Asociaţia Medicilor de Familie, semnal de alarmă după blocarea sistemului informatic: De la 1 iulie e jale. Ţinem pacienţii cu orele

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, după ce CNAS a anunţat probleme la sistemul informatic, că mereu la începutul lunii, când sunt raportări „e jale”.„Ţinem pacienţii cu orele, îi trimitem acasă , îi chemăm în altă zi”, spune ea.

Urmărește
1503 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Medicilor de Familie, semnal de alarmă după blocarea sistemului informatic: De la 1 iulie e jale. Ţinem pacienţii cu orele

Asociaţia Medicilor de Familie, semnal de alarmă după blocarea sistemului informatic: De la 1 iulie e jale. Ţinem pacienţii cu orele

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, după ce CNAS a anunţat din nou probleme la sistemul informatic, cardurile de sănătate neputând fi validate, că la fiecare început de lună, atunci când se fac raportări de către medici, „este jale”.

„Nu merge, nu funcţionează, ţinem pacienţii cu orele, îi trimitem acasă, îi chemăm în altă zi, nu se poate. Şi noi stăm la 1- 2 noaptea să reuşim să raportăm un serviciu, două, ca să nu le pierdem pe toate”, spune Sandra Alexiu.

Sandra Alexiu a menţionat faptul că oficialii CNAS nu reacţionează oficial de cele mai multe ori vizavi de problemele pe care sistemul le are, întrucât „fac economie, asta este realitatea”.

Potrivit aceleiaşi surse, din acest motiv, al nefuncţionalităţii sistemului, pacienţii şi medicii sunt cei care au cel mai mult de suferit.

„Cea mai mare problemă e că nu ne putem exercita profesia şi că pacienţii au foarte mult de suferit. Timpii de aşteptare cresc foarte mult şi pur şi simplu sunt batjocoriţi”, precizează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Ea a precizat faptul că CNAS nu recunoaşte această funcţionare greoaie şi adesea, blocare a sistemului, deoarece la mijloc ar fi vorba şi de latura economică.

„Fac ( cei de la CNAS - n.r) o economie imensă. De aceea ei s-au străduit se repare, dar totuşi, am ajuns în data de 11 (iulie, n.r), deja e mult prea mult. Zi şi noapte ne chinuim să facem reţete, să acordăm servicii medicale, să le validăm, că asta e problema, nu se validează online”, informează Sandra Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a menţionat şi faptul că problematica în acest sens este şi limita de validare de 72 de ore. „Dacă se depăşeşte această limită, serviciile alea sunt pierdute, nu le mai poţi raporta”, spune sursa citată.

Ea a spus că afirmaţia reprezentanţilor CNAS, conform căreia serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019, nu se fundamentează, întrucât medicii se confruntă cu probleme legate de sistemul informatic încă de pe 1 iulie.

„Cu excepţia serviciilor de îngrijiri la domiciliu, unde au recunoscut că din 24 nu merge sistemul (...) sistemul nu merge de pe 1. În general, la începutul lunii, sunt probleme din cauza raportărilor multiple şi pentru că nu ţine sistemul”, precizează Sandra Alexiu.

Potrivit aceleiaşi surse, stabilirea datei de 5 iulie în sensul raportării ulterioare a serviciilor neefectuate de către medici pe platformă, precum şi setarea ei ca dată a începerii acordării de servicii off-line nu este justă, întrucât sistemul nu e funcţional de pe 1 iulie.

„În momentul în care CNAS recunoaşte oficial, prin comunicat, că platforma nu merge, atunci utilizatorii platformei, adică medicii sunt absolviţi de erori. (...)Asta înseamnă că dacă noi nu putem verifica dacă o persoană e asigurată şi platforma funcţionează, atunci eu sunt pasibil de imputare pentru serviciile pe care le acord, dar dacă ei recunosc oficial prin comunicat că nu funcţionează, atunci eu sunt absolvită de aceste probleme”, spune Sandra Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a declarat faptul că aceasta funcţionare greoaie a sistemului informatic are loc din cauză că scopul iniţial care a servit conceperii sistemului deservea mai puţine operaţiuni, fiind suprasolicitat în punctul în care s-a ajuns la acest moment. „El a fost conceput pentru mai puţini utilizatori, asta este realitatea. Pentru mai puţine lucruri, deci pe vremea aceea nu făceau decât să verificăm calitatea de asigurat, între timp au băgat cardul, au băgat dosarul, au băgat reţete. Nu ţine tehnic şi nu au suplimentat partea tehnică”, spune Sandra Alexiu.

Ea a concluzionat spunând că, de la începutul lunii iulie, medicii se confruntă din nou cu situaţia neplăcută în care trebuie să valideze cardurile de sănătate în orele nopţii. „La trei, patru, cinci dimineaţa, asta nu e viaţă, nu se poate aşa ceva. De la 1 iulie e jale. Şi aşa nu merge, că merge prost în general, durează foarte mult, sunt timpii de aşteptare foarte mari. Dar de la 1 nu mai merge deloc”, a conchis preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, joi, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Ei precizau prin intermediul unui comunicat şi faptul că „serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici