- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.06.2013, 20:01)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate. Cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi
Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate, chiar dacă statul a plătit pentru pregătirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi, responsabilitatea fiind a României, care îi alungă, a declarat preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Urmărește
697 afișări
Astărăstoae: Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate. Cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi (Imagine: Shutterstock)
Declaraţia preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR) a fost făcută sâmbătă, într-o conferinţă prilejuită de întâlnirea din România a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).
Cu acelaşi prilej, medicul francez Xavier Deau, secretar general CEOM, a declarat că medicii români învaţă foarte repede şi se descurcă excelent cu o tehnică medicală modernă. "Avem o zonă unde trei medici francezi au ieşit la pensie destul de târziu, pe la 70 de ani, că nu aveau un înlocuitor, iar în prezent un medic român face munca celor trei. E problema salariilor: aici (în România - n.r.) primesc 300 de euro, iar în Franţa câstigă de 10 ori mai mult", a spus Deau.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
La rândul său, medicul belgian Roland Kezman, preşedintele CEOM, a spus că o mare parte dintre medici români rămân în străinătate pentru că se simt bine acolo şi au condiţii de muncă bune.
Potrivit datelor CEOM, numărul medicilor români care îngrijesc bolnavii din Franţa a crescut cu peste 464 la sută din 2007 încoace, ajungând la peste 3.100 şi întrecându-l pe cel al doctorilor veniţi din Belgia (1.579).
Prof. dr. Vasile Astărăstoae spune că migraţia medicilor români a început în 2007, când au plecat peste 500, iar de atunci numărul a tot crescut. În opinia lui, responsabilitatea pentru această stare de fapt este a României, care, practic, îi alungă.
Majoritatea doctorilor români din străinătate lucrează în spitale publice franceze. Este vorba despre pediatri, medici de familie, cardiologi şi ginecologi, peste jumătate dintre aceştia fiind femei care au sub 40 de ani, potrivit preşedintelui CMR.
Astărăstoare a mai spus că, potrivit statisticilor, statul român cheltuie cu un student la medicină aproape 5.000 de lei pe an, iar pentru perioada de rezidenţiat a acestuia plăteşte aproape 21.000 de lei. "Rezultă că pentru formarea unui medic pe o perioadă de şase ani statul român cheltuie 30.000 de lei, iar pentru specializare, 21.000 de lei, adică aproximativ 11.300 de euro în total. Criza a accentuat rata de emigrare, astfel că în şase ani au plecat peste 20.000 de specialişti. Un calcul simplu arată ca în tot acest timp statul a pierdut peste 226 milioane de euro", a mai spus Astărăstoae.
Citeşte şi:
Posturi vacante de medici în Suedia şi Danemarca, pentru salarii de până la 7.000 de euro
Citeşte şi:
STUDIU: Aproape 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an
Citeşte şi:
Astărăstoae: 580 de medici au plecat din ţară în primele trei luni ale acestui an. Motivul pentru care pleacă este o presiune extraordinară cum nu a mai existat în istoria României
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Posturi vacante de medici în Suedia şi Danemarca, pentru salarii de până la 7.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat