Asigurarea împotriva dezastrelor naturale: Ce pagube ar putea provoca topirea bruscă a zăpezii şi care sunt judeţele cu cel mai mare risc

Temperaturile în creştere urmate de topirea bruscă zăpezii ar putea provoca peste 32.800 de daune la nivelul portofoliului de poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a căror valoare se va ridica la 115 milioane lei (26,4 milioane euro), potrivit datelor companiei.

Urmărește
1578 afișări
Imaginea articolului Asigurarea împotriva dezastrelor naturale: Ce pagube ar putea provoca topirea bruscă a zăpezii şi care sunt judeţele cu cel mai mare risc

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale: Ce pagube ar putea provoca topirea bruscă a zăpezii (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"În urma prognozelor meteo recente, care anunţau la un moment dat că se aşteaptă o încălzire a vremii urmată de o topire bruscă a zăpezii, PAID a realizat câteva estimări cu privire la daunele ce ar putea să apară, prin modelarea actualului portofoliu de poliţe PAD la riscul de inundaţii. Portofoliul a fost structurat pe zona urbană şi pe cea rurala, şi pe poliţele încheiate pentru locuinţe de tip A şi de tip B", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-o conferinţă.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

PAID a realizat scenarii separat pentru judeţele din sud-estul ţării, cu expunere majoră la riscul de inundaţii ca urmare a topirii zăpezii, şi restul judeţelor.

În Zona 1, cu expunere mare la riscul de inundaţii au fost incluse 13 judeţe, şi anume Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vrancea.

"Pentru zona rurală din aceste judeţe, pentru locuinţe de tip A, PAID a estimat o incidenţă de apariţie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un număr total de 695 de daune posibil a se produce, a căror valoare totală a fost estimată la 2,43 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, PAID a luat în calcul o incidenţă a daunei de 15%. A rezultat astfel un număr de 17.032 de daune posibile, a căror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei", a spus Bulugea.

În aceleaşi 13 judeţe cu risc ridicat în ceea ce priveşte inundaţiile, dar pe zona urbană, modelarea riscului a luat în calcul o incidenţă de apariţie a daunelor de 3%.

Calculele Pool-ului au aratat că s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinţe de tip A din mediul urban, a căror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, modelarea riscului de inundaţii arăta că s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenţă de 5%, cu o valoare estimată de 5,55 milioane de lei.

"Pentru restul judeţelor României, PAID a luat în calcul o incidenţă de apariţie a daunelor de 5% atat pentru locuinţele de tip A, cât şi pentru cele de tip B din zona rurală şi una de 3% pentru locuinţele situate în zona urbană. Pentru mediul rural se estimează aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabilă de 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimează 4.400 de daune posibile, în sumă de peste 15 milioane lei", a afirmat Bulugea.

Potrivit datelor PAID, compania gestionează puţin peste 504.000 de poliţe care acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren.

Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an.

Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010 şi acoperă riscurile de cutremur, de alunecări de teren şi de inundaţii.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe.

La finele anului 2011, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), numărul poliţelor pentru locuinţe (facultative şi obligatorii) se ridica la 4,9 milioane.

Întrebat despre volumul despăgubirilor achitate de PAID, Bulugea a afirmat că societatea a plătit asiguraţilor, în ultimele 18 luni, circa 330.000 lei pentru 101 dosare de daune, cele mai multe în Prahova, Harghita şi Arad.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

În a doua parte a anului 2011, Ardaf şi Generali au fuzionat sub denumirea Generali România, participaţia companiei fiind de 11% din capitalul social al PAID.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici