Asociaţia Elevilor Constanţa susţine că judeţul a rămas corigent la asigurarea calităţii educaţiei

Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine că judeţul a rămas corigent la asigurarea calităţii educaţiei, acesta fiind rezultatul unui studiu făcut de AEC privind accesul la educaţie în anul şcolar 2014/2015, fiind analizaţi indicatori precum acordarea de burse, investiţiile în şcoli, asigurarea pazei

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Elevilor Constanţa susţine că judeţul a rămas corigent la asigurarea calităţii educaţiei

Asociaţia Elevilor Constanţa susţine că judeţul a rămas corigent la asigurarea calităţii educaţiei (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că acest raport a arătat că judeţul Constanţa are multe probleme privind asigurarea educaţiei, media generală rezultată în urma acestui studiu fiind de 4,95.

"Lansăm ultimul nostru raport - Indexul accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2014-2015. Începem noul an şcolar cu o radiografie a situaţiei din judeţul Constanţa în anul şcolar trecut. Acest raport a fost făcut deoarece considerăm că judeţul Constanţa are o multitudine de probleme în ceea ce priveşte educaţia, iar acest raport ne-a confirmat acest lucru. Am folosit o metodologie cantitativă de mai mulţi indicatori: burse, paza instituţiilor de învăţământ, investiţii, internate şi cantine, naveta profesorilor, concursuri şcolare, activităţi recreative pentru elevi, susţinerea fondului de carte şi facilităţile pentru elevii cu dizabilităţi. În urma realizării studiului, nota pe care judeţul Constanţa a obţinut-o, media generală este de 4,95, deci în termeni şcolari putem spune că judeţul Constanţa a rămas corigent la asigurarea calităţii educaţiei pentru elevii săi", a afirmat Alexandru Manda.

Potrivit studiului, cele mai multe primării nu acordă burse elevilor, unităţile administrativ-teritoriale nu asigură paza şcolilor şi există probleme în asigurarea facilităţilor pentru elevii cu dizabilităţi.

"Din păcate, am descoperit cazuri în care există unităţi de învăţământ fără bibliotecă şcolară sau o bibliotecă şcolară cu un fond de carte precar. O altă problemă foarte mare la nivelul judeţului este asigurarea burselor şcolare pentru elevi, după cum ştiţi legea obligă unităţile administrativ-teritoriale (UAT) să asigure burse şcolare pentru elevi. O altă problemă foarte importantă este asigurarea pazei pentru elevi şi profesori. De cele mai multe ori UAT-urile nu asigură paza unităţii de învăţământ, urmând ca elevii să asigure costurile pentru o firmă specializată de pază, aşa-numitul fond de pază. O altă problemă generalizată la nivelul judeţului este lipsa de cantine pentru elevi. Chiar dacă legea nu obligă primăriile să asigure acest lucru, noi considerăm că elevii au nevoie şi au dreptul legitim la o masă caldă. O altă problemă este asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi. Legea obligă instituţiile publice să aibă rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, dar la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa există această problemă, neexistând facilităţi pentru persoane cu handicap fizic", a explicat preşedintele Asociaţiei Elevilor.

În urma acestui studiu, nicio comunitate locală din judeţ nu a reuşit să obţină nota 10, cel mai bun rezultat fiind obţinut de comuna Mihai Viteazu - nota 9 pentru că asigură toate serviciile şi facilităţile evaluate în cadrul raportului, cu excepţia cantinei şi internatului.

Comunele Ostrov, Peştera, Ciocârlia şi oraşul Eforie sunt următoarele patru unităţi administrativ-teritoriale în acest top, cu nota 8, toate oferind un grad ridicat de servicii şi facilităţi destinate asigurării accesului la educaţie al elevilor.

Există 11 comunităţi locale care au obţinut nota 7 (Costineşti, Mangalia, Istria, Nicolae Bălcescu, Corbu, Băneasa, Murfatlar, Cumpăna, Ovidiu, Topalu şi Târguşor), problemele principale constând în lipsa burselor şcolare, în unele cazuri a pazei unităţilor de învăţământ şi a serviciilor de cantină sau internat.

La mijlocul clasamentului se află 30 de unităţi administrativ-teritoriale cu note de trecere, între 5 şi 6,99. În acest grup se încadrează şi municipiul Constanţa, cu nota 6. Problemele constatate la aceste comunităţi au fost legat de absenţa burselor, lipsa serviciilor de cantină şi internat şi, în unele cazuri, a unor resurse financiare pentru fondul de carte al şcolilor sau chiar lipsa decontării transportului profesorilor.

Nu au luat notă de trecere 16 unităţi administrativ-teritoriale, acestea având note între 2 şi 4.

"Cu excepţia unor mici investiţii în unităţile de învăţământ şi a decontării navetei profesorilor, aceste comunităţi nu asigură aproape nicio formă de servicii de bază sau facilităţi pentru elevi. Cu excepţia comunelor Bărăganu şi 23 August, niciuna dintre acestea nu oferă burse şcolare elevilor. Aceste comunităţi, în general subdezvoltate şi cu un nivel de trai general precar, nu pot avea şanse reale de dezvoltare şi îmbunătăţire a situaţie economice în lipsa unor investiţii reale în capitalul uman din comune", se arată în studiul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

De asemenea, opt unităţi administrativ-teritoriale - Limanu, Lipniţa, Pecineaga, Cuza Vodă, Cerchezu, Techirghiol, Tortomanu şi Vulturu - nu au oferit date pentru realizarea studiului, motiv pentru care au primit din oficiu nota 1.

Alexandru Manda a spus că pentru culegerea datelor au fost folosite informaţii publice aflate pe site-urile primăriilor din judeţul Constanţa, iar în cazul în care ele au fost insuficiente sau inexistente a fost contactată telefonic instituţia respectivă şi s-au solicitat datele necesare, într-o formă oficială. Totodată, în anumite cazuri şi pentru anumiţi indicatori, au fost preluate date publice de pe site-urile unităţilor de învăţământ sau prin contactarea telefonică a acestora, în cazul în care colectarea online nu a fost posibilă în totalitate, susţin reprezentanţii Asociaţiei Elevilor.

Activitatea de culegere a datelor s-a desfăşurat în perioada 1-10 septembrie.

Alexandru Manda a spus că doreşte să prezinte acest studiu Ministerului Educaţiei, Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Constanţa şi îşi propune realizarea unui raport similar şi în anii următori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici