- Home
- Social
- POIANA BRAŞOV, (28.07.2018, 08:21)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Aspire, academia de leadership. "Aspire e despre oameni. Te învaţă să urci 'Everestul'" | VIDEO
"Leadership-ul este o atitudine", spune unul dintre dascălii programului Aspire, iar atunci când spui că viitorul preşedinte e în încăpere nu gândeşti prea departe. Este doar o lecţie pentru cei 100 de tineri prezenţi la Poiana Braşov, la a 8-a ediţie Aspire, o adevărată academie de leadership.
Urmărește
1292 afișări
"Aspire e despre oameni nu doar despre cursurile pe care le urmăreşti, despre profesori. Toate astea sunt foarte valoroase, dar esenţa sunt oamenii pe care îi cunoşti, conexiunile pe care le stabileşti şi faptul că după ce absolvi această şcoală rămâi cu prieteni foarte buni", ne povestea Raluca Ştefania Georgescu, studentă la medicină dentară şi, iniţial, participantă în programul Aspire la secţiunea dedicată studenţilor, pentru a intra în anul următor în echipa de organizare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aspire a fost înfiinţat în urmă cu 8 ani de cinci absolvenţi români de la universităţi ca Harvard, Princeton şi alte instituţii Ivy League. În fiecare an, aceştia au reuşit să selecteze pentru întâlnirile de la Poiana Braşov tineri interesaţi şi capabili să profite de oportunităţile oferite de cele trei direcţii ale programului: leadership, dezvoltare personală şi antreprenoriat. Aceştia au ocazia să participe la întâlniri cu profesori de la universităţi de primă mărime din Statele Unite dar şi să cunoască profesionişti implicaţi în definirea standardelor actuale în materie de gestionare a afacerilor ori exersare a calităţilor necesare pentru a oferi un exemplu celor din jur.
Connie Liu, absolventă MIT şi antreprenor dezvăluie faptul că "e grozav să ai ocazia să predai acestui tip de student pentru că îţi uşurează sarcina. Nu mai trebuie să îţi petreci timpul încercând să îi faci să fie atenţi, sunt deja plini de energie şi gata să schimbe ceva şi tu doar le transmiţi ceea ce ştii. Eu un loc minunat să lucrezi".
Connie discută despre aplicaţii personale pentru ceea ce înseamnă design thinking: "mulţi dintre studenţii de la Academy şi Professionals spuneau că unii dintre ei au folosit design thinking în diferite moduri legate de afaceri, dar anul acesta, la Aspire, am vrut să predăm design thinking ca un mod de a-ţi proiecta viaţa, cum să foloseşti pricipii din design thinking pentru a rezolva alte probleme în loc să rezolvi doar probleme profesionale. Pe acestea ştim deja că le pot rezolva şi vrem să poată nu numai să folosească design thinking pentru a rezolva probleme exterioare, ci şi probleme din interior, reflectând asupra propriilor vieţi şi având în vedere cum pot să-şi valorifice la maximum propria fericire şi impactul", povesteşte Liu pentru MEDIAFAX.
Dacă, iniţial, programul Aspire a fost lansat doar ca un demers dedicat studenţilor în secţiunea Academy, de la un an la altul au fost dezvoltate secţiuni speciale pentru care au fost invitaţi să aplice elevi de liceu şi tineri profesionişti. "Am aplicat la program când eram în clasa a X-a şi m-a atras foarte tare componenta care se ocupă de dezvoltarea abilităţilor de lider ale tinerilor. Am fost foarte interesată să descopăr cum aş putea să îmi dezvolt inteligenţa emoţională în ceea ce priveşte dezvoltarea unei echipe şi de componenta care se ocupă de îndrumarea elevilor pentru a aplica în alte ţări pentru a studia la universitate", povesteşte Patricia Elena Trofin, participantă la Aspire High School în 2016, cooptată în echipa de organizare în acest an. "Ca ambasador al programelor Aspire, întotdeauna am încurajat elevii de liceu să aplice pentru că descoperi elemente pe care sistemul de învăţământ din România nu ţi le oferă. Te ajută să înţelegi foarte bine cât de important este să îţi dezvolţi partea de inteligenţă emoţională, cât de importantă este comunicarea, pe orice plan, atât profesional, academic, cât şi personal", a povestit eleva care, după ce a absolvit Colegiul Naţional "Sf. Sava" se pregăteşte să studieze dreptul la Universitatea Cambridge.
Până şi profesorii străini invitaţi să susţină cursurile Aspire remarcă faptul că tot ceea ce se construieşte între participanţi din punctul de vedere al comunităţii funcţionează şi din poziţia unui observator extern implicat: "cred că perspectiva mea a evoluat şi s-a schimbat în fiecare an. Am fost un admirator înfocat al proiectului încă de la început, de aceea şi revenim. E minunat să vezi cum a crescut proiectul şi cum cei de la Aspire dezvoltă un proces tot mai complex de selecţie şi de programe, cum comunitatea pe care o crează creşte. Aspire nu este un program din care oamenii pleacă şi nu se mai gândesc niciodată unde au fost. Comunitatea rămâne puternică, absolvenţii revin, cei care au luat parte într-un program revin ca organizatori în anul următor, cei din alt program se întorc pentru a prelua programe ulterioare. EI rămân în contact, au raporturi de mentorat, cu oferte de lucru, cer relaţii pentru apartamente în Bruxelles. Grija pe care o au unii faţă de ceilalţi în comunitate e entuziasmantă", arată Phil Malone, de la Stanford University, prezent la aproape toate ediţiile Aspire.
Unii tineri care au fost interesaţi de Aspire ca participanţi, nu doar că au intrat în echipa de organizare ci au ajuns să conducă proiectul şi au rămas în poziţii de coordonare a activităţii Aspire.
Giorgiana Neagu, participantă la prima ediţie a proiectului, Aspire Academy 2011, a fost co-preşedinte al organizaţiei, iar acum este membru în board şi cunoaşte toate perspectivele legate de evenimenul de la Poiana Braşov: "Ca participantă cred că am fost cea mai privilegiată. Atunci doar am primit informaţie şi sfaturi. Când am trecut de partea cealaltă a baricadei a trebuit, încet, încet, să dau şi eu înapoi, fie că vorbim de lucrul cu echipa, fie că vorbim de relaţia cu profesorii, cu sponsorii, cumva, acolo sunt implicaţi mai multe persoane de contact. Cred că diferenţa majoră este că am simţit cumva că trec de la o etapă inferioară la una superioară şi, cumva, când am ajuns la nivelul de membru al board-ului sau de co-preşedinte, acolo a fost vârful experienţei şi tocmai de aceea am decis la un moment dat să mă duc un pic mai în umbră şi să fiu mai mult adviser, să sfătuiesc doar când e nevoie. Sincer, nu mi se pare cel mai important ce am dat, ci mi se pare cel mai important ce am câştigat. Balanţa dintre cele două este spre zona de câştig şi mă întorc de fiecare dată cu drag în comunitate pentru că mă încarc de energie şi de entuziasm să fac lucruri".
Alex Lazăr, a fost co-preşedinte Aspire între 2011-2014, fiind unul dintre motoarele schimbărilor prin care a trecut organizaţia de la prima ediţie a şcolii de vară. "În Aspire am evoluat prin faptul că am început să introducem programe noi. Prin echipele de organizare ne-am gândit întotdeauna ce-am putea să aducem nou. Am început cu Aspire Academy, care e programul nostru universitar. După aceea ne-am mutat pe High School, care ni s-a părut că e o categorie de vârstă foarte importantă pentru noi, şi am evoluat din ce în ce mai mult către alte domenii. Cred că asta a presupus foarte mult antreprenoriat, în sine, pentru că a trebuit să înţelegem exact cui să ne adresăm, ce fel de programe să creem, cum să le personalizăm astfel încât să aducă cât mai multe beneficii pe ntru participanţi. Şi asta a fost o formă uşoară de antreprenoriat care s-a dezvoltat în Aspire”, explică Alex Lazăr, absolvent al London Business School .
Pentru unii participanţi, experienţa de la Poiana Braşov a fost hotărâtoare în traseul profesional ulterior. „Mie, personal, Aspire mi-a schimbat viaţa. La ultimele două joburi de dinainte de Google am ajuns prin Aspire sau am aflat de la cineva din Aspire” spune Dani Oros, în prezent Marketing Manager Google Romania.
Ana Dorobăţ, co-preşedinte Aspire între 2011 şi 2014 găseşte că printre calităţile pe care le au întânirile din cadrul programului se numără şi identificarea potenţialului pe care îl au candidaţii: "aş spune că ce face Aspire este să te ajute să îţi descoperi Everestul şi te şi învaţă cum să-l atingi, şi prin Everest mă refer la acea motivaţie intrinsecă, acea viziune de viaţă", spune Ana Dorobăţ, absolventă a Universităţii Americane din Paris şi coordonatoare în materie de promovare şi relaţii externe pentru Camera Americană de Comerţ în România.
După opt ediţii ale şcolii Aspire, participanţii au început să vină din toată lumea, selecţia incluzând interviuri şi eseuri care au scopul de a identifica tinerii care au potenţial de lider şi care ştiu în ce direcţie îşi doresc să le evolueze cariera.
Sam Potolichhio, de la Georgetown University, numit "unul dintre cei mai buni profesori din America" de Princeton Review, a arătat ce l-a făcut să se întoarcă la Poiana Braşov după prima întâlnire cu elevii şi studenţii din program: "M-am concentrat mai mult asupra asemănărilor când am lucrat cu persoane care vin din atâtea ţări diferite, oamenii care obişnuiesc să ia parte la programe de tipul Aspire au un punct comun, au un mod de gândire asemănător. E vorba de persoane care sunt interesate să exploreze, să se întâlnească, să fie împreună cu oameni diferiţi. Astfel, pentru mine, chiar dacă sunt în România sau în Washington DC, sala de clasă este acel spaţiu comun în care oamenii îşi doresc să fie şi să obţină cât mai mult din întâlnire".
Privirea fiecărui participant la program, pe care îl întrebi cum schimbă perspectivele întâlnirea cu profesorii de la Aspire, capătă un fel de strălucire încântată atunci când vorbeşte despre prezentările ţinute de Steve Jarding, de la Harvard. La rândul său, profesorul se arată fascinat de tinerii pe care îi întâlneşte la cursurile Aspire din Poiana Braşov: "azi dimineaţă am spus în clasă că eu cred că următorul conducător al României sau al altei ţări din care veniţi e în această sală. Leadership-ul este o atitudine. Trebuie să înţelegi responsabilităţile pe care le implică, trebuie să înţelegi puterea angajării şi puterea de a edifice bunăstarea poporului tău. Avem tot felul de argumente empirice când guvernele edifică bunăstarea poporului, când scapă de corupţie, când îşi fac datoria de a-şi înobila poporul rămân în istorie. Cele care nu fac acest lucru, sunt corupte, urmăresc doar banii, cum se întâmplă în multe zone din societatea de azi, tind să eşueze. Aceşti tineri înţeleg acest lucru şi vor merge să pună pe picioare guverne mai bune în ţările lor".
În 2018, în programul Academy al Aspire au participat 40 de studenţi, în cel dedicat elevilor au fost selecţionaţi 36 de elevi, în timp ce secţiunea dedicată tinerilor profesionişti a avut 37 de participanţi acceptaţi la Poiana Braşov. Numărul tinerilor care au rămas în reţeaua absolvenţilor Aspire a depăşit 500, reprezentând nu mai puţin de 37 de naţionalităţi din întreaga lume.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ATENŢIONARE de călătorie pentru Grecia din cauza furtunilor. MAE anunţă că printre zonele vizate sunt şi staţiuni unde românii îşi petrec concediile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe