- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asistenţa medicală la summit-ul NATO, asigurată de MSP, MAp şi MIRA
Asistenţa medicală pentru participanţii la summit-ul NATO va fi asigurată de grupa medicală formată din reprezentanţi ai ministerelor Apărării, Internelor, Sănătăţii şi ai Academiei Române, planul prin care măsurile medicale vor fi puse în practică făcând parte din concepţia integrată de securitate.
Asistenţa medicală la summit-ul NATO, asigurată de MSP, MAp şi MIRA (Imagine: Mediafax Foto)
Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) răspunde de punerea în aplicare a măsurilor de asistenţă medicală în confirmitate cu măsurile de securitate specifice, iar Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) răspunde de aplicarea actului medical în sine, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, colonelul Valentin Preda, din cadrul SPP, şeful grupei medicale.
Potrivit acestuia, asistenţa medicală pentru membrii delegaţiilor participante la summit-ul NATO este organizată pe două componente, respectiv asistenţă de urgenţă şi medicină preventivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Asistenţa de urgenţă cuprinde componenta prespitalicească şi cea spitalicească. Pentru asistenţa prespitalicească vor funcţiona 15 cabinete medicale la locul de cazare al delegaţiilor oficiale, precum şi peste 60 de ambulanţe şi maşini cu medic de urgenţă, pentru a suplini asistenţa de urgenţă a Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) şi SMURD.
Totodată, pentru situaţii de urgenţă, la sediul Palatului Parlamentului vor fi în permanenţă elicoptere medicale specializate, a mai spus colonel Preda.
Pentru medicina spitalicească au fost luate măsuri în toate spitalele de urgenţă, urmând ca în perioada imediat următoare să fie nominalizate cele cinci spitale care vor pune în aplicare aceste măsuri, a mai spus Preda.
Toate ambulanţele pentru summit-ul NATO vor circula pe culoarul unic, astfel că acest măsuri nu vor influenţa asistenţa medicală pentru populaţie. Totodată, ambulanţele care nu asigură asistenţa demnitarilor vor putea merge pe culoarul unic, pentru a ajunge mai repede la cazurile grave din zonele limitrofe.
De asemenea, asistenţa medicală preventivă vizează verificare modului în care se manipulează, se prepară şi se serveşte hrana pentru membrii delegaţiilor oficiale. Aceasta va fi asigurată de către Centrul Medical de Diagnostic Medical şi Medicină Preventivă al Academiei Române, în colaborare cu Inspecţia Sanitară de Stat.
Potrivit colonelul Preda, peste o mie de persoane vor lucra în sistemul de catering (servirea şi deservirea participanţilor), aceştia fiind deja supuşi unor controale medicale.
Mâncarea pe care o vor servi participanţii la summit va fi controlată zilnic, fiind recoltate probe şi făcute teste de laborator, la fel ca şi starea de sănătate a celor care lucrează în serviciul de catering, a precizat colonelul Preda.
Prin asistenţă medicală preventivă se înţelege totalitatea măsurilor antiepidemice şi de inspecţie sanitară întreprinse pentru prevenirea îmbolnăvirilor de natură infecto-contagioasă, toxico-chimică sau a celor produse de radiaţile ionizante.
Protecţia medicală de urgenţă se realizează prin măsurile medicale de prim-ajutor efectuate pe timpul deplasării, la locul de desfăşurare al summit-ului ori la locurile de cazare, pentru stabilirea funcţiilor vitale, precum şi transportul asistat de urgenţă până la unitatea sanitară desemnată pentru asigurarea asistenţei medicale spitaliceşti.
Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, cu aceeaşi ocazie, că din punctul de vedere al MSP s-au luat măsuri la nivel naţional, precum sistarea concediilor pentru angajaţii din sistemul de urgenţă, fapt anunţat în urmă cu peste o lună şi jumătate.
Totodată, Arafat a precizat că vor fi aduse la Bucureşti câteva sute de echipaje cu medic, asistent, conducător auto ambulanţe şi serviciile SMURD din diverse judeţe ale ţării, dar fără a prejudicia asistenţa medicală de urgenţă a populaţiei din Capitală şi din respectivele zone.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34