Asociaţia Cuţu-Cuţu: Evenimentul de la Botoşani demonstrează că animalele ar trebui date ONG-urilor

Uciderea celor 230 de câini din adăposturile de animale al Primăriei Botoşani demonstrează că animalele fără stăpân ar trebui concesionate ONG-urilor, aşa cum se întâmplă în străinătate, şi nu instituţiilor controlate de stat, susţine preşedintele Asociaţiei Cuţu-Cuţu, Marcela Pisla.

Urmărește
32 afișări

Preşedintele Asociaţiei Cuţu-Cuţu, Marcela Pisla, a declarat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii ONG-ului sunt în asentimentul iubitorilor de animale şi că au fost contactaţi încă de miercuri dimineaţă de voluntari din Botoşani şi de persoane care le-au semnalat incidentul.

"Este tipic pentru ceea ce se întâmplă în adăposturile de animale", a spus Marcela Pisla, adăugând că la Botoşani a fost vorba despre un abuz, reprezentanţii primăriei găsind diverse scuze pentru comportamentul lor, precum faptul că animalele erau bolnave de rabie sau de jigodie.

Totodată, Marcela Pisla a precizat că 200 de câini bolnavi nu este un număr atât de mare încât să fie nevoie de o asemenea măsură.

Ea a adăugat că cele întâmplate la Botoşani reprezintă un motiv în plus pentru concesionarea animalelor fără stăpân către ONG-uri, aşa cum se întâmplă în străinătate, pentru că reprezentanţii acestora sunt motivaţi şi le pasă de animale, pe când funcţionarii de stat nu se gândesc deloc la câinii abandonaţi. Marcela Pisla a precizat că adăposturile de stat sunt, oricum, surse de infecţie pentru animalele abandonate.

Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor au reclamat, miercuri dimineaţă, că toţi câinii comunitari aflaţi în padocurile amenajate de Primăria Botoşani au fost ucişi de angajaţi ai Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement.

Viceprimarul din Botoşani Florin Gheorghiţă susţine că ceea ce s-a întâmplat la padocurile Primăriei este rezultatul unei acţiuni de eutanasiere, pentru că în adăpost era epidemie de jigodie, o boală infecţioasă care se transmite rapid, acesta precizând că au fost eutanasiaţi 230 de câini.

La sosirea reprezentanţilor presei, cadavrele animalelor erau învelite în saci. Angajaţii care se ocupă de îngijirea câinilor au fost agresivi la apariţia presei, dar şi a Poliţiţiei, încercând să-i îndepărteze pe ziarişti deschizând furtunurile de apă şi îndreptându-le asupra lor şi aruncând cu pietre.

Imediat, angajaţii s-au baricadat într-o încăpere.

Petronala Chiribuţă, voluntar al asociaţiei "Ador", a declarat că în cursul zilei de marţi reprezentanţii asociaţiei au anunţat că vor să preia o parte din animale pentru a le duce la padocurile fundaţiei, însă acest lucru a fost refuzat de către directorul Serviciului Public de Administare a Bazelor Sportive şi Zonelor de Agrement Botoşani.

Ea spune că directorul informase totuşi asociaţia despre intenţia de eutanasiere a câinilor, la care ar fi urmat să participe şi reprezentanţi ai asociaţiei, în cursul zilei de miercuri.

Potrivit sursei citate, câinii au fost ucişi însă în noaptea de marţi spre miercuri, fără ca asociaţia să fie anunţată, astfel că miercuri dimineaţă, când au ajuns la padocuri, cei 230 de câini erau morţi, cadavrele fiind învelite în saci de plastic.

Voluntarul asociaţiei pentru protecţia animalelor mai susţine că în momentul în care a ajuns la faţa locului a constatat că în padocuri erau pete de sânge, iar câinii aveau urme de violenţă, astfel că explicaţia reprezentanţilor primăriei privind eutanasierea nu se susţine.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Botoşani afirmă că primăria a acţionat corect prin eutanasierea câinilor aflaţi în adăpostul aparţinând municipalităţii, pentru că animalele erau bolnave de jigodie, iar tratamentul pentru această boală presupune costuri enorme.b

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Botoşani au anunţat că fac verificări pentru a stabili dacă măsurile luate de primărie la adăpostul de animale, unde au fost eutanasiaţi 230 de câini, au fost legale.

"Am fost sesizaţi printr-un apel de urgenţă despre evenimentul de la padocurile din Botoşani. Echipa trimisă la faţa locului a constatat cele spune la telefon şi pe de o parte au fost începute verificări pentru a stabili dacă măsurile luate au fost în conformitate cu legea. În ceea ce priveşte conflictele spontane între angajaţi şi jurnalişti, dar şi voluntari ai ONG-urilor pentru protecţia animalelor, se fac şi aici verificări, dar verificările pe care le facem le facem din oficiu, pentru că până în acest moment nu a fost făcută nicio plângere nici scrisă şi nici verbală. În măsura în care stabilim ce s-a întâmplat la padocuri vom lua măsurile care se impun", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Botoşani, Daniela Darea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici