- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.01.2014, 13:28)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASPA nu mai înregistrează câini cu deţinător, dar continuă sterilizarea gratuită, în 23 de cabinete
ASPA nu mai poate înregistra câinii cu deţinător, registrul de evidenţă a acestora fiind gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari, după adoptarea Legii 258/2013, dar continuă programul de sterilizare gratuită a acestora, prin 23 de cabinete veterinare.
Urmărește
1577 afișări
ASPA nu mai înregistrează câini cu deţinător, dar continuă sterilizarea gratuită, în 23 de cabinete (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) arată, într-un comunicat de presă, că, având în vedere prevederile Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, nu mai are competenţa înregistrării câinilor cu deţinător, aşa cum era prevăzut în Hotărârea CGMB nr.145/2013.
Conform Legii 258/2013, Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Astfel, potrivit articolului I punctul 14 din Legea 258/2013, "proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini au obligaţia să îi înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân".
De asemenea, acelaşi articol prevede că unităţile medical-veterinare înregistrate, care efectuează acţiunea de microcipare a câinilor, au obligaţia de a comunica Registrului de evidenţă a câinilor cu stăpân, în termen de cinci zile de la data implantului, numărul de microcip.
"Numărul microcipului este trecut de către medicii veterinari, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate al câinelui şi în paşaportul câinelui, după caz, ambele documente având serii şi numere unice, conform normelor stabilite de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân este gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari. Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie şi se suportă de către aparţinător", se mai arată în actul normativ.
ASPA va derula în continuare programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deţinător, prin 23 de cabinete veterinare, această activitate reprezentând una dintre componentele principale ale Planului pentru gestionarea câinilor din Bucureşti.
Legea 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.
Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate în 11 decembrie 2013. Acestea prevăd interzicerea cazării câinilor în adăposturi publice care nu respectă condiţii minime de funcţionare, precum şi obligativitatea operatorilor serviciilor specializate de a asigura personalul pentru deservirea permananetă a adăposturilor publice.
Operatorii seriviciilor specializate vor avea totodată obligaţia de a promova adopţia şi revendicarea câinilor fără stăpân, actul normativ reglementând condiţiile de revendicare şi adopţie a câinilor fără stăpân şi de participare a organizaţiilor pentru protecţia animalelor la serviciile specializate, precum sterilizarea şi vaccinarea câinilor, eutanasierea şi neutralizarea cadavrelor.
Potrivit actului normativ, câinii nou-născuţi cu proprietar vor fi identificaţi în termen de maxim 30 zile de la fătare şi, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spaţii publice a acestora, iar câinii adulţi cu proprietar - în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniţi din adăposturile publice trebuie identificaţi în momentul adopţiei, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul.
Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi după data de 1 martie 2014 sunt consideraţi câini fără stapân şi sunt trataţi conform procedurilor legale, potrivit actului normativ.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe