- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.08.2010, 16:31)
- Departamentul Life , Departamentul Life ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Artiştii refuză să stea la cozi pentru drepturile de autor. Vezi aici ce părere au Victor Rebengiuc, Horia Moculescu, Nicolae Manolescu
Actorii, compozitorii, cântăreţii, regizorii, scriitorii critică noua metodă de impozitare a drepturilor de autor impusă de Guvern - considerând că aceasta este "un dezastru", "o porcărie", "o bătaie de joc", concepută de un sistem "bâlbâit" - şi spun că refuză să stea la cozi pentru a plăti taxele.
Urmărește
72 afișări
Victor Rebengiuc (Imagine: Dragoş Savu/Mediafax Foto)
Astfel, cântăreţul Mircea Baniciu spune că nu a fost să-şi plătească contribuţiile la drepturile de autor şi nici nu se va duce. "Şi-aşa ne impozitează de nu ne vedem", a spus cântăreţul referindu-se la organismele de gestiune colectivă, care administrează sumele încasate din drepturile de autor şi de interpretare. "Să ne impoziteze fără să ne facă să stăm la coadă. Urăsc ideea asta. Am zis că, şi dacă mor de foame, la coadă nu mai stau. Acolo se întâmplă cele mai nenorocite lucruri: noi comentăm, ne enervăm şi alţii zâmbesc de sus", a spus Baniciu. "Chiar mi-ar plăcea să văd nişte artişti stând la cozile astea. Să îi puneţi pe prima pagină", a glumit cântăreţul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Întrebat de MEDIAFAX ce părere are despre penalizările care vor fi aplicate celor care nu îşi plătesc impozitele pe drepturi de autor, artistul s-a limitat să spună: "Să fie sănătoşi!".
Pe de altă parte, Mihai Trăistariu spune că noua strategie de impozitare este "o porcărie nouă a Guvernului Boc". "Eu plăteam chestia asta o dată pe an. Nu ştiam că trebuie să merg de mai multe ori. (...) E o porcărie nouă a Guvernului Boc. Am un regret că l-am votat pe Băsescu de atâtea ori. Nu ştiu dacă e musai vina lui, dar tot ce face în ultima vreme Guvernul lui Boc îmi strică buna dispoziţie. (...) Să stau atâta la coadă, la trei cozi, în fiecare lună, e puţin umilitor. Îl vede cineva pe Florin Piersic stând la cozile astea? Eu nu cred. În loc să simplifice, ei complică din ce în ce mai mult. Se vor vedea repercusiunile la următoarele alegeri", a declarat Mihai Trăistariu pentru MEDIAFAX.
Şi Nelu Dumitrescu, membru al trupei Iris, a precizat că artişii sunt "şomeri tot timpul" şi că guvernanţii "nu se gândesc la oameni", creându-le probleme în plus. "Eu nu ştiu cine face legile astea. Noi suntem în continuă viteză, nu avem timp şi ei ne pun pe drumuri. Am fost şi eu să întreb la Casa de pensii, dar nici ei nu ştiu nimic. E o nebuneală. Ne dă peste cap. (...) Şi oricum, noi suntem şomeri tot timpul. Dacă nu avem concerte, suntem şomeri tot timpul. Eu vreau să mă duc la începutul anului şi să nu mă mai prezint acolo. Dar ei trebuie să revină (asupra legii, n.r.). Oamenii au treabă, sunt la muncă, când să mai stai şi la cozile astea în trei locuri. Sunt nervos. Nu au pic de uman în ei. Sunt răi. Nu se gândesc la oameni şi le mai creează o problemă în plus. Noi vrem să ieşim din criză, dar nu ne pune chiar aşa. Nu se poate aşa ceva", a spus, pentru MEDIAFAX, Nelu Dumitrescu.
"Sunt mai multe aspecte care trebuie luate în calcul. În primul rând, faptul că s-a dat o lege, asta nu înseamnă că e şi legală. Aş încerca să dau în judecată la Curtea Constituţională statul şi această lege ca fiind neconstituţională. În al doilea rând, se poate renunţa la a mai folosi această lege a drepturilor de autor, deşi e foarte greu. Noi suntem constituiţi ca entitate juridică. Aici e efectiv o problemă a drepturilor de autor, pe piese, pe munca intelectuală. La noi există organisme care ne taxează suplimentar, cu 15% din aceste drepturi. Şi, pe lângă asta, trebuie să plătim şi CAS şi şomaj. (...) Legile făcute pe genunchi nasc aberaţii. Celor care dau aceste legi nu le pasă de felul în care ne rezolvăm noi problemele", a spus şi Dan Bittman pentru MEDIAFAX.
De asemenea, Bittman a precizat că, în cazul în care această lege va fi declarată neconstituţională, banii pe care cei vizaţi îi plătesc acum nu vor mai fi recuperaţi. "Vom ajunge la CEDO ca să ne recuperăm banii", a concluzionat Bittman.
Compozitorul Horia Moculescu consideră că noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor este "un dezastru". "Este o formă nouă adăugată la celelalte de până acum, cu anularea cumulului între pensie şi salariu, lucru care i-a afectat pe foarte mulţi artişti. Este o bătaie de joc", a declarat pentru MEDIAFAX Horia Moculescu.
El a precizat că a văzut cozile la care stau cei care au venituri din drepturi de autor, pentru a-şi plăti contribuţiile la stat. "Am văzut cozile. Eu nici nu am încercat să merg să plătesc, treaba lor cu penalizările. În măsura în care legea e explicită şi dacă e inteligibilă, pot cere penalizări. Dar eu ce declaraţii să fac de drepturi de autor? Eu sunt pensionar, nu mai plătesc CAS. Nu pot să-mi plătesc pensie în pensie. Boc aşa ar vrea. Avem o panoplie de incompetenţi", a spus Moculescu.
Compozitorul a spus că, dacă se va menţine noul sistem de impozitare a drepturilor de autor, el nu se va duce să plătească nimic. "Vom face de aşa manieră să-i obligăm să ne trateze civilizat", a mai spus Horia Moculescu.
La rândul său, cântăreţul Florin Chilian a spus că noua modalitate de impozitare a drepturilor de autor este o continuare firească a "nebuniei" CSAT de a trece presa printre vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale.
"E mai rău ca în «Ferma animalelor» (satira de George Orwell, n.r.). Dar trecând peste asta, nici măcar Ceauşescu nu a îndrăznit să facă aşa ceva, atunci se respecta cumva mediul artistic. Acum artiştii şi jurnaliştii sunt consideraţi nişte ameninţări la adresa acestui stat poliţienesc. Toate astea pe mine mă sperie", a declarat pentru MEDIAFAX Florin Chilian.
El a precizat că are numai venituri din drepturi de autor şi nu a fost să plătească la stat contribuţiile. "Nu ştiu cine a gândit o asemenea demenţă, să pună sute de mii de oameni pe drumuri. Probabil vor să ne ia minţile de la creaţie. Guvernanţilor le e frică de creaţie, pentru că artiştii şi jurnaliştii sunt firi libere", a mai spus Florin Chilian.
La rândul său, actorul Victor Rebengiuc a spus că nu cunoaşte exact noul sistem de impozitare a drepturilor de autor, însă nu se aşteaptă la o măsură bună. "O măsură bună nu are cum să fie. De când este, guvernul ăsta a luat numai măsuri proaste. Nu mă aştept la ceva bun", a declarat Victor Rebengiuc pentru MEDIAFAX.
"E groaznic, nu mă duc să plătesc", a spus actorul Marius Manole. "Nici amendă nu plătesc, după ce că muncesc atâta în ţara asta, mă mai pun să stau şi la cozi", a spus acesta.
Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a spus că modificările fiscale "se rostogolesc ca un bumerang". "Luna viitoare, probabil vor găsi o modalitate de a achita aceste taxe fără aceste cozi şi, probabil, lumea va plăti taxele şi va fi fericită că nu mai stă pe la ghişee", a remarcat actorul. Arşinel a spus că instituţia pe care o conduce a reţinut din salariul colaboratorilor suma pentru taxele aferente, astfel încât aceştia să nu îşi petreacă timpul în faţa ghişeelor.
"Asemenea măsuri ne zăpăcesc şi pe noi şi pe cei de la secţiile financiare", a mai spus Arşinel pentru MEDIAFAX.
Şi actorul Mircea Diaconu a apreciat că sistemul este unul "bâlbâit". "Înţeleg să vrea mai mulţi bani, dar nu înţeleg schimbarea metodei. De obicei, angajatorul este mai responsabil decât angajatul. A schimba chestia asta şi a pune beneficiarul să stea la coadă este ură de rasă, pentru că omul acesta nu se pricepe, greşeşte", a explicat Diaconu pentru MEDIAFAX.
"Singura soluţie ar fi ca drumurile astea să nu existe", a mai spus directorul Teatrului Nottara din Capitală, adăugând că, dacă situaţia nu se remediază, el va renunţa să mai joace pe scenă. "Dacă nu se schimbă acest lucru, eu, ca artist, nu mai joc nimic în România pe drept de autor. Eu pe scenă nu mă mai urc", a încheiat Mircea Diaconu.
Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, nu a fost la fel de speriat, spunând că singurii care sunt în pericol de a sta la cozile interminabile sunt cei care nu au carte de muncă. "Problema sunt contractele pe drept de autor mascate ca alte drepturi. Eu, la Uniune (Uniunea Scriitorilor din România, n.r.) nu am niciun caz de acest gen", a spus Manolescu.
Scriitorul Vasile Ernu a spus că pentru a-şi declara veniturile din drept de autor a pierdut aproape o săptămână pe la ghişee. "La asigurări de sănătate am fost de trei ori, pentru că de fiecare dată îmi cereau altceva", a spus acesta. "Nebunia care începe este că trebuie să mergem lunar acolo. Pentru nişte oameni care se mişcă foarte mult, ar însemna să ne luăm timp liber pentru acest lucru", a adăugat Ernu, care a încheiat: "În acest context, îmi este impus să nu respect aceşti termeni. Cred că după trei luni voi renunţa să fac asta", a adăugat scriitorul.
"Suntem puşi în faţa situaţiei de a nu respecta legea. Probabil o să luăm amendă, dar nu ştiu ce mai pot lua de pe noi", a mai spus Ernu, care a adăugat că se va alătura unui eventual protest faţă de aceste măsuri. "Numai gesturile radicale ne mai pot salva", a declarat scriitorul pentru MEDIAFAX.
(Material realizat de Departamentul Life).
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Vlădescu: E de văzut dacă plata ziariştilor pe drepturi de autor e corectă sau e vorba de evaziune fiscală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe