Asociaţia Pacienţilor acuză Spitalul de Arşi: Minerul de la Uricani a murit din cauza infecţiilor nosocomiale luate din spital/ Ministerul Sănătăţii cere verificări - FOTO Raportul analizelor medicale

Cel de-al doilea miner care a murit în urma accidentului de la Mina Uricani a decedat din cauza infecţiilor nosocomiale contactate în Spitalul de Arşi, din Capitală, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor din România, Vasile Barbu.

Urmărește
674 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Pacienţilor acuză Spitalul de Arşi: Minerul de la Uricani a murit din cauza infecţiilor nosocomiale luate din spital/ Ministerul Sănătăţii cere verificări - FOTO Raportul analizelor medicale

Asociaţia Pacienţilor acuză Spitalul de Arşi: Minerul de la Uricani a murit din cauza infecţiilor nosocomiale luate din spital/ Ministerul Sănătăţii cere verificări

VEZI MAI JOS RAPORTUL ANALIZELOR MEDICALE

UPDATE 12:03 Ministerul Sănătăţii (MS) cere Inspecţiei Sanitare de Stat să dispună un control la Spitalul de Arşi în cazul minerului mort, după ce preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor din România, Vasile Barbu, a acuzat că ortacul a murit din cauza infecţiilor nosocomiale contactate în unitate.

"Am dispus Inspecţiei Sanitare de Stat să efectueze un control la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind decesul uneia din victimele exploziei de la mina Uricani", a scris, joi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe pagina sa de Facebook.

Cel de-al doilea miner care a murit în urma accidentului de la Mina Uricani a decedat din cauza infecţiilor nosocomiale contactate în Spitalul de Arşi, din Capitală, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor din România, Vasile Barbu.

„L-am monitorizat pe miner din momentul în care a fost adus la Arşi pentru că ştiam ca aici sunt condiţii improprii. El a fost steril când a venit şi acum aflăm că a contactat aceste bacterii. Acolo ştiam că există acea cadă în care sunt îmbăiaţi. Şi mai există o husă, care ar trebui să fie de unică folosinţă, dar este folosită pentru toţi pacienţii. Am avut date de laborator care ne-au arătat că există piocianic în acea secţie nou renovată. Nu s-a schimbat nimic. Ei nu au respectat la renovare toate condiţiile. S-au luat probe de pe pereţi şi s-au găsit acolo bacterii. Când s-a renovat, acel praf cu piocianic s-a răspândit nu numai în spital, dar şi în afara lui. Piocianic este foarte rezistent chiar şi la uscăciune”, a spus Barbu.

Conform sursei citate, Spitalul de Arşi ar trebui închis şi dezinfectat complet.

„Degeaba dezinfectăm într-un loc, la Terapie intensivă, dacă în restul spitalul nu s-a făcut nimic. Mai mult, în acest spital nu există epidemiolog. În acest spital nu se prelevează probe, nu au un laborator de microbiologie acreditat. Totul este improvizat şi ne jucăm cu viaţa oamenilor. În realitate, acest spital este un focar de infecţii pentru toţi pacienţii, nu numai pentru cei de la ATI. Au probleme şi cei de pe Chirurgie plastică, cât şi cei de pe Secţia de Arşi”,

Vasile Barbu atrage atenţia că infecţiile nosocomiale se raportează, în mod fals, la Ministerul Sănătătii

„Şeful compartimentului de ATI trebuie să preia această sarcină la nivelul spitalului. Dar, în loc să facă acest lucru, el se ocupă de activităţi private. Iese cu sacoşe din spital, nu ştim ce are acolo - medicamente, dispozitive sanitare. Se duce la o clinică din apropierea spitalui, se duce şi lucrează acolo cu un coleg din Secţia de chirurgie. Vorbesc despre Stănculea (medicul-şef al secţiei de Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea - n.red.), cel care a dus în eroare ministrul Sănătăţii la Colectiv. Şi-a asumat că el poate îngriji pacienţii în acel haos. Este un inconştient”, a conchis Barbu.

Contactaţi de reporterii MEDIAFAX, pentru a oferi un punct de vedere în cazul acestor acuzaţii venite din partea Asociaţiei Pacienţilor, oficialii Spitalului de Arşi din Capitală nu au dorit să facă nicio declaraţie.

În urma afirmaţiilor lui Vasile Barbu, oficialii Ministerului Sănătăţii (MS) au precizat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Florian Bodog a cerut Inspecţiei Sanitare de Stat să dispună un control la Spitalul de Arşi în cazul minerului mort.

Un alt miner, cel de-al doilea, victimă a accidentului de la Mina Uricani din 30 octombrie, a murit, joi dimineaţă, la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Prefectul de Hunedoara, Kiszely Fabius, a declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că a fost informat de către ITM despre decesul celui de-al doilea miner.

„A murit în această dimineaţă, în jurul orei 05.30. Este vorba despre cel care era cel mai grav dintre ei, cu peste 40% arsuri pe suprafaţa corpului şi care avea căile aeriene foarte afectate. Celalalt este bine, mâine va fi externat”, a declarat, pentru Agenţia de presă MEDIAFAX, directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu.

Patru mineri au fost răniţi, în 30 octombrie, în urma unei explozii care a avut loc în Mina Uricani, iar un al cincilea ortac care a intrat să-şi salveze colegii s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

Trei mineri au fost găsiţi la scurt timp după producerea deflagraţiei şi scoşi din mină, în timp ce al patrulea era dispărut şi a fost localizat după trei ore şi jumătate. Acesta a fost scos la suprafaţă mort.

Cei trei mineri au fost duşi în Capitală, cu un elicopter, doi dintre ei fiind transportaţi la Spitalul de Arşi şi unul la Spitalul „Bagdasar Arseni”.

Unul dintre aceştia, Alin Băran, a murit joi dimineaţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici