Asociaţia Salvaţi Bucureştiul: Casa prinţului Gheorghe Cantacuzino a fost demolată ilegal

Clădirea care a aparţinut prinţului Gheorghe Cantacuzino, erou al primului război mondial, a fost demolată ilegal, Curtea de Apel Bucureşti anulând autorizaţia de desfiinţare a clădirii dată de Primăria Sectorului 5, anunţă Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Salvaţi Bucureştiul: Casa prinţului Gheorghe Cantacuzino a fost demolată ilegal

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul: Casa prinţului Gheorghe Cantacuzino a fost demolată ilegal

"În urma procesului intentat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Curtea de Apel Bucureşti a anulat avizul de demolare dat de Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti si autorizaţia de desfiinţare a clădirii, dată de Primăria Sectorului 5, condusă la vremea aceea de Marian Vanghelie. Şi în acest caz, la fel ca în multe altele, povestea demolării unei clădiri monument istoric implică funcţionari din primărie şi din Direcţia de Cultură, care răspund prompt la comenzile unor samsari imobiliari, ignorând patrimonial cultural al Capitalei", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, remis miercuri MEDIAFAX.

Astfel, în iulie 2008, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a emis avizul pentru desfiinţarea clădirii, iar după trei luni, în noiembrie 2008, a comandat şi un studiu istoric pentru a evalua valoarea istorică a imobilului. Studiul istoric atestă, o lună mai târziu, în decembrie 2008, calitatea de monument istoric a imobilului. Clădirea a funcţionat o perioadă şi ca sediu al Mişcării Legionare.

"Cu toate că Direcţia pentru Cultură a comandat studiul pentru a vedea dacă e vorba de un monument istoric, în mod inexplicabil, aceeaşi instituţie şi-a menţinut avizul de demolare a clădirii. Câteva luni mai târziu, în iunie 2009, Primarul Sectorului 5 a emis autorizaţia de desfiinţare, iar lucrările de demolare au început în mai 2010. În aceeaşi lună, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice s-a pronunţat pentru clasarea imobilului ca monument istoric, dar Ministrul Culturii Kelemen Hunor nu a declanşat procedura de clasare şi, prin urmare, imobilul a fost demolat în totalitate", potrivit sursei citate.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus din 2014 o plângere penală care vizează modul în care au fost emise avizul Direcţiei de Cultură şi autorizaţia de desfiinţare a clădirii.

După decizia definitivă a Curţii de Apel Bucureşti în acest caz, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul anunţă că va iniţia şi un litigiu civil prin care va solicita reconstrucţia imobilului care făcea parte din patrimonial istoric al Capitalei.

În acest litigiu, vor fi chemaţi în instanţă Primăria Sectorului 5, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi noul proprietar al terenului, Metrorex , care trebuie să-şi dea acordul pentru reconstrucţia clădirii de către cei vinovaţi de demolarea ileglă a acesteia.

Gheorghe Zizi Cantacuzino-supranumit "Grănicerul" a fost un print din nobila familie a Cantacuzinilor. El s-a născut în 1869, la Paris, a fost combatant şi erou în Primul Război Mondial, deputat de Vâlcea din partea Partidului Averescan (1920) şi de Tulcea din partea Partidului Conservator (în 1922 şi 1926).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici