- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.09.2013, 13:55)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţia Transplantaţilor din România: Plângerea penală privind transplantul lui Arşinel ar putea duce la refuzul unor donatori
Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplanului lui Alexandru Arşinel, împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Cluj, ar putea duce la refuzul unor potenţiali donatori, susţine Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).
Urmărește
1882 afișări
Alexandru Arsinel (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)
Consiliul director al ATR arată, marţi, într-un comunicat de presă, că potrivit legislaţiei în vigoare, Declaraţiei universale a drepturilor omului şi Constituţiei României, orice om are dreptul la viaţă şi, prin extensie, orice pacient aflat în insuficienţă funcţională de organ vital trebuie să aibă acces la transplant, indiferent de vârstă, sex, religie, stare socială şi pregătire profesională, pentru că în caz contrat s-ar ajunge la discriminare.
"În al doilea rând, felul cum pune problema domnul Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revoltă pentru pacienţii care se află pe listele de aşteptare şi de descurajare şi neîncredere pentru cei care au indicaţie de transplant şi urmează să se înscrie pe liste. Noi, cei care am trecut prin emoţiile listei şi am beneficiat de un transplant, ştim foarte bine că nu este aşa. În acelaşi timp, am întâlnit pacienţi care se resemnaseră - având informaţii de genul celor susţinute de domnul Ungureanu - şi nu mai luptau pentru viaţa lor", se arată în comunicatul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Reprezentanţii ATR se declară "indignaţi" de faptul că Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, intenţionează să dea în judecată Institutul Clinic de Urologie şi Transplant - Cluj, precizând că acest lucru ar perturba activitatea medicilor şi ar reduce şansa la viaţă a pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.
"Astfel de atitudini pripite şi de intenţii răutăcioase nu fac altceva decât să inducă în rândul potenţialilor donatori (aparţinătorilor) un sentiment de incertitudine care să-i determine să refuze donarea, fapt ce afectează şansa la viaţă a pacienţilor care au nevoie de transplant. Or, cine are interesul ca tocmai în anul 2013, când activitatea de transplant a cunoscut un avânt fără precedent în România, să afecteze prestigiul profesional şi activitatea susţinută a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine în media şi atunci când s-au făcut opt transplanturi în 24 de ore, sau de ce s-a tăcut atunci când unii pacienţi au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal în acelaşi centru? Cumva pentru că erau simpli pacienţi şi nu erau nume publice?", se mai arată în comunicatul citat.
Reprezentanţii ATR au precizat că lansarea unor astfel de suspiciuni se întinde asupra întregului corp medical care realizează transplanturi în România, iar acest lucru nu ar fi în favoarea pacientului de pe listele de aşteptare.
"Ceea ce putem face fără să greşim este să preluăm ce se prevede în protocoalele cu privire la transplant, la nivel naţional şi mondial. Ori, în aceste protocoale se precizează în principal, că atunci când se anunţă un organ: trebuie chemaţi minim doi pacienţi de pe listă, pacienţi cu cea mai bună compatibilitate şi că în centrul de transplant, potenţialilor primitori li se fac o serie de investigaţii aşa încât să se verifice dacă nu cumva aceştia au anticorpi, focare de infecţie, viermi intestinali etc. Decizia asupra pacientului care este receptor se ia abia după ce medicii au toate datele, aşa încât să existe cel mai bun prognostic de viaţă lungă a grefei, implicit a pacietului", se precizează în comunicat.
ATR mai arată că dacă într-adevăr se doreşte ca şansa la viaţă a celor înscrişi pe liste să crească, îi invită pe cei care susţin pacienţii să li se alăture în campania de informare şi conştientizare a populaţiei privind actul donării, în acordarea de suport, consiliere şi informare pentru pacientul în stare post-transplant şi în eforturile de a obţine o finanţare adecvată pentru programele pre şi post-transplant.
"Numai dacă vom înţelege că prin unirea eforturilor şi prin acţiuni comune pe coordonatele menţionate mai sus aşa vom putea contribui împreună la creşterea accesului la transplant a pacientului de pe liste şi la o viaţă bună a pacientului în stare post-transplant. Totodată, aceasta presupune şi să ne respectăm medicii, să-i preţuim şi nu să-i ducem în justiţie în baza unor nelămuriri personale. Domnului Alexandru Arşinel îi urăm viaţă lungă şi să treacă cu bine peste această situaţie", se mai arată în comunicat.
Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" va depune o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel.
Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj "pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant".
Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ.
El a menţionat că există "suspiciuni fireşti", legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, "care nu a făcut nicio zi de dializă".
Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie.
Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe