Artişti din Craiova şi Timişoara: Impozitarea bacşişurilor, o măsură ce nu poate fi aplicată

Măsura impozitării veniturilor obţinute de interpreţii de manele nu poate fi aplicată, atât timp cât nu există un control asupra "bacşişurilor" pe care artiştii le încasează la diverse evenimente la care sunt invitaţi, sunt de părere interpreţi de muzică populară şi manele din Craiova şi Timişoara.

Urmărește
319 afișări
Imaginea articolului Artişti din Craiova şi Timişoara: Impozitarea bacşişurilor, o măsură ce nu poate fi aplicată

Artişti din Craiova şi Timişoara: Impozitarea bacşişurilor, o măsură ce nu poate fi aplicată (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Cristi Bănăţeanu, interpret de muzică populară, este de părere că inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu pot impozita banii pe care un cântăreţ îi primeşte la un eveniment la care este invitat, întrucât se consideră a fi o donaţie din partea celui care-i oferă, în "semn de respect" faţă de artist. "Nu mi se pare corect să trimită oameni pe la nunţi să ne urmărească. Eu sunt înscris la Finanţe şi plătesc taxe şi impozite. Dacă un om vine şi îmi dă un milion, o sută de mii sau zece lei pentru o melodie care i-a plăcut, ăia sunt donaţie. Din câte ştiu eu, donaţia nu se impozitează", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Cristi Bănăţeanu.

El susţine că ar fi de acord să împartă banii pe care îi obţine la un eveniment, în cazul în care statul îi oferă 50 sau 100 de nunţi pe an. "Sunt de acord ca să-i dau statului, să facem jumi-juma cu statul, dacă vine statul şi îmi dă 50 sau 100 de nunţi pe an. Atunci, da, frate, iau eu jumătate şi las statului jumătate. Eu plătesc impozite, dar nu beneficiez de nimic. Nu mi se pare omeneşte sau este anormal ca să trimită oameni pe la nunţi să ne urmărească", a mai spus Bănăţeanu.

Potrivit sursei citate, un artist este expus mai multor pericole atunci când participă la un eveniment. "Lumea nu ştie, dar noi cântăm cu sănătatea. Luni şi marţi, după o nuntă, noi nu vorbim sau vorbim în şoaptă. Luăm Xanax ca să adormim noaptea, pentru că suntem prea obosiţi ca să mai adormim. Ni se poate întâmpla ca să avem poate un accident când ne deplasăm de la o nuntă la alta, dar lumea nu ştie treaba asta", a mai spus Cristi Bănăţeanu.

Întrebat dacă ar putea lua în calcul o acţiune comună cu mai mulţi colegi de breaslă prin care să protesteze faţă de măsura de impozitare a veniturilor obţinute, Bănăţeanu a spus: "Eu nu sunt un factor de decizie în această lume a noastră. Până acum nu m-a contactat nimeni din breaslă, dar, dacă vor să facem vreo acţiune, am să vorbesc cu ei".

Directorul Ansamblului "Maria Tănase" din Craiova, Constantin Enceanu, susţine că este înregistrat în evidenţele de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj ca plătitor de taxe şi impozite. "Eu am declaraţie la taxe şi impozite, sunt înregistrat şi la primărie şi plătesc la zi. Eu când mă duc la un spectacol, mă duc pe un contract de prestări servicii în baza căruia plătesc taxe. Şi când mă duc la nuntă, eu tai chitanţă. Sigur, se mai întâmplă să nu tai peste tot, dar, de regulă, aşa procedez", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Enceanu.

El afirmă că nici nu ar putea să nu respecte legea, întrucât soţia sa este angajată la DGFP Dolj. "Pe mine nu mă deranjează această măsură. Sunt printre puţinii din această branşă care sunt în regulă cu taxele şi impozitele. Nici nu am cum, pentru că, din '93-'94, soţia mea lucrează la Finanţe şi nu vreau s-o expun", a mai spus Enceanu.

Interpretul craiovean de muzică populară susţine, însă, că este pus în postura de a-şi achiziţiona o casă de marcat pentru a putea să înregistreze bacşişul pe care-l câştigă la un eveniment, pentru a putea respecta astfel şi decizia ANAF. "Mi se pare, însă, o tâmpenie să taxezi bacşişul. Păi ce o să fac de acum? Când îmi dă un om la o masă un ban, vin cu casa de marcat să-i tai omului bon. E o prostie! Nici dacă trimit om la nunţi nu rezolvă problema. Sunt cheltuieli ca să ajungă omul la o nuntă, plus că-i expun pericolului pentru că poate pleacă bătut de la o nuntă. Nu ştii cum dai peste nişte oameni beţi pe acolo", a explicat Enceanu.

Artista Jeni Nicolau este de părere că inspectorii ANAF nu pot avea control pe banii pe care un artist îi câştigă dintr-un eveniment festiv. "Nu are cum să ne afecteze o asemenea măsură, pentru că nu ne pot supraveghea. Eu sunt artistă şi, dacă mă duc la o nuntă, mi se dă gaj, bani pe care ei nu ştiu că eu îi iau. Sau dacă mă duc la un prieten la nuntă poate nu-i iau niciun ban", a afirmat pentru corespondentul MEDIAFAX Jeni Nicolau.

Potrivit sursei citate, în cazul său, bacşişul pe care-l câştigă la o nuntă sau petrecere privată îl primeşte în mână. "Ei pun mare bază pe acel bacşiş. La manelişti se mai aruncă cu banii, dar la mine vine omul şi îmi dă banii în mână. Nu au control asupra banilor. Eu mă duc la nuntă şi le spun dinainte că bacşişul să vină şi să mi-l dea după ce termin programul. Cum pot avea ei control pe aceşti bani?", întreabă Jeni Nicolau.

Ea este de părere că statul ar fi câştigat mai mult de la artişti dacă solicita bani pe principiul "Daţi un leu pentru Ateneu" decât dacă urmăresc impozitarea bacşişurilor. "Nu am nimic contra acestei măsuri, dar cred că era mai bine dacă veneau la artişti şi le spuneau să dea nişte bani la stat pentru că e nevoie. Cum era sloganul acela «Daţi un leu pentru Ateneu». Terminară cu cei care au furat milioane, cu cei care au plecat cu băncile în spate şi au trecut la artişti", a mai spus Jeni Nicolau.

La rândul său, cântăreaţa de manele din Timişoara Rodica Olariu a declarat corespondentului MEDIAFAX că ar fi de acord să plătească impozit pe venituri obţinute, adăugând: "nimeni nu are de unde să ştie cât iau eu la o nuntă".

Olariu - una dintre cele mai cunoscute interprete de manele din Banat, melodia sa "Din câte rele sunt pe pământ" având peste 460.000 de vizualizări pe Youtube - a susţinut că şi până acum îşi plătea impozitele şi că ar fi de acord să plătească un impozit pe veniturile obţinute, însă nu crede că statul va putea estima cu exactitate veniturile obţinute din fiecare concert.

"Eu şi până acum îmi plăteam impozitele, noi, aici la Timişoara, ne plătim impozitele. În principiu, este normal să se plătească acest impozit. Dar nu are nimeni de unde să ştie cât iau eu la o nuntă. Dacă, de exemplu, mă duc la vară-mea la nuntă şi nu iau niciun ban, atunci nici nu trebuie să plătesc. Dar ei (inspectorii fiscali, n.r.) nu au cum să ştie dacă eu am luat sau nu bani. Nimeni nu poate şti cât am luat eu la o nuntă, în afară de mine", a spus Olariu.

Emil Boc a afirmat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, că interpreţii de manele vor fi trataţi ca restul cetăţenilor, aceştia fiind nevoiţi să plătească impozite pe veniturile obţinute. "Se poate face prin controale indirecte, care vor permite ca şi maneliştii să fie trataţi ca toţi cetăţenii acestei ţări şi să plătească impozite şi taxe legale. E problema Finanţelor să stabilească modul în care se face această impozitare, dar există metoda controlului indirect", a afirmat Emil Boc.

El a spus că orice contribuabil din România care realizează venituri trebuie să plătească un impozit aferent la bugetul de stat. "Acum se elaborează normele de aplicare a Codului Fiscal, aprobat prin ordonanţă de urgenţă. Cel care va face acest lucru e şeful ANAF. Normele vor fi aprobate prin ordin, până la sfârşitul lunii august", a afirmat premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici