Asistenta de la Giuleşti, reangajată legal pe postul ei, după ce i-a expirat interdicţia

Asistenta din secţia de nou născuţi a Maternităţii Giuleşti Florentina Daniela Cârstea, acuzată în urma incendiului în care au murit mai mulţi nou-născuţi, a fost reangajată legal pe postul ei imediat ce i s-a terminat interdicţia, afirmă directorul unităţii sanitare, profesorul Marcel Ovidiu Moisa.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Asistenta de la Giuleşti, reangajată legal pe postul ei, după ce i-a expirat interdicţia

Asistenta de la Giuleşti, reangajată legal pe postul ei, după ce i-a expirat interdicţia (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Conform Codului Muncii, asistenta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până când se va termina procesul. Eu sunt obligat conform legii să o reangajez în acelşi post pe care l-a avut anterior", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, profesorul doctor Moisa.

Avocatul asistentei, care o apără pe aceasta în dosarul penal, în care a fost deferită justiţiei pentru ucidere din culpă în urma tragediei de la maternitate din urmă cu aproape un an, a explicat pentru MEDIAFAX că de la momentul deciziei definitive de eliberarea a acesteia, dată în octombrie 2010 de Tribunalul Bucureşti, Cîrstea nu a mai avut nicio interdicţie.

Apărătorul asistentei a spus că la acel moment Tribunalul a revocat măsura arestării preventive a acesteia şi nu a eliberat-o provizoriu sub control judiciar, astfel că nu i-a impus restricţii şi obligaţii, ea putând reveni la locul de muncă în orice moment.

Asistenta a fost arestată la câteva zile după incendiul din august 2010. Tribunalul Bucureşti a decis, în 21 octombrie 2010, eliberarea ei din arest. Procurorii au considerat că asistenta Florentina Cârstea este responsabilă de moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci în incendiul care a avut loc în august, la Maternitatea Giuleşti.

În acest proces, Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti a amânat, în 2 mai, discutarea dosarului privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, pentru a putea fi introdusă în cauză şi firma de asigurare a spitalului, aceasta urmând să fie citată la termenul din 23 mai.

La acel termen al procesului au fost prezente toate părţile, iar instanţa trebuia să înceapă cercetarea judecătorească în acest caz prin citirea rechizitoriului prin care fostul director al Maternităţii Giuleşti Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie Adrian Ioan Toma, asistenta Florentina Daniela Cârstea, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, electricianul Gigel Oprea, precum şi Spitalul "Panait Sârbu" au fost deferiţi justiţiei.

Înainte de trecerea la această etapă, instanţa Judecătoriei Sectorului 6 a constatat însă că în cauză mai trebuie introdusă şi firma de asigurare a Spitalului "Panait Sârbu", astfel că a acordat un nou termen, pentru 23 mai.

Anterior, în 28 martie, Judecătoria sectorului 6 a decis ca în procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti să fie introduse ca părţi responsabile civilmente Municipiul Bucureşti, prin primarul general, şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale. Astfel, instanţa a dispus ca la termenul din 2 mai să fie citaţi primarul Capitalei şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu", pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, precum şi pe Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Adrian Ioan Toma şi Gigel Oprea, acuzaţi de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit, afirmau procurorii, în rechizitoriu.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmăririi penale a rezultat că în 16 august 2010, potrivit planificării, asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei Neonatologie, pe o tură de 12 ore, care a început la ora 7.00 şi se finaliza la orele 19.00. Aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă, au apreciat procurorii.

Astfel, la ora 18.24 a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci, se arăta în rechizitoriu.

Din concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă - Insemex- Petroşani rezultă că incendiul din salonul de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

"Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, şi nu exploziv", se preciza în expertiză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici