- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.01.2014, 18:07)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASPA: Câinii fără stăpân nu au fost eutanasiaţi, măsura va fi aplicată doar în ultimă instanţă
Câinii fără stăpân aflaţi în adăposturile municipalităţii bucureştene nu au fost eutanasiaţi, paşii pentru reducerea numărului de câini de pe străzi fiind capturarea, sterilizarea, adopţia şi, doar în ultimă instanţă, eutanasierea, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, oficiali din ASPA.
Urmărește
310 afișări
ASPA: Câinii fără stăpân nu au fost eutanasiaţi, măsura va fi aplicată doar în ultimă instanţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Potrivit Planului de gestionare a câinilor fără deţinător, paşii pentru reducerea numărului de câini de pe străzi sunt capturare, sterilizare, adopţie şi, doar în ultimă instanţă, eutanasierea. Până acum, ASPA nu a aplicat măsura eutanasierii câinilor fără stăpân pentru animalele din adăposturile municipalităţii", au spus reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).
În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady şi alte 600 la Mihăileşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Normele metodologice de aplicare a Legii 258/2013 sunt în vigoare din 23 decembrie 2013 şi permit autorităţilor locale să eutanasieze câinii aflaţi în adăposturi.
Autorităţile publice locale ale municipiului Timişoara au arătat, vineri, că eutanasierea câinilor fără stăpân din adăpostul firmei de ecarisaj cu care primăria are contract, ar putea începe de săptămâna aceasta.
Potrivit viceprimarul Dan Diaconu, în Timişoara, numai în luna decembrie au fost muşcate de câini şi au ajuns la spital 112 persoane.
"Statisticile aparţin Spitalului de Boli Infecţioase. Niciunde nu este o rubrică acolo unde scrie că este vorba de câinele vagabond care a muşcat. Primăria aplică legea în vigoare, cu tot cu normele de aplicare, serviciile de ecarisaj îşi continuă activitatea din punct de vedere al strângerii câinilor de pe străzi, se încurajează în continuare adopţiile câinilor din adăposturi, însă primăria va aplica în integralitate această lege. Asta însemnând că, dincolo de procedurile de identificare şi inventariere a câinilor, una dintre soluţii va fi eutanasierea. Această procedură ar putea începe săptămâna viitoare", a declarat Diaconu.
Viceprimarul a mai spus că pentru eutanasierea unui singur câine este nevoie de un dosar "destul de stufos".
"Pentru fiecare câine eutanasiat există un întreg dosar care trebuie întocmit. Din punctul meu de vedere, eutanasia ar trebui să înceapă cu câinii agresivi, bolnavi, care nu au un potenţial semnificativ pentru a fi adoptaţi. Sper în activitatea cât mai eficientă şi frecventă a ONG-urilor din domeniul protecţiei animalelor pentru adoptarea câinilor existenţi. Nu am nimic împotrivă să facem o hotărâre de consiliu local pentru adopţiile la distanţă", a mai spus Diaconu.
Şi la Buzău, eutanasierea câinilor fără stăpân a început în 10 ianuarie, aproape 60 de animale fiind eutanasiaţi în primele patru zile, alţi 70 de câini maidanezi urmând să fie eutanasiaţi, dacă nu sunt adoptaţi de iubitorii de animale.
Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.
"La expirarea acestui termen, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat", potrivit Legii nr. 258/2013.
Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
În ceea ce-i priveşte pe cei prinşi şi duşi în adăposturile publice, aceştia pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă. Adopţia la distanţă presupune menţinerea câinelui în adăpost pe cheltuiala adoptatorului.
În cazul în care câinele adoptat va fi ţinut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuşti. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adoptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat. Aceste condiţii nu trebuie îndeplinite şi de asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe