Astăzi s-a împlinit un an de la tragedia aviatică în care 4 salvatori SMURD de la Iaşi au pierit în ”ultima misiune, spre cer” - FOTO

A trecut un an de când elicopterul SMURD Iaşi EC 135 s-a prăbuşit în misiune în Republica Moldova, la Haragâş. În memoria celor patru salvatori ce nu au putut fi salvaţi, sâmbătă s-au ţinut slujbe de pomenire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1688 afișări
Imaginea articolului Astăzi s-a împlinit un an de la tragedia aviatică în care 4 salvatori SMURD de la Iaşi au pierit în ”ultima misiune, spre cer” - FOTO

Astăzi s-a împlinit un an de la tragedia aviatică în care 4 salvatori SMURD de la Iaşi au pierit în ”ultima misiune, spre cer” - FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

În urmă cu un an, la Iaşi a fost arborat drapelul în bernă, după ce, în Republica Moldova, la Haragâş, elicopterul SMURD Iaşi, EC 135 cu număr de înmatriculare 347 s-a prăbuşit în timpul unei misiuni de salvare. Şi-au pierdut viaţa atunci medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu şi piloţii Doru Gavril şi Voicu Şocae. La un an după tragedie, colegii celor patru salvatori dispăruţi spun că aceea a fost „ultima misiune, spre cer”, iar sâmbătă, îmbrăcaţi cu uniformele roşii, au venit să aprindă o lumânare la morminte.

Numele celor patru eroi ai SMURD Iaşi au fost rostite, sâmbătă, la două slujbe de pomenire. Rude, colegi şi prieteni au venit să aprindă o lumânare la mormintele asistentului Gabi Sandu, medicului Mihaela Dumea şi a comandorului Doru Gavril, trei dintre membrii echipajului care au fost înmormântaţi la Iaşi.

Comandorul Doru Gavril era comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi, era încadrat în stucturi militare din 1985 şi în Ministerul Afacerilor Interne din 2005. Avea 4.181 de ore de zbor experienţă pe elicopter, iar în 2 iunie a fost comandantul echipajului.

Copilot în acea misiune a fost căpitan-comandor Voicu Şocae, pilot miliar din 2003 şi pilot al Ministerului Afacerilor Interne din 2008, cu o experienţă de zbor de 1.480 de ore pe elicopter. Şi colegii celor doi au venit sâmbătă la Cimitirul „Petru şi Pavel” din Iaşi pentru a le aprinde o lumânare comandorului Doru Gavril.

„Ne-am întâlnit aici într-un moment dificil pentru toţi colegii noştri, atât de la SMURD cât şi de la Aviaţie, să comemorăm un an de la sacrificiul eroilor noştri, Doru, Voicu, Mihaela şi Gabi. A trecut un an greu, în sensul că ne-a marcat activitatea, ne-a marcat pe noi ca oameni, ca şi gânduri. Întotdeauna i-am purtat în suflet, în toate misiunile care le-am avut şi în viitor îi vom comemora şi le vom aduce un omagiu pentru sacrificiul pe care l-au dat pentru a salva alte vieţi. Ştim că ne supunem şi noi aceloraşi greutăţi, probleme care pot apărea, dat trecem peste ele, ne facem datoria în continuare, suntem în slujba cetăţenilor, a oamenilor care au nevoie alături de noi”, a declarat comandorul Cătălin Ungureanu, comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi.

Pe Mihaela Dumea şi pe Gabriel Sandu colegii încă îi aşteaptă să vină la serviciu. Mihaela Dumea era medic specialist medicină de urgenţă, asistent universitar la Universitatea de medicină şi farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi. Avea 39 de ani, era încadrată la U.P.U. SMURD Iaşi de 11 ani şi avea o experienţă de 5 ani pe elicopter.

Colegul ei de echipaj, asistenul Gabriel Sandu are 38 de ani, era asistent medical principal medicină de urgenţă, era încadrat la U.P.U. SMURD Iaşi de 16 ani şi avea o experienţă de 11 ani pe elicopter.

„În fiecare zi a acestui aproape un an i-am aşteptat şi în multe zile am crezut că sunt acolo. Nici nu mi-am dat seama că au plecat şi sunt la cer. Ei fac partea din familia noastră, a SMURD Iaşi, aşa cum fac parte din familiile lor. Nu ne putem noi închipui viaţa fără ei, fără tot ceea ce fac ei, medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabriel Sandu şi piloţii Doru Gavril şi Voicu Şocae. După cum vedeţi, vorbesc despre ei la prezent, pentru că ei sunt în prezent, iar mai concret acest prezent se traduce în oamenii care continuă să facă misiuni SMURD, din ianuarie elicopterul SMURD face din nou misiuni la Iaşi, în regiunea de Nord-Est şi, dacă e nevoie, şi în Republica Moldova”, a spus prof.univ.dr. Diana Cimpoieşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Deşi după tragedia din 2 iunie 2016, o parte dintre medici s-au gândit să renunţe la gărzile pe elicopter, aceştia şi-au reluat misiunile. Lor li s-au adăugat două doctoriţe, fostele rezidente ale doctoriţei Mihaela Dumea.

„Doamna doctor a fost pentru noi ca o mamă şi când suntem acolo sus o simţim mai aproape. Ea ne-a încurajat să facem asta şi ar fi fost mândră de noi”, a spus Petruţa Moroşan, medic specialist urgenţe.

„Fiecare zbor e o amintire de la ea, ne întâlnim cu ea acolo sus de fiecare dată”, a declarat Georgiana Matei, medic rezident medicină de urgenţă.

La slujba de pomenire a medicului Mihaela Dumea a fost prezent şi soţul acesteia, pentru care rănile au rămas încă deschise.

„A trecut un an, un an greu ca mulţi alţii care vor veni. Rănile vor rămâne deschise, niciodată nu se vor închide. O vom pomeni întotdeauna pe soţia mea şi pe mama copilului nostru”, a spus Cornel Dumea, soţul medicului Mihaela Dumea.

În 2 iunie 2016, echipajul SMURD Iaşi era în misiune peste Prut. După ce au preluat un caz şi l-au dus la Chişinău, cei patru au plecat la o altă solicitare. În zona Haragâş din Republica Moldova elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit, iar toţi cei patru membrii ai echipajului şi-au pierdut viaţa.

Mihaela Dumea, Gabriel Sandu, Voicu Şocae şi Doru Gavril au fost decoraţi post-mortem cu cea mai înaltă distincţie în stat de către Preşedintele Republicii Moldova, prin intermediul Consulului General al Republicii Moldova la Iaşi de Ziua Naţională a României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici