Aspretele, cel mai rar peşte din Europa, trăieşte în România
Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan.
Este singurul loc din lume unde încă mai supravieţuieşte această specie considerată fosilă vie şi, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri.
În perioada 10-1616 octombrie 2022 s-a desfăşurat cea mai amplă acţiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea şi în râurile Argeş şi Doamnei) şi până astăzi.
Echipă de 9 biologi
Echipa a inclus şi 9 biologi specializaţi în peşti, a realizat în râul Vâlsan nu mai puţin de 21 de staţii de pescuit ştiinţific (anterior realizându-se un maximum de 8 staţii per sesiune), dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspretele.
Operaţiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Ea face parte din Aspretele Trăieşte, un amplu proiect de salvare de la dispariţie şi de conservare a speciei, iniţiat de către alpinistul Alex Găvan în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8035m, al şaptelea munte de peste 8000 de metri pe care l-a urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.
Proiectul este dezvoltat şi desfăşurat de către Fundaţia Alex Găvan în parteneriat cu Fauna& Flora International, prima organizaţie de conservare a vieţii sălbatice înfiinţatăîn lume (1903).
Niciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat şi ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut.
Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populaţia de asprete ar număra între numai 10 şi 15 exemplare.
Mai multe informaţii, AICI