Artistul Bolborea continuă execuţia lucrării "Marea Unire", după ce Firea a anunţat că nu se mai finanţează proiectul: Primăria trebuie să respecte contractul. E ca în Kafka, nu mai înţelege nimeni nimic

După ce Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că nu va mai finanţa lucrarea „Marea Unire”, artistul Ioan Bolborea, desemnat să realizeze monumentul, a declarat că va continua să lucreze la acest proiect, iar municipalitatea este obligată să-l plătească deoarece contractul a fost deja semnat.

Urmărește
4506 afișări
Imaginea articolului Artistul Bolborea continuă execuţia lucrării "Marea Unire", după ce Firea a anunţat că nu se mai finanţează proiectul: Primăria trebuie să respecte contractul. E ca în Kafka, nu mai înţelege nimeni nimic

Artistul Bolborea continuă execuţia lucrării "Marea Unire", după ce Firea a anunţat că nu se mai finanţează proiectul: Primăria trebuie să respecte contractul. E ca în Kafka, nu mai înţelege nimeni nimic

„Cu doamna Firea nu am discutat, e o problemă destul de aiurea, eu am contract cu ei, s-a făcut un contract anul acesta, s-a semnat şi un contract cadru până în 2020, când se va face monumentul. Vă daţi seama că, având contract semnat şi contract cadru până în 2020, lucrurile nu pot să ducă în altă parte, mai ales că s-a muncit foarte mult pentru monument. Noi trebuie să punem până pe 1 decembrie să fie un sfert le lucrare gata, în ipsos, la scară 1:1, ca anul viitor să se toarne în bronz şi sticlă. Sunt nişte angajamente şi nişte date şi un traseu care trebuie urmate. Eu, bineînţeles că voi respectă contractul şi voi continua să realizez lucrarea”, a declarat, pentru Mediafax, Ioan Bolborea.

Artistul s-a arătat extrem de nedumerit de decizia Primarului General, însă a reiterat că odată semnat contractul, lucrarea va trebui realizată şi banii plătiţi.

„Dacă doamna Firea a dat acest comunicat, nimeni nu mai înţelege nimic. Anunţul acesta e total aiurea şi nu ştiu cum a venit. S-a speriat de două articole din ziar? Aici a fost o comisie de artă, de artişti şi Ministerul Culturii a avut comisie, s-a dat avizul, deci a trecut de două ori numai prin Ministerul Culturii, alte două comisii la primărie, oameni de artă, câştig un concurs, sunt rugat să vin să fac, iar acum pentru că cineva zice că nu îi place, se renunţă aşa, pur şi simplu? S-a semnat un contract, un contract cadru, au fost patru comisii care au aprobat, mai este şi Comisia Centenarului care a acceptat şi a semnat contractul. Şi lucrarea şi proiectul cu totul merg mai departe”, a mai spus Bolborea.

Artistul a câştigat în anul 2007 concursul organizat de Primăria Capitalei pentru a realiza o operă de mari dimensiuni care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Costul acestui monument a fost estimat la aproximativ 43 de milioane de lei, la care se mai adaugă şi TVA în valoare de 16%.

„La un momentat dat, dacă nu vor să îmi dea banii, eu îi dau în judecată. E ca în Kafka, nu mai înţelege nimeni nimic. Sper, totuşi, să nu se ajungă în acest stadiu. Lucrurile sunt de neimaginat şi îmi trăiesc şi eu soarta pe care o au toţi cei care doresc să realizeze ceva în ţara asta. Concursul acesta e organizat de 10 ani, a trecut prin Parlament, a fost susţinut de Academia Română, au fost atâtea scrisori de susţinere, s-a depus atâta efort şi acum, de-odată vine un comunicat ca un trăsnet. Nu există nicio baza legală să fie întreruptă finanţarea, niciun motiv să fie sistat contractul”, a conchis Bolborea.

Punctul său de vedere este susţinut şi de preşedintele Comisiei Centenarului „Marii Uniri”, Răzvan Teodorescu.

„Domnul Bolborea are dreptate! Municipalitatea, pe de altă parte, îmi închipui că nu vrea să inaugureze o machetă. Din cauza birocraţiei îngrozitoare, nu se poate face decât o machetă până anul viitor. Domnul Bolborea a câştigat un concurs, are un contract, deci e îndreptăţit să vrea să îşi continue opera. Este o lucrare monumentală şi a lucrat foarte mult timp la ea. În toţi aceşti 10 ani, alături de mulţi alţi artişti, am susţinut lucrarea domnului Bolborea. Pentru decembrie 2018, rămân trei monumente care vor fi gata cu siguranţă - ecvestră regelui Ferdinand din Piaţă Victoriei, statuia lui Brătianu din Piaţă Universităţii şi un bust al generalului Berthlot”, a explicat, pentru Mediafax, Răzvan Teodorescu.

Primarul General al Capitalei a anunţat, printr-un comunicat de presă, că va sista finanţarea pentru acest proiect din cauza discuţiilor apărute în spaţiul public şi va aloca banii pentru alte proiecte.

„Chiar dacă valoarea unei opere de artă nu este subiect de plebiscit şi avem destule exemple în lume de monumente care au fost acceptate de către opinia publică după zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat că un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie să unească oamenii în jurul său şi nu să-i dezbine. Sunt convinsă că maestrul Ioan Bolborea va înţelege situaţia şi, de comun acord, vom regândi edificarea acestei lucrări, la un alt moment, pe un alt amplasament şi, poate, la o altă scară”, a declarat Gabriela Firea.

Până în prezent, Primăria Capitalei a alocat suma de 30.000 de euro pentru acest proiect, bani care au fost folosiţi la realizarea machetei.

În urma includerii acestei lucrări pe lista monumentelor propuse pentru finanţare de către Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucureşti, în bugetul pe 2017 a fost alocată suma de 6,5 milioane lei pentru Etapa I - „Realizare componente artistice din material intermediar”. Valoarea totală a Monumentului a fost estimată la 42,8 milioane lei, la care se adaugă TVA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici