Armata României se înzestrează şi cu echipamente româneşti. BlueSpace Technology, prima companie românească producătoare de sisteme antidrone, a vândut Ministerului Apărării 30 de sisteme portabile SILENTA 6001 şi 10 sisteme pasive NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor

Ministerului Apărării Naţionale a achiziţionat, de curând, 30 de sisteme portabile SILENTA 6001 şi 10 sisteme pasive NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor de la compania BlueSpace Technology, singura compania românească privată producătoare de echipamente TEMPEST din Europa de Est şi singura acreditată NATO.

Urmărește
35655 afișări
Imaginea articolului Armata României se înzestrează şi cu echipamente româneşti. BlueSpace Technology, prima companie românească producătoare de sisteme antidrone, a vândut Ministerului Apărării 30 de sisteme portabile SILENTA 6001 şi 10 sisteme pasive NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor

Sursă foto: BlueSpace Technology/ Linkedin

În luna mai a anului 2023, compania românească BlueSpace Technology producea primul sistem antidronă românesc care foloseşte antene directive cu polarizare circulară şi lobi laterali reduşi.  Recent, compania a anunţat că a semnat un contract cu o autoritate naţională pentru livrarea unor sisteme antidronă. Se pare că acea autoritate este chiar Ministerul Apărării, după cum ne transmite compania. Achiziţia MApN s-a realizat în urma unei licitaţii publice, iar contractul ajunge la o valoare totală de 7.934.160 de lei, fără TVA, pentru două tipuri de sisteme. Sistemele nou achiziţionate sunt perfecte pentru combaterea aşa-numitelor roiuri de drone, care, potrivit experţilor, vor deveni o adevărată ameninţare în războaiele viitorului.

„Echipamentul este eficient asupra vehiculelor aeriene fără pilot care acţionează individual sau în grup (swarm) şi asigură perturbarea semnalelor în benzi de frecvenţă multiple, independente. Are un design ergonomic, fiind rezistent la factorii de mediu, şocuri şi vibraţii. În urma unei licitaţii publice, sistemele de combatere a dronelor UAS fabricate de BlueSpace Technology, au fost achiziţionate de Ministerul Apărării Naţionale. Conform contractului, au fost livrate 30 de sisteme portabile, model SILENTA 6001, valoare 1 197 360 de lei, fără TVA şi 10 sisteme pasive, model NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor, valoare 6 736 800 de lei, fără TVA”, ne transmite compania.

Potrivit reprezentanţilor BlueSpace Technology, „sistemele de bruiaj drone vor fi utilizate de către autorităţile competente pentru a-şi îndeplini misiunea de a coordona activitatea în domeniul apărării naţionale, potrivit prevederilor legii şi strategiei de securitate naţională”.

Compania privată românească poate să producă şi câteva sute de sisteme pe lună, spun reprezentanţii săi, având, în prezent, în fabrică, 150 de specialişti în domeniu. Cu toate acestea, ei spun că această capacitate poate fi extinsă pentru a răspunde nevoilor pieţei.

Sursă: BlueSpace Technology/ Linkedin

Întrebaţi dacă ideea dezvoltării unui sistem antidronă a venit ca urmare a conflictului din Ucraina – întrucât acesta este primul conflict în care folosirea dronelor s-a impus în faţa utilizării altor tipuri de echipamente – BlueSpace Technology transmite că ideea a pornit de la „dorinţa de a crea un produs competitiv la nivel internaţional, care să fie fabricat 100% în România. Misiunea BlueSpace Technology a fost încă de la înfiinţare aceea de a demonstra că putem dezvolta şi la noi ţară produse de înaltă tehnologie, la standarde internaţionale”.

România este doar unul dintre primele state care şi-au arătat interesul faţă de aceste sisteme, compania transmiţând că şi alte ţări s-au văzut e de achiziţii similare. Letonia, Danemarca şi Ungaria ar putea urma pe lista ţărilor care ar putea avea sistemele româneşti.

„Mai multe ţări şi entităţi şi-au manifestat interesul faţă de aceste sisteme. Participăm la o licitaţie pentru a le vinde către Letonia şi avem în desfăşurare discuţii de testare cu Danemarca, Ungaria şi NATO. În viitorul apropiat, urmărim să ne extindem gama de echipamente din domeniul războiului electronic. Această extindere include dezvoltarea şi integrarea de noi tehnologii destinate detectării, perturbării şi neutralizării comunicaţiilor şi sistemelor electronice. Prin diversificarea portofoliului de produse, compania vizează să ofere soluţii avansate şi eficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe”, se mai arată în răspunsul primit de MAS de la reprezentanţii companiei.

Compania BlueSpace Technology produce echipamente complexe, în domenii precum InfoSec, CyberSec şi Electronic WarFare. Echipa a dezvoltat şi produs şi primul autovehicul blindat în România, VLAH.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici