Asociaţiile de părinţi cer soluţii pentru profesori ca să nu se ajungă la boicotarea examenelor. Este "fundamental" ca Bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi îşi exprimă îngrijorarea faţă de subfinanţarea sistemului educaţional, care poate afecta elevii şi progresele lor şcolare. Părinţii cer guvernanţilor rezolvarea problemelor salariale ale dascălilor pentru a evita boicotarea examenelor naţionale.

Urmărește
437 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile de părinţi cer soluţii pentru profesori ca să nu se ajungă la boicotarea examenelor. Este "fundamental" ca Bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit

Elevii din Constanţa dezaprobă o posibilă grevă a profesorilor: O întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată. Este "fundamental" ca Bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit

"Subfinanţarea sistemului educaţional românesc din ultimii ani, criza tot mai accentuată din învăţământ, afectează negativ copiii noştri şi croirea unei cariere în viitor. O dată la patru ani aflăm din platformele electorale ale tuturor partidelor politice că educaţia este prioritate naţională şi constatăm cu durere că acest domeniu prioritar se afundă tot mai mult.(...) Suntem solidari cu revendicările sindicatelor din învăţământ şi ne exprimăm speranţa că se vor găsi soluţii, astfel încât revendicările personalului din învăţământ să fie satisfăcute de guvernanţi şi să nu afecteze desfăşurarea normală a examenelor naţionale", transmite Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.

Părinţii sunt îngrijoraţi privind modul în care guvernanţii tratează problema salarizării personalului din învăţământ , aşa cum reiese din prevederile Proiectului Legii-cadru, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Învăţământul de calitate este o necesitate obligatorie pentru fiecare copil sau tânăr, fiind un drept fundamental al omului, iar educaţia un bun public şi o responsabilitate a guvernanţilor, şi nu o simplă bagatelă electorală a partidelor. Invăţământul nu mai trebuie privit ca un cost pe care un stat trebuie să îl suporte pentru garantarea unui drept, ci ca o investiţie pe termen lung care generează venituri viitoare şi contribuie la dezvoltarea societăţii", se arată în comunicatul FNAP.

La rândul său, Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa dezaprobă demersul iniţiat de Colegiul Naţional al Liderilor FSLI de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului. Acestea consideră că poate fi perturbat calendarul de admitere în învăţământul superior.

"Consiliul Naţional al Elevilor vede în demersul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ o abordare injustă şi lipsită de profesionalism. Cu ce este vinovată această generaţie de elevi pentru lipsa unei finanţări salariale corecte şi pentru nerespectarea promisiunilor guvernamentale? De absolut fiecare dată, elevii au susţinut majorările salariale şi au considerat acest aspect o prioritate pentru sistemul educaţional, însă nu vom tolera folosirea elevilor pentru a sensibiliza societatea. Comunicarea şi dialogul sunt soluţia, nicidecum periclitarea Examenelor Naţionale", susţine într-un comunicat de presă, transmis miercuri, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan.

Elevii consideră că "o întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată în detrimentul acestei metode de presiune".

"În primul rând, nu elevii trebuie să răspundă pentru carenţele cu care ne confruntăm la nivelul dialogului dintre partenerii educaţionali şi reprezentanţii administraţiei publice centrale", se precizează în comunicatul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Totodată, reprezentanţii elevilor spun că este "fundamental" ca Bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit, astfel încât admiterea în învăţământul superior să se realizeze în condiţiile fireşti şi niciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza mişcărilor de protest ale federaţiilor sindicale.

"Este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Am susţinut şi susţinem nevoia acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic şi nedidactic din învăţământ, dar elevii din România nu au nicio vină că reprezentanţii Guvernului refuză să acorde creşterile salariale promise. Boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecinţe grave asupra absolvenţilor clasei a 12-a, care vor fi puşi în imposibilitatea de a susţine admiterea pentru accederea în învăţământul superior. Nu este în interesul nimănui ca peste 100.000 de candidaţi la examenul de Bacalaureat să fie sacrificaţi, ca mijloc de presiune", a declarat şi preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici