Asociaţia Comunelor vrea eliminarea alocării politice a banilor pentru autorităţile locale

Asociaţia Comunelor din România propune înfiinţarea unei structuri funcţionale a asociaţiilor de comune, oraşe, municipii şi consilii judeţene care să devină un partener al administraţiei publice centrale, astfel încât să fie eliminat criteriul politic de alocare a fondurilor.

Urmărește
9 afișări

Secretarul Asociaţiei Comunelor din România, Ovidiu Colceriu, care este şi primar al comunei Sânpaul, din judeţul Cluj, a declarat, în cadrul unui simpozion de administraţie publică locală, că propunerea se inspiră dintr-un proiect care funcţionează cu succes în Franţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am studiat problema intercomunalităţii din Franţa, unde există un sistem de administraţie publică similar cu cel din România, în sensul că este foarte fărâmiţat. Ei au 36.000 de comune, dar au reuşit să pună la punct un sistem de cooperare între localităţile rurale, care este funcţional. Văzând cum funcţionează sistemul din Franţa, eu propun asociaţiilor comunelor, municipiilor şi Uniunii Consiliilor Judeţene, înfiinţarea unei structuri funcţionale pentru a putea şi noi să obţinem statutul de partener al administraţiei publice centrale. Prin acest parteneriat, am putea să contribuim la un sistem funcţional aşa cum sunt cele din UE, astfel încât să eliminăm alocarea banilor pentru comunităţile locale pe criterii politice", a spus Colceriu.

Potrivit acestuia, în Franţa, finanţarea către administraţiile publice locale este clară, fiind stabilit explicit modul de luare a deciziilor.

"În Franţa, după ce autorităţile locale au ajuns la o concluzie, se respectă nişte reguli. Sistemul de finanţare a funcţionării acestor administraţii publice este clar, iar cel de dezvoltare a proiectelor este laborios, şi nu se alocă bani pe picior. Nimeni nu primeşte bani pentru că a apelat la un parlamentar sau ministru. Nu se alocă bani pe criterii politice, iar noi asta urmărim. La noi se dau bani fără nicio logică", a precizat secretarul Asociaţiei Comunelor din România.

El a precizat că principalele probleme ale administraţiei publice din România sunt "alocarea pe criterii politice a fondurilor şi lipsa continuităţii proiectelor, a unei strategii, atât la nivel local, cât şi judeţean şi naţional".

"Nu avem priorităţi clar stabilite, de comun acord, indiferent de culoarea politică la un anumit nivel de conducere", a afirmat Ovidiu Colceriu.

Secretarul Asociaţiei Comunelor din România a menţionat că înfiinţarea unei structuri funcţionale a administraţiei publice locale presupune modificări legislative, dar şi "de mentalitate" sau de structură administrativ-teritorială.

Ovidiu Colceriu a participat, joi, la Cluj-Napoca, la simpozionul de administraţie publică "Soluţii pentru dezvoltarea durabilă a autorităţilor publice locale", organizat de Federaţia Autorităţilor Locale din România (FALR), Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România şi Asociaţia Comunelor din România.

Simpozionul şi-a propus să informeze şi să pună în contact direct reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Guvernului şi furnizorii de tehnologie şi de soluţii financiare pentru a găsi cele mai fiabile şi eficiente căi de modernizare a administraţiei publice locale.

La eveniment au participat, printre alţii, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, subprefectul Vasile Cozma, deputaţii Horea Uioreanu (PNL) şi Vasile Soporan (UNPR), primari din judeţul Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici