- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.03.2013, 17:01)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Magistraţilor din România cere ca Ghica şi Danileţ să fie traşi la răspundere pentru că au votat la revocare
Asociaţia Magistraţilor din România cere Inspecţiei Judiciare a CSM să verifice dacă au fost respectate dispoziţiile legale atunci când Alina Ghica şi Cristi Danileţ au votat unul împotriva revocării celuilalt la şedinţa din 26 februarie şi tragerea la răspundere disciplinară a celor doi judecători.
Urmărește
240 afișări
Cristi Danileţ (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Într-o adresă transmisă Inspecţiei Judiciare - Direcţia pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită "verificarea respectării dispoziţiilor legale şi tragerea la răspundere disciplinară" a celor doi foşti membri CSM.
Potrivit AMR, Alina Ghica şi Cristi Danileţ ar fi încălcat prevederi din Legea 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi Codul de procedură civilă, referitoare la imparţialitatea judecătorilor şi obligaţia de a se abţine în caz de incompatibilitate, când şi-au exprimat votul, unul pentru celălalt, în şedinţa CSM din 26 februarie, când a fost dispusă revocarea lor din funcţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Încrederea publicului în sistemul judiciar a fost răsturnată prin atitudinea adoptată de cei doi foşti membri CSM care au înţeles să nu se abţină de la un vot pe care l-au exprimat reciproc, pe aceeaşi problemă, respectiv cea a dispunerii revocării, în condiţiile în care fiecare dintre ei aveau un interes identic", arată AMR în adresă, precizând că Ghica şi Danileţ au fost atenţionaţi în timpul dezbaterilor asupra "obligaţiei de abţinere ce le revine".
Reprezentanţii AMR susţin că Alina Ghica şi Cristi Danileţ au nesocotit principiul fundamental potrivit căruia "nimeni nu poate fi judecător în propria cauză", întrucât "ei au exprimat un vot reciproc, motiv pentru care parţialitatea lor a profitat fiecăruia", şi au fost astfel îndeplinite "condiţiile ivirii unui conflict de interese".
"Se poate observa că luările de poziţie a celor doi, în timpul dezbaterilor cu privire la revocare, sunt identice, ceea ce echivalează cu o antepronunţare asupra votului ce urmau să şi-l exercite", se mai arată în sesizarea AMR.
În opinia AMR, Ghica şi Danileţ "aveau îndatorirea de a se abţine de la vot, întrucât, în ceea ce-i priveşte, exista mai mult decât aparent convingerea că aveau fiecare interesul de a se susţine reciproc printr-un vot negativ, dat unul în favoarea celuilalt în ceea ce priveşte revocarea".
AMR a precizat că, potrivit Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aceştia trebuie să fie imparţiali în execitarea atribuţiilor, să decidă în mod obiectiv, liberi de orice influenţe şi să se abţină de la orice comportament de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor (articolul 9) şi sunt datori să se abţină în caz de incompatibilitate (articolul 10).
De asemenea, AMR invocă articolul 99, litera a din Legea 303/ 2004, potrivit căruia constituie abateri disciplinare "manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu" şi articolul 42, alineatul 1, punctul 13 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia judecătorul este "incompatibil de a judeca" atunci când există elemente "care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la libertatea sa".
Judecătorii Cristi Vasilică Danileţ şi Alina Nicoleta Ghica au fost revocaţi în 26 februarie din funcţiile de membri ai CSM, ca urmare a solicitărilor transmise de adunările generale ale judecătorilor, aceasta fiind o premieră în istoria Consiliului.
La şedinţa din 26 februarie a CSM, cu 11 voturi "pentru" şi şapte împotrivă, judecătoarea Alina Ghica, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost revocată din funcţia de membru al CSM, iar cu 14 voturi "pentru" şi patru împotrivă a fost înlăturat din for Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea.
Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat în 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.
În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, potrivit Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.
În cazul Alinei Ghica, 424 de judecători au votat pentru revocare, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule şi au existat două abţineri, preciza Curtea de Apel Cluj.
Pe 28 februarie, Alina Ghica şi Cristi Danileţ au depus, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cereri de anulare a deciziilor prin care au fost revocaţi din CSM.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate