Video Astăzi se împlinesc 30 de ani de la fenomenul ”Golaniada” din Piaţa Universităţii

  • Timp de 53 de zile, Piaţa Universităţii a fost scena unor ample proteste
  • Bucureştenii se împotriveau noii conduceri neocomuniste a lui Ion Iliescu
  • Manifestaţiile de protest din Piaţa Universităţii sunt oprite de prima ”Mineriadă” din 1990
Urmărește
779 afișări

Piaţa Universităţii este acum împânzită de echipajele de poliţie care verifică respectarea ordonanţelor militare în plină epidemie de coronavirus. Acum 30 de ani, însă, aici începe fenomenul cunoscut ca ”Golaniada”. Pe 22 aprilie 1990, mii de bucureşteni, nemulţumiţi de situaţia politică din ţară, se adună în faţa Universităţii Bucureşti şi declară prima ”Zonă liberă de neocomunism” 

În plină campanie electorală pentru alegerile legislative din 20 mai 1990, o mână de oameni, care veneau de la o demonstraţie organizată în acele zile, a blocat Piaţa Universităţii. Nemulţumiţi de noua conducere care a urmat după revoluţia din decembrie, oamenii au transformat zona în ”kilometrul zero al democraţiei”.

Teodor Mărieş, ”golan” anticomunist: Când am ajuns aici era blocată piaţa, blocată inclusiv intersecţia de oameni. Erau nişte panouri la Ministerul Agriculturii şi spre spitalul Colţea, panouri de tablă. Le-au luat panourile alea şi s-a blocat piaţa.  

Protestele încep să capete amploare după declaraţia incendiară a lui Ion Iliescu la adresa manifestanţilor.

Ion Iliescu, preşedintele CFSN: Sunt unii care le plâng de milă câtorva golani care provoacă dezordine în centrul oraşului. 

Teodor Mărieş, ”golan” anticomunist: La patru luni de la Revoluţie, atunci eram ”huligani”, devenisem ”golani”. Aici în mijlocul caldarâmului a început să vină lumea din ce în ce mai multă cu ”golan” în piept. 

Prostestele erau îndreptate împotriva lui Ion Iliescu şi a altor foşti lideri ai Partidului Comunist Român, care au preluat conducerea ţării după Revoluţie. Printre ei era şi Petre Roman, prim-ministrul României în acea perioadă.

Reporter: Vă amintiţi de data de 22 aprilie 1990?

Petre Roman, fost prim-ministru 1989 – 1991: Nu îmi aduc aminte de nimic special. Eu am fost puţin conectat cu fenomenul acesta, fiind că aveam până peste cap treburi la guvern. Ce-mi aduc aminte este că domnul Iliescu a avut o apreciere care a fost foarte, într-un fel pe bună dreptate, a fost speculată, când le-a zis că sunt ”golani”, ceea ce nu era în regulă.   

După alegerile din mai, fenomenul Piaţa Universităţii a continuat până pe 15 iunie 1990. Ion Iliescu, susţinut de guvernul FSN,  a adus în Bucureşti minerii ca să forţeze participanţii să renunţe la proteste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici