publică Kan.

UPDATE Netanyahu: Vom răni pe oricine ne face rău

„Suntem hotărâţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja ţara, a aduce locuitorii din Nord în siguranţă la casele lor. Şi vom continua să respectăm o regulă simplă: oricine ne face rău, noi îi vom răni”. Acest lucru a fost declarat de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, potrivit Times of Israel. Netanyahu a confirmat în timpul unei reuniuni de urgenţă a cabinetului că Israelul a distrus mii de rachete Hezbollah în această dimineaţă. 

UPDATE Hezbollah lansează peste 320 de rachete, „prima fază de represalii finalizată cu succes”

Partidul şiit libanez pro-iranian Hezbollah a susţinut că a lansat peste 320 de rachete Katiuşa împotriva a 11 baze militare şi cazărmi din nordul Israelului, ca răzbunare pentru moartea comandantului Fouad Shukr, ucis într-un raid în suburbiile de sud ale Beirutului. 30 iulie. Într-o declaraţie, gruparea a anunţat că a vizat unităţi militare israeliene. Hezbollah a declarat apoi atacul încheiat, anunţând că a „finalizat cu succes” „prima fază” a represaliilor.

UPDATE Hezbollah se pregătea să lanseze rachete

„IDF a identificat organizaţia teroristă Hezbollah care se pregătea să lanseze rachete şi rachete către teritoriul israelian. Într-un act de autoapărare pentru a elimina aceste ameninţări, IDF loveşte ţinte teroriste în Liban, din care Hezbollah plănuia să-şi lanseze atacurile împotriva civililor israelieni”. Acest lucru a fost subliniat de purtătorul de cuvânt al IDF, RDML Daniel Hagari, într-o declaraţie. 

UPDATE „Hezbollah a vrut să lovească o structură strategică în Tel Aviv”

Hezbollah a plănuit să lovească o facilitate strategică în zona Tel Aviv. Presa locală a relatat acest lucru.

UPDATE IDF, aeroportul internaţional Tel Aviv a fost redeschis

Purtătorul de cuvânt al IDF a anunţat că aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv s-a redeschis la 7 dimineaţa, ora locală. Principalul aeroport israelian a fost închis la primele ore ale dimineţii în urma raidurilor Hezbollah care, potrivit surselor politice ale lui Ynet, intenţionau să lovească şi aeroportul.

UPDATE „Hezbollah a vizat ministerul Apărării din Tel Aviv”

Hezbollah a vizat Ministerul Apărării din Tel Aviv şi alte ţinte strategice din centrul Israelului. O sursă politică a raportat acest lucru televiziunii publice israeliene Kan. Sistemele de apărare au funcţionat.

UPDATE NYT: Hezbollah a vrut să atace Tel Avivul la 5 dimineaţa

În atacul preventiv împotriva Hezbollah, Israelul a lovit poziţiile care trebuiau să atace la ora 5 dimineaţa în direcţia Tel Aviv. Acest lucru a fost raportat în New York Times de o sursă de informaţii occidentale, care a declarat că toate aceste lansatoare au fost distruse.

UPDATE SUA sunt „gata să sprijine” apărarea Israelului

Pentagonul a asigurat că Statele Unite sunt „gata să sprijine” apărarea Israelului, în timp ce armata israeliană a efectuat atacuri peste noapte în Liban pentru a contracara „un atac la scară largă” lansat de mişcarea şiită libaneză Hezbollah. „Continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape şi am fost foarte clar că Statele Unite sunt pregătite să sprijine apărarea Israelului”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului într-o declaraţie.

UPDATE Biden monitorizează evenimentele din Israel şi Liban

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, a declarat că preşedintele american Joe Biden „monitorizează îndeaproape evenimentele din Israel şi Liban”. „A fost ocupat cu echipa sa de securitate naţională toată noaptea”, spune Savett. „Sub direcţia sa, înalţi oficiali americani au comunicat continuu cu omologii lor israelieni”.

Ştirea iniţială

„Cu puţin timp în urmă, IDF a identificat organizaţia teroristă Hezbollah care se pregătea să lanseze rachete şi proiectile către teritoriul israelian”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

„Într-un act de autoapărare pentru a înlătura aceste ameninţări, IDF loveşte ţinte teroriste din Liban, de unde Hezbollah plănuia să îşi lanseze atacurile asupra civililor israelieni”, a spus Hagari.

IDF a afirmat că aproximativ 200 de rachete au fost lansate din Liban către Israel duminică dimineaţă.

Zborurile de pe aeroportul Tel Aviv din Israel sunt suspendate temporar duminică dimineaţa, a anunţat administraţia aeroportului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici