- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Asociaţiile pentru protecţia animalelor protestează luni în Capitală împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân
Asociaţiile pentru protecţia animalelor pichetează, luni, Camera Deputaţilor, cerând deputaţilor să respingă modificările la legea câinilor comunitari, care permit autorităţilor locale eutanasierea animalelor fără stăpân.
Asociaţiile pentru protecţia animalelor protestează luni în Capitală împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Pichetul de protest începe la ora 15.00, la poarta de intrare spre Camera Deputaţilor, în zona Parcului Izvor, urmând să se încheie la ora 19.00.
Reprezenţii Asociaţiei "Cuţu, cuţu" şi GIA, organizatorii protestului, cer deputaţilor să respingă la discuţiile din plenul Camerei Deputaţilor proiectul de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ai putere absolută. Se numește vot. Mandatează-l pe cel care merită!
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Mai multe locuinţe din zona gării Albeşti au fost evacuate / Traficul rutier în zonă a fost oprit
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Cum îmbunătăţeşte abţinerea de la alcool somnul şi sănătatea
Organizaţiile de protecţie a animalelor spun că modificarea legii câinilor fără stăpân va permite uciderea în masă a maidanezilor şi cer sterilizarea şi readucerea acestora în locul de unde au fost luaţi.
Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor a dat, în 1 martie, aviz favorabil proiectului de modificare a legii privind protecţia animalelor, acesta urmând să intre în dezbaterea plenului.
Organizaţiile de protecţie a animalelor spun că dacă proiectul de lege nu va fi discutat luni, vor continua protestul şi marţi, tot între orele 15.00 şi 19.00.
Reprezentanţii ONG-urilor susţin că eutanasia nu va rezolvat problema câinilor străzii, aşa cum nu a rezolvat-o nici între 2001 şi 2008, când aceasta a fost permisă. Ei atrag atenţia că maidanezii apar şi din cauza cetăţenilor care îi abandonează şi care nu sunt sancţionaţi.
De asemenea, aceştia mai spun că eutanasierea este o soluţie pe termen scurt şi foarte costisitoare, potrivit Organizaţia Mondiale a Sănătăţii, şi încalcă normele UE şi Convenţia Europeană cu privire la bunăstarea animalelor.
Pentru ţinerea sub control a înmulţirii câinilor maidanezi, ONG-urile militează pentru identificarea cu microcip a tuturor câinilor, dar şi pentru introducerea obligativităţii de sterilizare a animalelor de către stăpâni sau a plăţii unei taxe anuale în cazul în care refuză sterilizarea.
"Cerem sterilizarea câinilor de pe stradă şi reteritorializarea celor blânzi, iar pentru cei reclamaţi cerem comisii speciale care să investigheze şi să rezolve cauzele exterioare pentru care muşcă (sunt bătuţi, au pui, sunt bolnavi) sau să-i direcţioneze către adăposturi pe cei cu adevărat agresivi, care muşcă fără motiv. Dorim directori compentenţi în administraţiile pentru câini. Cerem propunerea spre adopţie a tuturor câinilor de pe stradă prin intermediul internetului (a site-urilor oficiale ale administraţiilor şi ale ONG-urilor) şi prin intermediul mass-media", se arată într-un comunicat de presă al asociaţiilor care organizează protestul de la Camera Deputaţilor.
Reprezentanţii ONG-urilor precizează că toate aceste "aspecte pozitive" se regăsesc în proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, în forma iniţială introdusă de Marius Marinescu, împreună cu ONG-urile şi aprobată de Senat în decembrie 2007.
Reprezentanţii ONG-uilor mai susţin că amendamentele pentru eutanasierea câinilor fără stăpân nu au fost supuse analizei Comisiei pentru buget şi finanţe a Camerei Deputatilor şi nici nu au fost în dezbatere publică.
"Niciun reprezentant al societăţii civile şi al ONG-urilor nu a fost invitat să discute în Comisia pentru administraţie publică, ce le-a şi aprobat pe 01.03.2011, doar prefectul municipiului Bucureşti a fost invitat, deşi nu avea calitatea legală să depună amendamente", au mai spus reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor.
Aceştia cer deputaţilor fie retrimiterea proiectului la Comisia pentru administraţie publică, fie "votul colectiv împotriva eutanasiei".
Asociaţiile de protecţia animalelor au mai arătat că în perioada 2001-2008, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor a raportat 144.339 de câini eutanasiaţi în Capitală, pentru care s-au cheltuit peste nouă milioane de euro. Potrivit acestora, eutanasierea unui câine costă între 60 şi 70 de euro, în timp ce pentru sterilizarea unui animal sunt cheltuiţi între 15 şi 25 de euro.
Mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor au protestat la Palatul Parlamentului şi în 1 martie, când a fost luat în discuţie proiectul de modificare a legii, la Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO