Astărăstoae (CMR): "Conţopiştii" de la FMI nu ştiu ce înseamnă responsabilitate socială în România
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, critică intenţia autorităţilor de a reduce numărul de paturi din spitale şi lista de medicamente compensate şi gratuite, la cererea "conţopiştilor" de la FMI, susţinâd că asemenea măsuri pun în pericol pacientul român.
"Ceea ce s-ar fi negociat cu FMI pune în pericol pacientul român. Reducerea listei de medicamente compensate şi a paturilor din spitale impusă de conţopiştii de la FMI care nu ştiu ce înseamnă responsabilitate socială în România este un atac la sănătatea populaţiei României, care este bolnavă şi săracă", a declarat, vineri, pentru MEDIFAX, preşedintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae.
Potrivit acestuia, punerea în practică a indicaţiilor FMI este un atac la sănătatea românilor în contextul în care România are cea mai mare morbiditate şi mortalitate din Europa la multe grupe de boli.
"Avem o populaţie săracă. Aceasta merge la spital pentru că primeşte medicamente gratuite pe care nu şi le poate cumpăra în contextul în care reţeaua de asistenţă medicală primară este subfinanţată şi nu poate prelua toate cazurile. De cele mai multe ori, neputând fi preluate de medicii de familie, respectivele cazuri ajung în spital. Nu pot fi luate astfel de decizii radicale într-o ţară ca România", a conchis Astărăstoae.
Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu medicamente mai ieftine, şi va reduce numărul de paturi din spitale cu un total de 5.700, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.
În acelaşi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi "reformat" cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate acele costuri cu sănătatea considerate neesenţiale, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie, document obţinut de MEDIAFAX.
"Vom revizui lista de medicamente compensate şi gratuite stabilite prin hotărâre de guvern în 2008, cu intenţia de a reduce numărul acestor medicamente şi de a ne îndrepta spre medicamente generice (mai ieftine - n.r.), acolo unde este posibil. În cele din urmă, vom revizui bugetele spitalelor şi vom începe să implementăm strategia de raţionalizare a spitalelor, cu obiectivul de a reduce numărul paturilor de spital finanţate, de la 135.200 la 133.000, până la sfârşitul lunii iunie 2011, şi la 129.500, până la sfârşitul lunii decembrie 2011", sunt angajamentele asumate de Guvern în document.
În vara anului trecut, Guvernul a decis, în urma înţelegerii cu FMI, reducerea altor 9.200 de paturi în spitale şi a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale în administrarea autorităţilor locale.
Tot cu asistenţa Băncii Mondiale va fi revizuită şi formula de compensare folosită la nivelul Casei Naţionale de Sănătate, prin introducerea unui mecanism în care "banii vor urma pacientul".
Pentru anul viitor, Guvernul îşi anunţă intenţia de a controla costurile farmaceutice ale celor mai scumpe medicamente printr-un nou sistem electronic de prescripţii şi pe baza unor proceduri mai stricte.
Clarificarea cadrului legal privind taxa clawback percepută distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativităţii contractelor de mandat încheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale contractate cu spitalele şi compensarea medicilor care respectă aceste plafoane sunt alte măsuri incluse în scrisoarea de intenţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO