- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (24.02.2020, 08:40)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia GRAUR: Scandalul publicării tezelor de doctorat. „Statul român nu are dreptul să ne oblige”
- Asociaţia clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, susţine că statul român nu are niciun drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat susţinute
- Organizaţia propune o soluţie în mai mulţi paşi care va fi înaintată Ministerului Educaţiei
- Reprezentanţii asociaţiei consideră că regimul doctoratului din România face ca tezele de doctorat să fie nişte colecţii de informaţii insuficient argumentate
Urmărește
2032 afișări
Asociaţia GRAUR: Statul român nu are niciun drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat
Asociaţia clujeană GRAUR, care se ocupă cu depistarea cazurilor de plagiat, susţine că statul român nu are niciun drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat susţinute şi propune o soluţie în mai mulţi paşi care va fi înaintată Ministerului Educaţiei.
Potrivit unui comunicat transmis luni de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, teza de doctorat trebuie doar să sintetizeze rezultatele cercetării şi nu trebuie să le prezinte ca atare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Statul român nu are nici un drept să oblige la publicarea tezelor de doctorat susţinute. În accepţiunea şcolii româneşti, teza de doctorat este forma supremă de concentrare a rezultatelor cercetării doctorandului, este o lucrare de valoare excepţională pentru ştiinţă. Nimic mai eronat! Teza de doctorat este, în sine, un document administrativ în care este raportată o activitate de cercetare. Teza de doctorat este o lucrare de absolvire a unui ciclu de calificare profesională a doctorandului. Teza de doctorat este numai o dovadă că un om poate face şi cercetare, este calificat să facă activitate de cercetare. În acest fel, teza de doctorat trebuie doar să sintetizeze rezultatele cercetării şi nu trebuie să le prezinte ca atare”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii GRAUR susţin că teza, în sine, este o lucrare, dar nu este cu necesitate ca o lucrare de valoare ştiinţifică excepţională: „Prezentarea reală a rezultatelor cercetării se face, cu adevărat, în publicaţiile de specialitate sau în alte publicaţii dedicate, unde aceste lucrări sunt recenzate cu competenţă şi oferite studiului unui grup de cititori calificat şi interesat. Astfel, teza de doctorat, în sine, are la bază raportarea rezultatelor cercetării în lucrări publicate în reviste de specialitate. O astfel de viziune pune în evidenţă faptul că în momentul susţinerii tezei, componentele sale au fost deja publicate şi au trecut deja un examen serios şi pertinent în lumea ştiinţifică de acceptabilitate, originalitate şi autenticitate al unor recenzori calificaţi”.
Reprezentanţii asociaţiei consideră că regimul doctoratului din România face ca tezele de doctorat să fie nişte colecţii de informaţii insuficient argumentate, neverificate şi lipsite de aplicaţii, plagiatul fiind un atribut esenţial al multor dascăli ai şcolii superioare.
„Peste aspectele personale ale plagiatului şi plagiatorilor se suprapune tot mai mult grija instituţiilor de a ascunde adevărata stare de fapt. În acest fel, se creează, adesea, organe şi organisme ale Ministerului Educaţiei în alcătuirea cărora se regăsesc profesori plagiatori dovediţi. Interesul lor personal şi de grup, suprapus intereselor politice meschine manifestate prin presiuni subterane, fac din starea lipsei de integritate academică din România o stare cronică de afectare a societăţii şi de stimulare a corupţiei <gulerelor albe>. În universităţi s-a instalat <omerta>”, orice manifestare de opunere la degradarea integrităţii academice fiind catalogată drept afectare a imaginii instituţiei, drept calomnie”, se mai arată în comunicatul GRAUR.
Asociaţia propune o soluţie în mai mulţi paşi în ceea ce priveşte prevenirea plagiatelor, asfel încât doctorandul să îşi facă cercetarea în condiţiile impuse de universitatea unde este înscris, iar rezultatele parţiale ale cercetării efectuate să fie publicate la momentul finalizării etapelor de lucru şi nu la finalul redactării tezei, în reviste de specialitate.
„Teza de doctorat este redactată ca o sinteză a articolelor efectiv publicate. Comisia de evaluare şi admitere la susţinerea tezei de doctorat procedează la evaluarea sintezei şi a articolelor publicate, astfel că apare o presiune benefică asupra activităţii de organizare a cercetării doctorandului. Ulterior susţinerii tezei de doctorat, fiecare doctorand are dreptul, potrivit legii dreptului de autor, să-şi aducă opera, în orice măsură doreşte, la cunoştinţa publicului. Teza depusă, potrivit procedurii legale în bibliotecile anume precizate, poate fi inspectată sau consultată în condiţiile unei lucrări oarecare deja publicată”, au precizat reprezentanţii GRAUR.
Aceştia sunt de părere că, din soluţia prezentată, care va fi înaintată Ministerului Educaţiei, reiese că orice organ sau organism al statului nu-şi mai găseşte vreun rol activ, mai ales în cenzurarea sau controlul administrativ al tezei de doctorat, inclusiv prin impunerea condiţiei ilegale şi abuzive de obligare la publicare a acesteia.
„Soluţia propusă elimină isteria actuală nefirească privind tezele de doctorat plagiate. Aplicarea soluţiei propuse creşte în mod implicit calitatea tezelor de doctorat şi elimină orice fel de acţiuni care ar putea fi asimilate corupţiei sau lipsei de profesionalism. Soluţia propusă sporeşte în mod firesc volumul portofoliului de lucrări publicate al cercetării româneşti. Soluţia propusă constituie o cale firească de respectare a legii dreptului de autor şi de responsabilizare a doctorandului”, au conchis reprezentanţii GRAUR.
Asociaţia GRAUR din Cluj-Napoca este proprietarul Indexului Operelor Plagiate din România lansat la 6 februarie 2012.
În octombrie 2017, GRAUR a cerut fostului premier Mihai Tudose, scoaterea în afara Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România a plagiatorilor şi sistarea finanţărilor de la stat acordate acestei instituţii, după ce a constatat că posedă 15 lucrări plagiate, cu un număr semnificativ de fapte de plagiat associate.
De asemenea, Asociaţia GRAUR este cea care a confirmat în septembrie 2016 plagiatul în cazul tezei de doctorat a fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Liga Studenţilor ceruse Ministerului Educaţiei Naţionale publicarea tuturor tezelor de doctorat şi pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea lor. Dacă se publică toate tezelor de doctorat, ar începe „o curăţenie generală în toate instituţiile de învăţământ”, arăta Liga.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20