Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului cere revocarea imediată a Anei Birchall: De 40 de zile, Iohannis se află în afara statului de drept

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) solicită public preşedintelui Klaus Iohannis revocarea „de îndată”, adică acum, a Ana Birchall din poziţia de ministru al Justiţiei, aşa cum a dispus Curtea Constituţională.

Urmărește
940 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului cere revocarea imediată a Anei Birchall: De 40 de zile, Iohannis se află în afara statului de drept

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului cere revocarea imediată a Anei Birchall

„Este inacceptabil ca de 40 de zile Preşedintele Iohannis să nu respecte Constituţia României, separarea puterilor în stat şi domnia legii (rule of law). Într-un stat de drept legile sunt general obligatorii şi nu facultative, motiv pentru care nici un român nu poate alege să respecte sau nu legea, după cum îi convine. Preşedintele oferă un model de urmat pentru fiecare cetăţean. Or, dacă cel mai important om în stat, respectiv preşedintele ţării, refuză să se supună legii fundamentale, de ce restul cetăţenilor ar mai respecta Constituţia şi legile din România?", arată Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Concret, amintesc judecătorii, Curtea Constituţională, sesizată fiind cu o cerere privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a revoca din funcţie trei miniştri, printre care şi ministrul justiţiei, Ana Birchall, a statuat prin Decizia 504/2019:

„108. Aşa fiind, Curtea reţine că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziţia prim-ministrului pentru vacantarea unei funcţii din structura Guvernului, o măsură pe care prim- ministrul o propune Preşedintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului şi a principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcţii publice şi faţă de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, Preşedintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii prim-ministrului.

109. Curtea reţine că Preşedintele României nu a emis, nici până în prezent, decretele de vacantare a funcţiilor în urma propunerilor de revocare din funcţie înaintate de prim-ministru în data de 26 august 2019, deşi termenul legal de 15 zile a expirat.

110. Raportând cele mai sus arătate la circumstanţele specifice prezenţei cauze, Curtea constată că Preşedintele României a încălcat dispoziţiile constituţionale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ mai sus indicate, precum şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie, în considerarea jurisprudenţei în materie a Curţii Constituţionale (Decizia nr. 875/2018), refuzând să dea curs propunerii de revocare formulate de prim-ministru, propunere faţă de care, aşa cum s-a arătat mai sus, Preşedintele nu are un drept de opţiune.”

AJADO îl acuză pe preşedinte că, deşi avea obligaţia constituţională să emită decret de vacantare a funcţiei de ministru al justiţiei în termen de 15 zile de la data de 26 august 2019, adică cel mai târziu până în data de 11 septembrie 2019, acest decret nu a fost emis nici până în prezent, 21 octombrie 2019.

„În concluzie, începând cu data de 11 septembrie 2019, de 40 de zile, Preşedintele României se află în afara statului de drept, încălcând flagrant şi continuu legea fundamentală a României. În perioada mandatului său, Preşedintele Iohannis s-a autoprezentat constant că un susţinător, apărător şi luptător pentru statul de drept din România. Conform definiţiei, “stat de drept” (adică “domnia legii”, de la “rule of law”) înseamnă că toţi cetăţenii, indiferent de funcţiile ocupate, sunt sub lege şi egali în faţa acesteia, cu toţii având obligaţia să o respecte. (...) Refuzul Preşedintelui Iohannis de a pune în aplicare “de îndată” încă o decizie a Curţii Constituţionale de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională încalcă valorile fundamentale ale statului român consacrate de art. 1 din Constituţie", potrivit sursei citate.

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului transmite că numai respectarea Constituţiei şi a legilor face diferenţa între o societate democratică, aşa cum e socotită a fi România, şi o societate totalitară, "unde se aplică legea junglei, în care cel mai puternic este întotdeauna conducătorul care se impune, chiar samavolnic, împotriva tuturor".

„În raport cu principiile fundamentale ale democraţii constituţionale, că “nimeni nu este mai presus de lege” şi “respectarea Constituţiei şi a legii este obligatorie“, refuzul Preşedintelui Iohannis de a pune în executare o decizie a CCR dovedeşte că acesta se socoteşte mai presus de lege.Preşedintele României nu se poate pretinde un apărător al statului de drept, când el însuşi refuză să pună în aplicare o decizie a instanţei de contencios constituţional, obligatorie conform Constituţiei. Dacă cetăţenii României ar urma exemplul Preşedintelui Iohannis, refuzând să se supună legii, România ar deveni nu doar nedemocratică, dar s-ar instaura haosul. Reiterăm solicitarea publică adresată Preşedintelui Iohannis, dacă este cu adevărat un apărător al statului de drept, să respecte Constituţia, să se conformeze, de îndată – adică ACUM! –, Deciziei CCR 504/2019 şi să dispună prin decret revocarea din funcţie a ministrului justiţiei, doamna Ana Birchall", conchid judecătorii.

Taguri:
ajago,
ana birchall,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici