- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astărăstoae: După noua grilă, medicamentele uzuale îi pot costa pe bătrâni şi de şase ori mai mult
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, afirmă că, potrivit noii grile de compensare a medicamentelor, anunţată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cele mai utilizate medicamente pentru bătrâni îi pot costa pe aceştia până la de şase ori mai mult decât până acum.
Astărăstoae: După noua grilă, medicamentele uzuale îi pot costa pe bătrâni şi de şase ori mai mult (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Vasile Astărăstoae a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că pentru medicamentele folosite cel mai frecvent în patologia vârstnicilor creşterea contribuţiei pacientului la plata acestora nu este de maximum 15 la sută, aşa cum afirmă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ci poate ajunge până la 600 la sută.
"Declaraţia oficială a reprezentanţilor Casei (de Asigurări de Sănătate - n.r.) este că pe această modificare de compensare va creşte contribuţia pacienţilor cu maximum 10 - 15 la sută în medie. Dar ştiţi că şi pe vremea lui Ceauşescu se spunea că în medie mâncăm două găini pe săptămână, numai că unul mânca patru şi altul mânca zero. Am intrat pe acel site (al Casei de Asigurări de Sănătate - n.r.) şi am introdus câteva medicamente din patologia vârstnicului, cele mai frecvente care sunt. (...) Mie, la cele mai uzuale, mi-a ieşit o creştere la contribuţia pacientului de la 120 până la 600 la sută faţă de ce se dă acum. Aşa mi-a ieşit pe medicamentele uzuale, dar dacă le băgaţi pe toate,o să vă iasă, într-adevăr, zece-cincisprezece la sută creştere", a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Vasile Astărăstoae a reclamat că medicii sunt amendaţi pentru faptul că unele documente eliberate de angajator în vederea completării concediilor medicale nu sunt complete, arătând că amenzile aplicate doctorilor sunt egale cu cele date pentru contrabandă.
"(...) Pacientul, care este în stare de comă gradul unu şi care nu poate să semneze şi nu a semnat acel angajament că va sta acasă, cum vrea domnul notar Attila Cseke, şi medicul amendat cu 100 de milioane, atenţie, nu cu 50. Ştiu că, pentru un notar, 50 de milioane de lei vechi este un mizilic. (...) Dar pentru un medic înseamnă câştigul lui pe trei luni de zile", a mai spus Vasile Astărăstoae.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat, joi, că pentru medicamentele de pe listele C, respectiv cele care cuprind programele naţionale, bolile rare, tratamentele post-transplant, coplata este zero, el infirmând informaţiile transmise de asociaţiile de pacienţi.
"Noul sistem de compensare pe grupe de boli se aplică strict pentru listele de medicamente A şi B. Pentru listele C coplata este zero", a precizat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
El a spus că numărul medicamentelor compensate cu 90% (lista A) s-a triplat, iar al celor compensate cu 50% (lista B) s-a dublat. Astfel, 25% dintre medicamentele de pe listele A şi B vor avea o rată medie de creştere a coplăţii între 15 şi 20%, a adăugat preşedintele CNAS.
Acesta a susţinut că din cele peste 2.300 de medicamente, pentru aproape un sfert va creşte coplata, iar pentru 25-30%, coplata va scădea, restul medicamentelor rămânând la acelaşi preţ.
De asemenea, în cazul în care bolnavii vor dori să-şi păstreze aceeaşi schemă de rată unică şi după introducerea noului sistem de compensare, atunci ei ar putea plăti până la maximum 15% mai mult decât plăteau până acum.
"Începând din 1 iulie, pacienţii vor merge la medic pentru a reconfigura schema terapeutică. Medicul va explica bolnavului că pentru boala lui există mai multe medicamente cu acelaşi efect terapeutic. În cazul în care bolnavul va opta pentru un medicament mai scump, atunci el va plăti contravaloarea acestuia", a mai spus Duţă.
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a arătat miercuri că, potrivit unui calculator al contribuţiei personale a fiecărui pacient, disponibil pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică coplata.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO