Arsenic, plumb şi alte metale toxice găsite în tampoane

Metalele toxice ar putea expune femeile la un risc mai mare de afecţiuni de sănătate potenţial fatale.

Urmărește
3641 afișări
Imaginea articolului Arsenic, plumb şi alte metale toxice găsite în tampoane

Arsenic, plumb şi alte metale toxice găsite în tampoane

Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au examinat 30 de tampoane de la 14 mărci diferite şi au găsit toate cele 16 metale pe care le-au testat în fiecare tip.

Metalele găsite includeau arsenic, plumb, mercur, nichel, cupru şi fier, printre altele, conform Sky News.

Nivelul metalelor găsite a variat în funcţie de faptul dacă tampoanele erau vândute în SUA, Regatul Unit sau UE, dacă erau organice sau nu şi dacă erau de marcă sau de supermarket.

Potrivit studiului, între 52% şi 86% dintre femeile din SUA folosesc tampoane în timpul menstruaţiei.

Acestea sunt deosebit de periculoase dacă sunt contaminate cu substanţe nocive, deoarece vin în contact direct cu vaginul, unde sunt absorbite mai uşor.

S-a constatat că absorbţia metalelor creşte riscul de demenţă, cancer, infertilitate şi diabet - creând probleme în ficat, rinichi şi creier, precum şi în sistemele cardiovascular, nervos şi endocrin. De asemenea, poate fi dăunătoare pentru copiii nenăscuţi.

Jenni Shearston, autorul principal al studiului, a declarat: „În ciuda acestui mare potenţial de îngrijorare pentru sănătatea publică, foarte puţine cercetări au fost efectuate pentru a măsura substanţele chimice din tampoane. Din cunoştinţele noastre, aceasta este prima lucrare care măsoară metalele din tampoane. În mod îngrijorător, am găsit concentraţii ale tuturor metalelor pe care le-am testat, inclusiv metale toxice precum arsenicul şi plumbul".

Conform studiului, s-a constatat că tampoanele organice aveau niveluri mai ridicate de arsenic, în timp ce cele neorganice aveau mai mult plumb în ele.

Metalele pot ajunge în tampoane prin diverse mijloace - prin absorbţia de către bumbac a apei, aerului sau solului contaminat, sau prin adăugarea intenţionată de către producători a acestora ca parte a unui pigment.

Cercetătorii au avertizat că nu există un nivel „sigur" pentru niciunul dintre metalele testate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tampoane,
metale,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici