- Home
- Social
- BUCURESTI, (31.05.2019, 07:46)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţie: Statul nu a fost capabil în ultimii 30 ani să organizeze sistemul naţional de transfuzii
Reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Imunodeficenţe Primare din Romania au avertizat că „statul roman nu a fost capabil in ultimii 30 de ani sa organizeze sistemul naţional de transfuzii”. Ei mai spun că ar trebui urgentată colectarea plasmei umane pentru producţia de medicamente.
Urmărește
97 afișări
Asociaţie: Statul nu a fost capabil în ultimii 30 ani să organizeze sistemul naţional de transfuzii
Reprezentanţii Asociatiei Pacientilor cu Imunodeficenţe Primare din Romania (ARPID) au transmis, joi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că statul roman trebuie să se mobilizeze urgent în sensul facilitării drumului spre posibilitatea de colectare a plasmei umane, întocmai ca în restul statelor europene.
„Statul român nu a fost capabil în ultimii 30 de ani să organizeze sistemul naţional de transfuzii, astfel încât să reuşească să colecteze plasmă umană pentru producţia de medicamente. De aceea este urgentă nevoie ca statul român să facă ceva concret, pentru ca în maxim 3 ani să fim în stare să colectăm plasmă umană, la fel ca celelalte state europene”, se precizează în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
Aceştia au spus că instabilitatea politică duce la situaţia în care „vin Guverne, pleacă Guverne, dar pacienţii rămân cu bolile si cu imposibilitatea unui tratament sigur în ţară”.
„Situaţia politică actuală este într-o continuă schimbare. Vin Guverne, pleacă Guverne, dar pacienţii rămân cu bolile şi cu imposibilitatea unui tratament sigur în ţara noastră. Ştim că viaţa politică suscită un interes enorm în aceste zile, dar pentru noi problemele pe care le ridicăm înseamnă chiar viaţă însăşi! Aveţi în faţă două realităţi: una în care oamenii se bat pentru putere şi alta în care alţi oameni se bat pentru viaţă lor. Sperăm să intrăm şi noi pe agenda celor dintâi. Nu le cerem mare lucru: doar atenţie şi curajul de a lua decizii în favoarea pacienţilor”, spun reprezentanţii ARPID
Potrivit sursei citate, pacienţii s-au confruntat cu probleme grave ca urmare a lipsei de imunoglobină umană, în unele cazuri ajungându-se până la deces. O altă îngrijorare a reprezentanţilor ARPID este data de „ameninţarea” posibilităţii reaplicării taxei clawback pe medicamente începând cu 1 ianuarie 2020. „ În ultimii ani, pacienţii noştri au suferit sau chiar au murit din cauza lipsei de imunoglobulina umană, un medicament derivat din plasmă umană. Trăim sub ameninţarea că de la 1 ianuarie 2020, aceste medicamente vor lipsi din nou, în cazul în care taxa clawback va fi din nou aplicată, această fiind suspendată doar pentru doi ani (adică până la 31 decembrie 2019)”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii ARPID au informat că acţiunea de colectare a plasmei umane pentru producţia de medicamente trebuie urgentată, altfel efectele negative ale acestui aspect vor favoriza decesul celor care nu primesc tratamentele la timp. „ Pacienţii români pur şi simplu îşi doresc să se colecteze cât mai repede plasmă umană pentru producţia de medicamente, astfel încât să nu ajungem să murim toţi din cauza că nu primim la timp tratamentul necesar”, spun reprezentanţii ARPID.
Conform aceleiaşi surse, se impune fie urgentarea procedurilor pentru „o bancă de sânge, plasmă şi celule stem în Parteneriat Public Privat, fie modificarea legislaţei în vigoare pentru colectarea plasmei, la liber, în piaţa privată”.
Reprezentanţii ARPID au mai precizat în acest context şi faptul că la nivelul U.E se recoltează în medie 22 litri de plasma la fiecare 1000 de locuitori, în timp ce în România, nu se colectează deloc plasma umană pentru producţia de medicamente. „ Cel mai mult se colectează în ţări că Austria (56 litri/1000 locuitori), Cehia (36 litri/1000 locuitori) şi Germania (31 litri/1000 locuitori), adică acele ţări în care colectarea şi procesarea de plasmă umană este făcută de către companii private. În alte ţări, statul a dezvoltat parteneriate public-privat în care companiile private colectează şi procesează plasmă pentru stat. Doar în România nu se colectează deloc plasmă umană pentru producţia de medicamente”, spun reprezentanţii ARPID.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 12:59
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina