Astărăstoae: Sistemul de sănătate continuă să se afle într-o profundă criză de subfinanţare

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Suceava, că sistemul de sănătate românesc continuă să se afle într-o profundă criză definită de subfinanţare, de lipsa unor politici intersectoriale sau de deficitul de personal sanitar.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: Sistemul de sănătate continuă să se afle într-o profundă criză de subfinanţare

Astărăstoae: Sistemul de sănătate continuă să se afle într-o profundă criză de subfinanţare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Astărăstoae a declarat, într-o conferinţă de presă, că politica demagogică privind finanţarea sistemului de sănătate continuă în România.

El susţine că este continuată astfel politica "aruncării prafului în ochi" şi că, deşi guvernanţii au anunţat că au majorat cu un miliard de euro bugetul Sănătăţii, în realitate bugetul alocat pentru îngrijirea pacienţilor din România a scăzut cu 18 la sută întrucât creşterea bugetară merge la plata arieratelor pe diferte domenii - medicamente, aparatură medicală.

"Atât FMI, cât şi UE au avut foarte multă grijă de cei care dezvoltă industria în domeniul sănătăţii, cea mai mare piaţă financiară legală din acest moment din lume şi s-a mai introdus şi directiva că orice se achiziţionează se plăteşte în 60 de zile din momentul achiziţiei", a spus Astărăstoae.

El a arătat că dacă banii nu sunt alocaţi direct sistemului de îngrijiri de sănătate, este pusă în pericol atât siguranţa pacienţilor, cât şi cea a corpului medical.

"Niciun ban nu merge direct către sistemul de îngrijiri de sănătate. Atunci acest sistem este marcat de inechităţi majore, acest sistem pune în pericol siguranţa pacienţilor şi siguranţa corpului medical. Există o mare demagogie lansată în urmă cu 21 de ani, când sănătatea şi educaţia au fost declarate priorităţi naţionale, dar niciodată nu au fost finanţate ca priorităţi naţionale", a precizat Astărăstoae.

El a mai spus că fără o rectificare pozitivă a bugetului, spitalele din România vor rămâne în luna octombrie fără finanţare.

"De aceea eu sunt îngrijorat, că l-am auzit pe domnul prim-ministru Victor Ponta II, care vorbeşte altfel decât Victor Ponta I. Altfel vorbea înainte de 9 decembrie. El spune că rectificarea de buget nu va fi pozitivă. Este un lucru mai mult decât periculos pentru sistemul de îngrijiri de sănătate", a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În opinia acestuia, trebuie să existe o finanţare corespunzătoare a sistemului de sănătate înainte de a se discuta despre orice altă probleme pentru că nu poate să existe o crestere economică, o creştere a PIB-ului, o ieşire din recesiune sau criză atât timp cât nu există o stare de sănătate corespunzătoare a populaţiei.

"Noi, pe toţi parametrii obiectivi, morbiditate, boli cronice, mortalitate evitabilă, suntem pe ultimul loc", a explicat Astărăstoae, arătând că toate ţările care s-au dezvoltat economic au investit, în primul rând, în sănătate.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, va participa, joi, la Suceava la Zilele Medicale ale Sucevei şi la şedinţa Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici