Asociaţia "21 Decembrie": Deciziile TMTB în cazul foştilor generali Chiţac şi Stănculescu sunt nule

Asociaţia "21 Decembrie" consideră nule deciziile Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti în cazurile foştilor generali Chiţac şi Stănculescu, în opinia preşedintelui organizaţiei instanţa civilă şi nu cea militară fiind competentă să judece solicitările de întrerupere a executării pedepselor.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Asociaţia "21 Decembrie": Deciziile TMTB în cazul foştilor generali Chiţac şi Stănculescu sunt nule

Asociaţia "21 Decembrie": Deciziile TMTB în cazul foştilor generali Chiţac şi Stănculescu sunt nule (Imagine: Mediafax Foto)

Într-o conferinţă de presă de miercuri, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", Teodor Mărieş, a afirmat că deciziile şi măsurile dispuse de magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) în cazurile Stănculescu şi Chiţac "sunt lovite de nulitate absolută".

Mărieş invocă în sprijinul afirmaţiei sale faptul că instanţa civilă şi nu cea militară ar fi fost competentă să se pronunţe asupra cererilor de întrerupere a pedepselor formulate de cei doi, după ce aceştia şi-au pierdut gradele militare, prin decizia definitivă a instanţei supreme.

"Judecătorii militari au încălcat decizia 610 a Curţii Constituţionale, care interzice ca civilii să fie judecaţi de instanţe militare. Cei doi nu mai sunt militari, deci cererile lor de întrerupere a executării pedepselor ar fi trebuit să fie judecate de o instanţă civilă şi nu de una militară. Este un act de indisciplină crasă şi de încălcare gravă a legii procesuale penale", a afirmat Mărieş.

Nemulţumit de situaţie, acesta a anunţat că va reclama neregula procesuală atât procurorului general al României, cât şi Consiliului Superior al Magistraturii.

"Sesizăm Procurorul General şi-i cerem să intervină în proces şi să invoce necompetenţa Tribunalului Militar, aşa cum a hotărât Curtea Constituţională în 2007, procurorul fiind dator să apere principiul legalităţii interpretării executării pedepsei şi a oricăror măsuri legate de executarea acesteia. Este o perioadă grea pentru justiţia din România şi suntem sub monitorizare. Din acest motiv nu putem lăsa nesancţionat acest grav derapaj de la procedura normală, această încălcare flagrantă a legii", a spus Mărieş.

Preşedintele organizaţiei nonguvernamentale a precizat că nu are nimic împotriva deciziei de întrerupere a executării pedepsei în cazul fostului general Mihai Chiţac şi nici împotriva măsurii de refacere a expertizei medico-legale dispuse de instanţa militară, el contestând însă calitatea instanţei care a dispus în cazurile celor doi.

"Nu avem nimic cu aceşti oameni. Dacă sunt bolnavi şi specialiştii spun că nu se pot trata în penitenciar, să fie eliberaţi pentru a se trata. Le dorim sănătate. Problema noastră este însă modul, procedura folosită pentru a lua aceste decizii", a conchis Mărieş.

În perioada 17-20 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei de la Timişoara, 72 de oameni au murit şi alţi 253 au fost răniţi, cu toţii prin împuşcare. De asemenea, o femeie a fost călcată de tanc, pe Podul Decebal, iar alte 43 de persoane au fost bătute de către forţele de represiune.

Procesul revoluţiei de la Timişoara a început în aprilie 1998, în 2000 generalii Chiţac şi Stănculescu fiind condamnaţi la câte 15 ani de detenţie. Chiţac a fost încarcerat atunci cinci luni, Stănculescu fiind dat în urmărire internaţională, întrucât nu era de găsit. În cazul lui Chiţac, magistraţii militari au decis să întrerupă executarea pedepsei pentru a fi operat la prostată, lucru care nu s-a întâmplat.

După schimbarea puterii şi revenirea social-democraţilor la guvernare, în februarie 2001, procurorul general al României de atunci, Joiţa Tănase, a suspendat sentinţa de condamnare a generalilor şi a formulat recurs în anulare, astfel că procesul generalilor a fost rejudecat din motive de procedură.

În 16 octombrie 2008, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât definitiv condamnarea generalilor la câte 15 ani de detenţie. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp ei formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Citeşte şi:

Mihai Chiţac a fost eliberat din Penitenciarul Spital Jilava

Instanţa a dispus efectuarea unei noi expertize în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu

EXCLUSIV: Generalii Stănculescu şi Chiţac pot fi trataţi în reţeaua sanitară a ANP

Chiţac şi Stănculescu rămân cu condamnările de 15 ani de închisoare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici