- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia ÎntreVecini solicită autorităţilor crearea unui grup de lucru pentru extinderea spaţiilor verzi din oraşele din România (P)
- Bucureştiul este unul dintre oraşele europene cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor.
- Lipsa spaţiului verde de calitate în vecinătate afectează în fiecare zi sănătatea a milioane de români.
- Capitala României este şi oraşul cu cele mai mari costuri sociale cauzate de poluarea aerului din UE - peste 6 miliarde de euro anual.
Asociatia ÎntreVecini, proiectul care susţine crearea de comunităţi sustenabile la bloc, a transmis o scrisoare deschisă către Premierul României, Marcel Ciolacu, şi către Preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred – Robert Simonis, prin care solicită crearea unui grup de lucru interdisciplinar şi intersectorial, pentru a crea o strategie credibilă şi un plan de acţiune în privinţa extinderii spaţiului verde din oraşe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Motivul acestei solicitări vine din faptul că Bucureştiul este unul dintre oraşele europene cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor. Capitala României este şi oraşul cu cele mai mari costuri sociale cauzate de poluarea aerului din UE - peste 6 miliarde de euro anual, asociate cu decese premature, tratamente medicale, scăderea productivităţii sau probleme de sănătate derivate.
Lipsa spaţiului verde de calitate în vecinătate afectează în fiecare zi sănătatea a milioane de români, fiind asociată cu nivelurile crescute de poluare a aerului ce contribuie la peste 21.000 de decese premature în fiecare an.
Nevoia de acces la mai multe parcuri şi spaţii verzi la nivel naţional este subliniată în mod constant de noi cercetări ce confirmă beneficiile pentru sănătatea mentală şi fizică ale recreerii în aer liber. Spaţiul verde contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la lupta cu schimbările climatice, prin combaterea efectelor de insulă de căldură urbană, a poluării aerului, solului sau apei, prin creşterea biodiversităţii sau asigurarea protecţiei împotriva fenomenelor meteo extreme.
“Românii au nevoie de, vor şi merită mai mult spaţiu verde. Spaţiile verzi sunt un factor indispensabil nu numai în efortul de mitigare şi adaptare la schimbările climatice, ci şi în asigurarea calităţii vieţii în mediul urban. Pentru creşterea numărului spaţiilor verzi de calitate în oraşe, la blocuri şi nu numai, solicităm crearea la nivelul Guvernului al unui grup de lucru interdisciplinar şi intersectorial, cu reprezentanţi ai administraţiilor locale, ONG-urilor, mediului privat şi cel academic, experţi locali şi internaţionali, pentru a crea o strategie credibilă şi un plan de acţiune cu scopul de a atinge minimul de 26mp spaţiu verde de calitate pe cap de locuitor în localităţi, reglementat prin O.U.G. nr. 114/17.10.2007.”, menţionează reprezentanţii ÎntreVecini în Scrisoarea Deschisă.
Asociaţia propune 4 sub-teme de lucru:
-
Spaţiul Verde Disponibil
-
Calitatea Spaţiului Verde
-
Finanţarea Spaţiului Verde
-
Responsabilităţile pentru crearea de noi spaţii verzi, dezvoltarea şi întreţinerea celor existente.
De asemenea, în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor, ÎntreVecini vine cu 12 recomandări:
Suprafaţa Spaţiului Verde
-
Realizarea sau actualizarea şi operaţionalizarea Registrului Spaţiilor Verzi de către autorităţile locale, pentru evaluarea obiectivă a suprafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor şi a locaţiilor acestora, contribuind semnificativ la protejarea spaţiilor verzi existente şi dezvoltarea lor.
-
Crearea de noi spaţii verzi accesibile, în proximitatea blocurilor, inclusiv prin finanţarea creşterii numărului spaţiilor verzi de calitate în şcoli şi campusuri universitare, şi deschiderea acestora către public după program.
-
Achiziţionarea sau închirierea de noi terenuri cu scopul de a deveni spaţii verzi.
Calitatea Spaţiului Verde
-
Elaborarea unor cerinţe minime obligatorii şi recomandate cu privire la calitatea spaţiului verde, pentru încurajarea plantelor native, care contribuie pozitiv la calitatea solului prin asigurarea diversităţii de soi şi încurajarea biodiversităţii (floră şi faună).
-
Realizarea în parteneriat cu mediul academic, societatea civilă sau mediul privat a unor ghiduri cu recomandări pentru creşterea şi întreţinerea spaţiului verde.
-
Descurajarea betonării/ asfaltării excesive, încurajarea circularităţii prin reciclare, agriculturii urbane şi permaculturii.
Finanţarea Spaţiului Verde
-
Realizarea unui buget estimativ pentru a atinge prevederile naţionale care prevăd asigurarea unui spaţiu verde de minimum 26 de mp pe cap de locuitor în localităţi.
-
Realizarea cadrului legislativ pentru crearea unui fond la nivelul primăriilor prin taxarea tuturor clădirilor noi pentru cumpărarea şi/sau închirierea unor noi spaţii publice, cu scopul de a deveni spaţii verzi de calitate în proximitate.
-
Crearea la nivelul AFM a unor programe de finanţare pentru asociaţiile de proprietari, organizaţiile non-guvernamentale şi operatorii economici care vor să contribuie la creşterea numărului spaţiilor verzi de calitate.
Responsabilităţi cu privire la Spaţiul Verde
-
Crearea unui grup de lucru în parteneriat cu experţi din mediul public sau privat, instituţii de învăţământ de profil şi societatea civilă sau instituţii internaţionale.
-
Încurajarea parteneriatelor public-private prin clarificarea procesului de autorizare la nivel local a lucrărilor de creştere a suprafeţei spaţiilor verzi în spaţiile publice, în special grădinile blocurilor, de către locatari, cu susţinerea organizaţiilor non-guvernamentale şi operatorilor economici, prin aprobarea unui proiect de amenajare depus de către doritori.
-
Clarificarea responsabilităţilor în rândul autorităţilor publice, locale şi centrale cu privire la crearea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi.
ÎntreVecini este un proiect care susţine crearea de comunităţi sustenabile la bloc, prin: 1) montarea de panouri fotovoltaice pentru a-i ajuta să devină prosumatori; 2) crearea şi amenajarea grădinilor blocurilor, acolo unde oamenii pot să se întâlnească, creând astfel contexte pozitive de dialog; 3) derularea de proiecte de către vecini în jurul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU. ÎntreVecini spirjină deja crearea de comunităţi în toate cele 6 sectoare din Bucureşti şi a deschis aplicaţiile pentru comunităţi în Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş şi Prahova, urmând ca în următorii 2 ani să susţină dezvoltarea de comunităţi la bloc şi în restul ţării.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36