ARSVOM protestează. Monica Cozma, prima femeie căpitan în această instituţie, acuză că i se anulează cei 40 de ani de carieră
This browser does not support the video element.
Zeci de angajaţi ai Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare au protestat, astăzi, după ce ministrul Transporturilor a anunţat că instituţia va fi desfiinţată iar atribuţiile vor fi preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Agenţia a fost înfiiţată în 2007 şi este prevazută în acordul de preaderare la Uniunea Europeană, cu subordonare directă la Ministerul Transporturilor.
„Considerăm că informaţiile pe care le-a primit domnul ministru nu sunt cele din teren.”, a afirmat Boris Alexe Lucian, preşedintele sindicatului liber al marinarilor
„Din câte am înţeles, domnul prim ministru nu prea ştie cum se manifestă lucrurile marinăreşti, de salvare pe mare. Aşteptăm poate reuşim să vorbim cu domnul ministru şi să reuşim cumva să ajungem la un consens.”, a afirmat Andrei Muşat, angajat ARSVOM.
Aproximativ 200 de oameni lucrează în această instituţie. Monica Cozma, prima femeie căpitan în această instituţie, consideră că desfiinţarea ARSVOM reprezintă pentru ea anularea întregii cariere de peste 40 de ani.
„Agenţia de Salvare pentru mine înseamnă în primul rând prima mea familie. Au trecut foarte mulţi ani pe care eu şi o mână de oameni de aici, o mână de oameni i-am dedicat acestei profesii. Am lucrat pe toate tipurile de nave, am intervenit în toate situaţiile la două noaptea, la patru dimineaţa.”, a afirmat Monica Cozma, căpitan ARSVOM.
Agenţia de salvare a vieţii omeneşti pe mare a fost de curând zguduită de un alt scandal, de corupţie de această dată.
Directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie, după ce a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Angajaţii ARSVOM sunt specializaţi, printre altele, în operaţiunile de salvare pe mare, în a scoate navele eşuate şi epavele, stingerea incendiilor navale şi spargerea gheţii pe căile navigabile.