Atănăsoaei: Dacă primarul general nu este de acord cu eutanasierea câinilor, să-i adăpostească

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat, joi, că în cazul în care primarul general Sorin Oprescu nu este de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân, speră să ia în calcul adăpostirea acestora, pentru că prezenţa lor în stradă nu mai poate fi tolerată.

Urmărește
2 afișări

Mihai Atănăsoaei a spus că promovarea unor propuneri privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost una dintre principalele direcţii de acţiune pe care s-a axat în mandatul său.

Totodată, Atănăsoaei a amintit că salubritatea Capitalei este unul dintre obiectivele Prefecturii în anul 2011, iar acest lucru este strâns legat de problema câinilor vagabonzi.

"Aşa cum s-a atras atenţia încă de anul trecut, problema câinilor fără stăpân din Bucureşti este strâns legată şi de problema salubrităţii. Animalele abandonate pe stradă se hrănesc din resturile menajere care de cele mai multe ori zac neridicate de către firmele de profil. Intenţionez, în cel mai scurt timp, să demarez, alături de DSP şi DSVSA, o serie de controale privind modul în care aceste firme îşi respectă termenii contractuali şi modul în care acestea înţeleg să menţină curăţenia în oraş", a spus prefectul Capitalei.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla dacă primarul general nu agreează soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân, Atănăsoaei a spus: "Dacă primarul general nu este de acord cu eutanasierea, sper să ia în calcul adăpostirea câinilor. Dacă îşi asumă această măsură, sunt perfect de acord".

Prefectul a subliniat că, în orice caz, câinii fără stăpân trebuie să dispară din stradă.

Întrebat dacă ideea eutanasierii este o soluţie, din moment ce s-a mai aplicat în trecut şi nu s-a rezolvat problema, Atănăsoaei a spus că problema nu s-a rezolvat "pentru că nu a fost aplicată (eutanasierea, n.r.) peste tot", explicând că au existat localităţi în apropierea Bucureştiului în care această măsură nu a fost luată.

Întrebat dacă proiectul de act normativ privind câinii fără stăpâni nu va da naştere la o practică neunitară, prefectul a răspuns că este convins că fiecare consiliu local va lua hotărârea care i se potriveşte din punct de vedere financiar.

Atănăsoaei a mai spus că, dacă legea nu trece de Parlament, "vom rămâne la situaţia de acum, dar vom şti cine sunt responsabilii morali".

Mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor consideră că autorităţile române nu doresc o lege pentru sterilizarea câinilor fără stăpân deoarece vor să perpetueze situaţia actuală, care este o "afacere" de milioane de euro.

Reprezantanţii ONG-urilor au spus, joi, că eutanasierea în masă a câinilor comunitari este o modalitate facilă şi imposibil de controlat în ceea ce priveşte deturnarea fondurilor publice.

Potrivit ONG-urilor, în Bucureşti, între 2001 şi 2007 au fost eutanasiaţi 144.339 de câini, pentru care s-au cheltuit nouă milioane de euro, în Braşov, între 2002 şi 2008 au fost eutanasiaţi 20.000 de câini şi s-au cheltuit două milioane de euro, iar în Constanţa, între 2008 şi 2010 s-au cheltuit 1,5 milioane de euro pentru eutanasierea a 20.000 de câini.

Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu amendamente, proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasiază.

"În lege este stabilită obligativitatea ca, în 30 de zile, animalele fără stăpân să fie ţinute obligatoriu în adăposturi şi apoi autorităţile locale să stabilească ceea ce vor face. Nu putem să dăm un cadru pentru fiecare autoritate locală. Ei sunt cei care decid ceea ce fac, pot să-i returneze (câinii fără stăpân –n.r.) în teritoriu, dacă au posibilitatea să facă lucru acesta. Dar, obligatoriu, trebuie să-i sterilizeze, să-i deparaziteze, să fie marcaţi căţeii, să poată să fie identificaţi, dacă nu reuşesc să dea cea mai mare parte din aceste animale în adopţie", a spus preşedintele Comisiei, Sulfina Barbu.

Ea a precizat că eutanasierea câinilor fără stăpân este prevăzută doar în cazul animalelor bătrâne, agresive sau bolnave incurabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici