Artişti, sportivi, medici, fericiţi să fie primiţi în Primăria Capitalei pe uşa principală

Artişti, sportivi, medici, profesori, preoţi sau promotori ai unor programe umanitare au primit din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de Ziua Unirii, distincţia "In Honoris", toţi cei prezenţi fiind fericiţi că au apucat ziua în care să intre în Primărie pe uşa principală.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului Artişti, sportivi, medici, fericiţi să fie primiţi în Primăria Capitalei pe uşa principală

Artişti, sportivi, medici, fericiţi să fie primiţi în Primăria Capitalei pe uşa principală (Imagine: Mediafax Foto)

Sâmbătă, de Ziua Unirii, intrarea principală a Primăriei Capitalei a fost deschisă pentru personalităţile metropolei. Pe covorul albastru au păşit, pe rând, actori, medici, sportivi, antenori, critici muzicali, medici, profesori, şefi ai unor misiuni umanitare sau fondatori ai unor instituţii de artă, cultură şi sănătate, dar şi feţe bisericeşti sau pensionari, într-un cuvânt oameni în faţa cărora trebuie să ne plecăm cu respect şi să le spunem: "Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi, vă mulţumim pentru că existaţi".

Peste 40 de personalităţi au fost invitate de primarul general al Capitalei la o festivitate simplă, dar încărcată de emoţie şi cu o semnificaţie aparte. Oprescu a vrut să le mulţumescă, în numele comunităţii, pentru întreaga lor carieră, întrucât, prin ceea ce au făcut, au contribuit la dezvoltarea oraşului Bucureşti şi să le ofere câte o distincţie "In Honoris".

Ceremonia de acordare a diplomelor a avut loc în biroul primarului general.

"Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut, pentru viaţa personală şi profesională de excepţie. Fiecare dintre dumneavostră sunteţi câte un simbol pentru Capitală, pentru România. Aş dori să vedeţi în aceste diplome mulţumirea, respectul, aprecierea pe care comunitatea vi le poartă, de aceea le-am şi intitulat «In Honoris»", a spus Oprescu în scurtul cuvânt din deschiderea festivităţii.

A urmat decernarea premiilor. Prima diplomă a fost înmânată actorului Mircea Albulescu, pentru întreaga activitate artistică şi didactică.

Apoi a fost invitat profesor doctor Vladimir Beliş, premiat pentru întreaga activitate didactică şi publicistică în domeniul medicinei legale, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, ambii pentru locul special ocupat ca antrenori în gimnastica mondială, Elena Borundel (artist plastic), pentru contribuţia adusă la "renaşterea" Şcolii de Artă Bucureşti, Smaranda Oţeanu Bunea (critic muzical), pentru contribuţia la înfiinţarea Operei Comice pentru Copii, prima instituţie de gen din România.

Au urmat Lucian Bute, premiat pentru titlul de campion mondial la box în anul 2008, profesorul doctor Emanoil Ceauşu, care a primit distincţia pentru întreaga activitate didactică şi ştiinţifică, Sanda Cristea (Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic), pentru activitatea desfăşurată în domeniul Monumentelor de For Public, Cristina Copos (vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură), pentru acţiunile desfăşurate în scopul prevenirii şi depistării precoce a cancerului la sân, Mircea Diaconu, pentru întreaga activitate artistică, didactică şi literară, Mihai Dinvale, pentru întreaga activitate artistică, Mariana Duliu (Director Casa de Cultura Frederich Schiller), pentru calitatea organizării acţiunilor culturale găzduite de Casa de Cultură Frederich Schiller, profesor doctor Corina Dumitrescu, pentru întreaga activitate didactică, Alexandru Ghiduş, pentru locul ocupat de lucrările sale de sculptură în cultura românească, Wajiha Haris (preşedinta Fundaţiei Scheherazade), pentru rezultatele campaniei de strângere de fonduri pentru renovarea Spitalului Clinic de Urgenţă "Marie Curie".

Alături de aceştia au mai fost premiaţi Ionel Haiduc (preşedintele Academiei Române) pentru promovarea cercetării ştiinţifice de excelenţă, Virginia Ioan (preşedinta Asociaţiei Medicilor Pensionari din România), pentru excelenta reprezentare a intereselor medicilor pensionari şi pentru sprijinul financiar acordat unor categorii defavorizate, preotul Ioan Iordache (vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor), pentru organizarea numeroaselor acţiuni umanitare şi evenimente socio-culturale, desfăşurate sub egida Bisericii "Sfântul Spiridon", Răzvan Mazilu, pentru locul ocupat ca dansator şi coregraf în domeniul artei în România.

Olga Tudorache, Anca Zamfirescu, Horaţiu Mălăele, Mihai Mălaimare, George Mihăiţă, Maia Morgenstern, Dan Puric, Ştefan Radof, Mihai Dumitrescu, Alexandrina Halic au distincţia "In Honoris" pentru întreaga activitate artistică.

În cadrul ceremoniei au fost premiaţi şi Dora Mezdrea (cercetător), pentru întreaga activitate de cercetare şi de valorificare a patrimoniului literar naţional, Fănuş Neagu, pentru contribuţia la dezvoltarea teatrului românesc, Ioan Pânzaru (rectorul Universităţii Bucureşti) şi Ion Roşca (rectorul ASE), pentru întreaga activitate didactică, academiciarul profesor doctor Constantin Popa, pentru contribuţia adusă în domeniul accidentelor vasculare şi pentru înfiinţarea primelor unităţi "stroke" în România, Johnny Răducanu, pentru promovarea jazzului românesc în ţară şi peste hotare, Alexandru Soare (sergent major, pompier, paramedic SMURD), pentru numeroasele intervenţii de înalt curaj pentru miile de vieţi salvate, Maria Stoian (preşedinte ANTREC), pentru contribuţia adusă turismului spre România şi a turismului rural, Constantin Vaeni (Biblioteca Mitropolitană), pentru demararea proiectului de constituire a unui fond de memorie culturală audio-video în formă digitalizată.

Dacă marea majoritate a personalităţilor a preferat să mulţumească primarului general pentru distincţie discret şi aproape şoptit, Johnny Răducanu a făcut acest lucru cu voce tare.

"Îmi pare bine că am trăit momentul ăsta. Să fiu premiat de o instituţie pe care nu am iubit-o până acum. Dar, de când a venit dânsul (Sorin Oprescu - n.r.), îmi place această instiuţie. Nimeni nu m-a primit până a venit dânsul în această instituţie. Şi nu este oricine, este un medic recunoscut", a spus artistul, mulţumind din nou.

Felicitat pentru cât de bine arată şi întrebat cum se simte, maestrul jazzului a răspuns: "Nu mă simt bine deloc. Şerban Brădişteanu mi-a pus cinci baipasuri şi mi-a spus că trebuie să stau liniştit. Nu am voie nici măcar să mă uit după femei că îmi creşte tensiunea", a spus râzând artistul, apoi s-a îmbrăcat încet şi a plecat spre casă.

Şi Constantin Vaeni i-a spus edilului că este pentru prima dată în viaţa lui când a fost primit în Primăria Capitalei pe uşa principală.

Maia Morgenstern şi-a amânt plecarea în străinătate ca să participe la acestă festivitate. "Am înţeles semnificaţia acestei manifestări. Este o formă de recunoaştere, de respect, care ne face să ne simţim bine. Este o nevoie a sufletului, un dar de suflet", a spus actriţa, care are în palmares multe premii şi disticţii, dar pentru care gestul primarului Oprescu înseamnă foarte mult.

Şi pentru actorul Mircea Albulescu, distincţia primită are o semnificaţie specială. Acum îşi doreşte să îl ajute Dumnezeu să ajungă ziua de 4 octombrie, când va împlini 75 de ani, să mai joace într-o piesă, să mai scrie o carte şi să admire Primăria Capitalei din Cişmigiu.

Apoi, în buna tradiţie românescă, ca la orice sărbătoare, a fost fãcută poza de grup, s-a băut şampanie şi s-a stat la taifas. Pe toată durata serbării, orchestra Teatrului "Constantin Tănase, dirijată de Dan Ardelean, a interpretat muzica la modă odinioară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici