- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asistenţa medicală pentru summit-ul NATO a avut în cadrul simulării trei urgenţe majore
Directorul Serviciului de Ambulanţă al Capitalei, Ovidiu Cismaru, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în timpul simulării generale a măsurilor de securitate pentru summit-ul NATO s-a intervenit la nivelul culoarului unic pentru trei solicitări majore.
Asistenţa medicală pentru summit-ul NATO a intevenit în cadrul simulării pentru trei urgenţe majore
În timpul exerciţiului, care a cuprins intervenţia la nivelul culoarului unic pentru trei solicitări majore, nu au fost probleme deosebite, a precizat directorul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB), Ovidiu Cismaru.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că numărul ambulanţelor din dispozitivul pentru summit va fi suplimentat cu opt autospeciale ale SMURD şi alte aproximativ 10-12 de la serviciile de ambulanţă din afara Bucureştiului, care vor fi amplasate în afara zonei de securitate - la punctele de pompieri sau chiar în apropierea culoarului unic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Acestea vor fi folosite în cazul în care o ambulanţă din dispozitivul de securitate pentru summit întârzie la o solicitare majoră, a mai spus Raed Arafat.
În cazul unor urgenţe majore pentru populaţie, culoarul unic poate fi folosit şi de celelalte ambulanţe, dacă solicitarea va fi comunicată serviciilor de securitate ale summit-ului în timp util.
Raed Arafat a precizat că aceste ambulanţe pot folosi culoarul unic doar în cazul urgenţelor majore. El a precizat că Ministerul Sănătăţii va da o dispoziţie ca orice ambulanţă să folosească la urgenţe semnalele luminoase şi acustice.
Întrebat dacă în timpul simulării de sâmbătă a fost un număr mai mare de solicitări, directorul SAMB a precizat că acesta nu a crescut faţă de o zi obişnuită, în care se înregistrează în medie aproximativ 940 de cazuri. Cismaru a precizat că la urgenţele majore s-a ajuns în maxim 15 minute.
Autorităţile responsabile de securitatea summit-ului NATO au simulat, sâmbătă, de la ora 13.00 şi până la opra 22.00, resctricţiile de circulaţie şi măsurile de intervenţie pe traseul culoarului unic instituit de la Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni şi până la Palatul Parlamentului, precum şi în zona obiectivelor de desfăşurare a evenimentului.
Asistenţa medicală pentru summit-ul NATO care va avea loc între 2 şi 4 aprilie şi la care participă aproximativ 3.000 de delegaţi şi 3.500 de ziarişti este organizată pe două componente, respectiv asistenţă de urgenţă şi medicină preventivă. Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) răspunde de punerea în aplicare a măsurilor de asistenţă medicală, iar Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) este responsabil de aplicarea actului medical.
Asistenţa de urgenţă cuprinde o componentă prespitalicească şi una spitalicească.
Pentru asistenţa prespitalicească vor funcţiona 15 cabinete medicale la locul de cazare al delegaţiilor oficiale, precum şi peste 60 de ambulanţe şi maşini cu medic de urgenţă, pentru a suplini asistenţa de urgenţă a Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti (SAMB) şi SMURD. Este vorba despre ambulanţe pentru urgenţe de tip B şi despre ambulanţe pentru reanimare de tip C, care vor fi repartizate serviciilor de ambulanţă şi unităţilor SMURD.
Ambulanţele tip B sunt dotate pentru a putea interveni la locul unde sunt chemate, cu medic, asistent şi paramedic. Ambulanţele de tip C sunt cele mai performante salvări achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, dotate cu aparatură cu ajutorul căreia se pot efectua unele intervenţii chirurgicale chiar în interiorul ambulanţei.
Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române a pus şi el la dispoziţie 12 ambulanţe, care vor fi parcate la cele şapte hoteluri unde vor fi cazate delegaţiile oficiale, iar alte cinci maşini vor fi puse la dispoziţia organizatorilor. De asemenea, o sută de medici ai Centrului vor fi mobilizaţi în această acţiune.
Ministerul Sănătăţii va putea folosi în perioada summit-ului şi singura unitate mobilă de tip Unitate de Primiri Urgenţe din dotare. Maşina este echipată cu tot ceea ce este necesar unui spital mobil, inclusiv cu spitalul în sine, un cort cu 50 de paturi, echipat cu instalaţie de încălzire.De asemenea, maşina este dotată cu aparatură pentru descarcerări dificile. Modul de utilizare şi condiţiile în care va interveni unitatea mobilă sunt reglementate în comun de MSP şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).
Tot pentru situaţii de urgenţă, la sediul Palatului Parlamentului, unde vor avea loc lucrările summit-ului, vor fi în permanenţă prezente elicoptere medicale specializate ale MIRA, MAp şi SMURD.
Pentru medicina spitalicească au fost luate măsuri în toate spitalele de urgenţă. Astfel, în perioada summit-ului, linia de gardă va fi coordonată în toate spitalele de medicul şef de secţie, iar în cazul unor situaţii grave, va intra în lucru şi linia a doua de gardă.
În cinci unităţi medicale - respectiv Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Militar Central de Urgenţă şi Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş - s-au făcut însă pregătiri speciale. Au fost deja pregătite stocuri de medicamente şi materiale sanitare pentru cazurile de urgenţă, care să acopere orice patologie, precum şi o bancă de sânge şi produse derivate. Aparatura de înaltă perfomanţă, precum Rezonanţă Magnetică, Tomograf, a fost verificată pentru a fi în stare de funcţionare.
În cazul în care unui demnitar i se face rău, în doar câteva minute o echipă medicală poate ajunge la locul incidentului, iar primul ajutor poate fi acordat la locul de cazare, în sala de mese sau în spaţiile unde au loc lucrările summit-ului.
Dacă situaţia este gravă, un elicopter medical poate transporta urgent bolnavul fie la Spitalul de Urgenţă Floresca, deservit de un heliport de pe Stadionul Dinamo, fie la Spitalul Universitar de Urgenţă sau la Spitalul de Urgenţă Militar Central, unde există spaţiu de aterizare pentru elicoptere în perimetrul unităţilor sanitare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO