Atacul cibernetic: Serverele ANAF sunt funcţionale, pe 13-14 mai au fost efectuate lucrări de întreţinere. Ce măsuri s-au luat la BNR

Serverele ANAF şi cele ale Direcţiei Generale a Vămilor, parte din ANAF, funcţionează în parametri normali şi nu au fost afectate până acum de atacul cibernetic din ultimele zile, după ce în 13 şi 14 mai au fost efectuate lucrări de întreţinere.

Urmărește
890 afișări
Imaginea articolului Atacul cibernetic: Serverele ANAF sunt funcţionale, pe 13-14 mai au fost efectuate lucrări de întreţinere. Ce măsuri s-au luat la BNR

Serverele ANAF sunt funcţionale, pe 13 – 14 mai au fost efectuate lucrări de întreţinere

„În perioada 13 -14 mai 2017. pe portalul www.anaf.ro au fost efectuate lucrări de mentenanţă, care au decurs conform planificării direcţiei de specialitate din ANAF. Astăzi, 15 mai 2017, site-ul ANAF şi toate sistemele de operare sunt perfect funcţionale”, precizează un comunicat al instituţiei.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi instituţii şi companii din România. Valul de atacuri cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Banca Naţională nu a fost lovită de WannaCry. Ce măsuri de protecţie au aplicat

„Până în acest moment, reţeaua Băncii Naţionale a României nu a fost afectată de recentele atacuri cibernetice”, a transmis banca centrală, luni.

Potrivit BNR, măsurile de protecţie întreprinse în vederea diminuării riscului de infecţie au constat în:

- atenţionarea personalului in legatură cu declanşarea atacului cibernetic WannaCry, caracteristicile acestuia si modalităţile de preîntâmpinare a infectării;
- verificarea aplicării patch-urilor de securitate recomandate pentru înlăturarea vulnerabilităţii utilizate în cadrul atacului;
- dezactivarea protocolului utilizat pentru răspândirea infecţiei la nivelul staţiilor de lucru din reţeaua BNR;
- colaborarea cu personalul furnizorilor de soluţii de securitate utilizate şi cu entităţile naţionale care au atribuţii în domeniul securită'ii cibernetice, în vederea identificării şi implementării altor măsuri de protecţie.

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, începând de vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi la instituţii şi companii din România.

Au fost afectate printe altele Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

În România, mai multe companii (printre care şi Dacia) şi instituţii (Vama, ANAF şi unele ministere) au avut sistemele afectate de atacul cibernetic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici