Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Drepturile bolnavilor sunt încălcate de autorităţi
Drepturile pacienţilor sunt încălcate de unii medici şi autorităţi atunci când bolnavii sunt obligaţi să îşi cumpere medicamente, când aşteaptă luni în şir să intre în program terapeutic şi când nu pot fi internaţi în condiţii civilizate, a spus preşedintele Asociaţiei de Protecţie a Pacienţilor.
Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: Drepturile bolnavilor sunt încălcate de autorităţi (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat, vineri, că bolnavilor li se încalcă şi dreptul de a beneficia de informaţia medicală în spital şi că, din păcate, sunt bolnavi care nu îşi cunosc drepturile.
"Pentru cei care au uitat că există această lege, menţionez că este vorba despre Legea 46 din 2003 privind drepturile pacienţilor, care prevede şi sancţiuni disciplinare, contravenţionale şi chiar penale", a spus Vasile Barbu.
Astfel, potrivit legii, pacienţii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare şi materiale. De asemenea, pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nicio discriminare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Aceeaşi lege prevede că pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic, a precizat Vasile Barbu.
Legea prevede că informaţiile se aduc la cunoştinta pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate. Un alt articol din aceeaşi lege spune că pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medicală.
Mai mult, pacientul are dreptul să solicite şi să primească, la externare, un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării.
Nerespectarea de către personalul medico-sanitar a confidenţialităţii datelor despre pacient şi actului medical, precum şi a celorlalte drepturi ale pacientului prevăzute această lege atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală.
Vineri a început, în Bucureşti, Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, eveniment care se desfăşoară până duminică.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO