- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia OIREP Ambalaje, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, lansează campania naţională Un’ Doi Trei
Asociaţia OIREP Ambalaje - prin Clean Recycle, Ecologic 3R Ambalaje, Eco-Rom Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management şi Green Resources Management - lansează Un’ Doi Trei - campania naţională de informare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pentru populaţie, care se va desfăşura în perioada mai - iulie 2022. Campania este organizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
”Gestionarea deşeurilor continuă să reprezinte o provocare majoră pentru România. Ţara înregistrează în continuare o rată scăzută de reciclare a deşeurilor municipale (14%) şi rate ridicate de depozitare a deşeurilor (70%). În plus, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare a crescut uşor la 4%. În 2017, cantitatea de deşeuri municipale generate pe cap de locuitor în România continuă să se situeze cu mult sub media UE, de aproximativ 487 kg.” - stipulează Raportul de ţară din 2020 privind România al Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În timp ce în România ~70% din deşeurile municipale generate ajung la groapa de gunoi, media în Uniunea Europeană este de 23%. Ţări precum: Suedia (0.47%), Finlanda (0.55%) şi Germania (0.73%) oferă un exemplu, depozitând mai puţin de 1% din deşeurile municipale la groapa de gunoi. România deţine a doua cea mai mică proporţie din UE la reciclarea deşeurilor municipale generate (14%), în timp ce media ţărilor din Uniunea Europeană este de 39%. Doar 5% din deşeurile municipale generate sunt incinerate, cu valorificare energetică (media în UE fiind de 27%), conform Eurostat.
”Lansăm astăzi o campanie venită de jos în sus, adică iniţiată de OIREP, cei care sunt direct implicaţi în procesul de colectare separată şi menită să informeze şi să educe populaţia. Este prima campanie de acest gen şi ne bucurăm că Ministerul Mediului este partener într-un efort comun de a schimba mentalităţi. Provocarea colectării separate începe acasă la fiecare dintre noi, la orice cetăţean al României şi efortul depus este minim, aşa cum şi campania „Un’ Doi Trei” o demonstrează. Ministerul va susţine orice campanie de acest gen şi alături de campania noastră, „Curăţăm România”, sper să ajungem la cât mai mulţi oameni. Este important să ajungem în şcoli, la tinerii şi copiii noştri, iar prin dialogul verde deschis de curând, deja peste 5000 de copii au fost expuşi mesajelor „Curăţăm România”. Haideţi să colectăm separat, e simplu, de bun simţ, normal, civilizat” - Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Directiva cadru privind gestionarea deşeurilor impune statelor membre să atingă anumite ţinte pentru reciclarea deşeurilor astfel: 50% în 2020, 55% până în 2025, 60% până în 2030 şi 65% până în 2035. România a ratat deja ţinta de 50% în anul 2020. Iar Directiva privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje impune ca, până în 2022, 60% din ambalajele puse pe piaţă să fie valorificate, respectiv, reciclate. Din 2023, obiectivul global creşte la 65%, iar din 2025 la 70%. Acest lucru înseamnă că, anual, peste 1 milion de tone de deşeuri de ambalaje trebuie să ajungă în instalaţiile de reciclare.
Principalele motive pentru care reciclarea este încă o provocare în ţara noastră sunt: implementarea insuficientă a proceselor de colectare separată a deşeurilor, lipsa unei infrastructuri clare de susţinere a colectării separate pentru cetăţeni şi lipsa unor campanii naţionale de informare şi educare pentru populaţie.
Colectarea separată la sursă, în fiecare gospodărie, este primul pas din procesul de reciclare, ce contribuie semnificativ la reducerea poluării, economisirea energiei, conservarea resurselor naturale şi la creşterea calităţii vieţii şi a aerului, inclusiv la obţinerea unor produse şi ambalaje mai ieftine.
„Campania pe care o lansăm astăzi este o continuare firească a eforturilor producătorilor şi respectiv a membrilor noştri de creştere a nivelului de conştientizare a românilor asupra deşeurilor de ambalaje şi necesitaţii absolute de a colecta separat. O bună gestionare a deşeurilor de ambalaje porneşte încă din gospodăria oamenilor, iar comportamentul corect al acestora de a sorta va aduce neîntârziat rezultate concrete, contribuind la o comunitate mai curată şi mai sănătoasă, dar şi la trecerea spre o economie circulară. Ne bucură să avem alături ca partener Ministerul Mediului, suntem convinşi că printr-o implicare exemplară a autorităţilor şi investind în educarea cetăţenilor, Romania se poate schimba în bine în ceea ce priveşte creşterea reciclării şi combaterea problemelor de mediu.” - declară Mihaela Frăsineanu, expert în mediu, Director Executiv Asociaţia OIREP Ambalaje.
Colectarea separată pare, pentru foarte mulţi români, un ritual foarte complicat, ce presupune mulţi paşi şi infrastructură specială. Când, de fapt, colectarea separată înseamnă un minim de atenţie în privinţa ambalajelor pe care le folosim.
Pentru a schimba un comportament este nevoie de timp, dar, mai ales, de educaţie. De paşi repetaţi până când aceştia ajung să fie făcuţi mecanic sau din reflex.
Campania Un’ Doi Trei se bazează pe o idee simplă: Desfaci. Foloseşti. Arunci unde & cum trebuie. Să colectezi separat este SIMPLU | de BUN SIMŢ | NORMAL | CIVILIZAT.
Campania se desfăşoară în perioada mai - iulie 2022, la nivel naţional, scopul fiind de a informa şi educa cetăţenii în vederea implementării colectării separate a deşeurilor de ambalaje la sursă.
Mai multe detalii despre campanie sunt pe pagina dedicată: www.oirep.ro/undoitrei şi pe canalele dedicate campaniei Facebook | Instagram | Youtube.
Un’ Doi Trei este o campanie iniţiată de Asociaţia OIREP Ambalaje, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, creată şi implementată de agenţia de comunicare PB&J.
***
Asociaţia OIREP Ambalaje este o organizaţie profesională, neguvernamentală, non-profit, apolitică şi independentă, care urmăreşte promovarea intereselor membrilor săi în contextul desfăşurării activităţii specifice acestora în domeniul gestionării ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, în raport cu autorităţile române şi ale Uniunii Europene, vizând asigurarea unui cadru legal optim din punct de vedere financiar şi operaţional pentru implementarea eficientă a Răspunderii Extinse a Producătorilor în deplină conformitate cu legislaţia naţională şi Directivele Europene în materie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO