Asteroidul 2024 YR4 are acum o probabilitate de 3,1% de a lovi Pământul pe 22 decembrie 2032

  • Asteroidul 2024 YR4 are o probabilitate de 3,1% de a lovi Pământul pe 22 decembrie 2032.
  • Este cea mai mare de ameninţare înregistrată vreodată de sistemele moderne de monitorizare a asteroizilor.
Urmărește
2871 afișări
Imaginea articolului Asteroidul 2024 YR4 are acum o probabilitate de 3,1% de a lovi Pământul pe 22 decembrie 2032

Conform datelor NASA, asteroidul a fost observat pentru prima dată pe 27 decembrie anul trecut de către Observatorul El Sauce din Chile. Dimensiunea sa este estimată între 40 şi 90 de metri, bazată pe luminozitatea observată, notează AFP.

Bruce Betts, cercetător şef la organizaţia nonprofit Planetary Society, a declarat pentru AFP: „Nu intru în panică. Desigur, când vezi procentele crescând, nu te face să te simţi confortabil".

Betts a explicat că, pe măsură ce astronomii strâng mai multe date, probabilitatea va creşte probabil puţin înainte de a scădea rapid la zero.

Probabilitatea actuală de 3,1% reprezintă şanse de 1 la 32.

Richard Moissl, şeful biroului de apărare planetară al Agenţiei Spaţiale Europene, a numit depăşirea acestui prag drept „istorică", dar a adăugat: „nu este o criză în acest moment. Nu este ucigaşul dinozaurilor. Nu este ucigaşul planetei. Este periculos cel mult pentru un oraş".

Telescopul spaţial James Webb va observa asteroidul luna viitoare, oferind date esenţiale pentru înţelegerea mai bună a traiectoriei sale.

Dacă ar intra în atmosfera Pământului, scenariul cel mai probabil ar fi o explozie aeriană cu o forţă de peste 500 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima.

Posibilul coridor de impact se întinde peste Pacificul de est, nordul Americii de Sud, Atlantic, Africa, Peninsula Arabă şi Asia de Sud.

Vestea bună este că există timp suficient pentru a acţiona. Misiunea DART a NASA din 2022 a demonstrat că navele spaţiale pot modifica cu succes traiectoria unui asteroid, iar oamenii de ştiinţă au teoretizat şi alte metode, inclusiv utilizarea laserelor pentru a crea propulsie, modificarea cursului cu ajutorul gravitaţiei unei nave spaţiale sau chiar folosirea exploziilor nucleare ca ultimă soluţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici