Asociaţia Criminaliştilor din România cere înfiinţarea profesiei de expert criminalist privat
Asociaţia Criminaliştilor din România a iniţiat un proiect de lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat şi doreşte înfiinţarea unui Colegiu al Experţilor Criminalişti Privaţi din România, printre susţinătorii proiectului numărându-se şi procurori, universitari şi poliţişti.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, care este şi membru al Asociaţiei Criminaliştilor din România, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că asociaţia va susţine, în acest an, un proiect de lege privind exercitarea profesiei de expert criminalist privat şi doreşte, de asemenea, înfiinţarea unui Colegiu al Experţilor Criminalişti Privaţi din România, printre susţinătorii proiectului numărându-se şi procurori, universitari şi poliţişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Decizia a fost luată la Adunarea Generală a Asociaţiei, întrunită la sfârşitul săptămânii trecute în şedinţă pentru a discuta bilanţul pe anul trecut, programul activităţilor pe anul în curs şi alegerea noului Consiliu Director al organizaţiei.
"Acest proiect ar permite transformarea profesiei într-una liberală, asemenea celei de notar, avocat sau executor, şi a fost difuzat şi structurilor teritoriale de criminalistică, iar după primirea observaţiilor, proiectul a fost îmbunătăţit şi discutat în Adunarea Generală a Asociaţiei. Acum, s-a început elaborarea proiectelor pentru Normele metodologice de aplicare a legii şi regulamentele de atestare, acreditare şi certificare a expertului criminalist privat, formularele care se folosesc în activitatea experţilor criminalişti", a declarat Gavra.
Potrivit sursei citate, pe lângă actul normativ, Asociaţia Criminaliştilor urmăreşte în acest an să finalizeze mai multe proiecte de cercetare ştiinţifică, menite să uşureze activitatea criminaliştilor, dar şi anchetele penale.
"Experţii Asociaţiei Criminaliştilor lucrează la un sistem integrat de securitate rutieră, la metode şi tehnici noi folosite în cadrul laboratoarelor de chimie judiciară, metode şi tehnici de identificare a persoanei după semnalmente, metode şi tehnici criminalistice moderne folosite în balistică", a spus prim-procurorul Gavra.
De asemenea, Asociaţia Criminaliştilor din România va organiza, în 2011, pentru al şaselea an consecutiv, Masteratul în Criminalistică, în parteneriat cu Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea" şi Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
"Până în prezent, au absolvit cursurile 350 de masteranzi, sprijiniţi de specialiştii Institutului de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române şi echipa de cadre didactice a Asociaţiei Criminaliştilor din România", a declarat Gavra, care este şi purtătorul de cuvânt al asociaţiei.
Tot în cadrul Adunării Generale, organizaţia şi-a ales noul Consiliu Director, format din 24 de membri şi condus de general-maior (r) Lazăr Cârjan, în calitate de preşedinte.
Asociaţia Criminaliştilor din România a fost înfiinţată în 2001 şi numără 1.624 de membri, având în prezent două filiale distincte, în Bihor şi Timiş, şi legături de colaborare cu 35 de departamente de poliţie din Europa şi SUA.
"Obiectivul principal al asociaţiei este de a promova metode şi mjloace tehnico-ştiinţifice în domeniul criminalisticii şi al dreptului, toate contribuind la perfecţionarea actului de justiţie", a arătat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Viorel Gavra.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO