- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atănăsoaei: O hotărâre a CGMB după referendum nu poate obliga Parlamentul privind Legea Capitalei
O eventuală hotărâre CGMB în problema referendumului nu poate obliga Parlamentul să voteze Legea Capitalei într-o formă sau alta, situaţia fiind una atipică, întrucât dorinţa de a consulta cetăţenii pe un subiect de interes local nu se poate finaliza, spune prefectul Cristian Atănăsoaei.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, precizează, joi, într-un comunicat, că, din punct de vedere general, referendumul local se organizează pentru consultarea populaţiei pe teme de interes deosebit pentru comunitatea în cauză, iar ulterior, problemele votate de comunitate ar trebui concretizate într-o hotărâre de Consiliul General, prin care acestea să se rezolve în maniera dorită de cetăţeni.
"În situaţia de faţă, acest lucru nu este posibil întrucât o eventuală hotărâre a Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu poate obliga Parlamentul României să voteze Legea Capitalei într-o formă sau alta. Dacă prin Legea Capitalei s-ar modifica limitele teritoriale ale Bucureştiului, organizarea referendumului local ar fi obligatorie. Este deci o situaţie atipică, în care dorinţa de a consulta bucureştenii pe un subiect de interes local nu îşi poate găsi finalitatea", a declarat Atănăsoaei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti, precizând că s-a exagerat şi că Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei.
Şeful statului a spus că a remarcat "zbaterea" de la Bucureşti în problema reorganizării administrative, inclusiv legată de organizarea unui referendum. "Nu este nevoie de referendum aici, Parlamentul hotărăşte dacă se desfiinţează sectoarele Bucureştiului", a spus Băsescu.
El a menţionat că este posibil ca cetăţenii să nu fie mulţumiţi de o astfel de decizie, dorind să aibă primar de sector. "Dar cetăţenii nu ştiu ce este în spatele primarului de sector", a spus preşedintele.
Băsescu a menţionat că oraşul are şapte bugete şi şapte consilii, existând reprezentanţii din toate partidele în spatele acestora. El a menţionat că în aceste condiţii, este nevoie de multe compromisuri pentru a se lua o hotărâre de consiliu.
Preşedintele a menţionat că, în actuala organizare, trebuie satisfăcuţi şi "cel care vinde panseluţe", şi "cel care vinde lalele", dar şi "cel care vinde ceasuri", pentru că toţi aceştia au reprezentanţi în consilii.
"Clasa politică trebuie să aibă curaj şi voinţă să renunţe la interese. Pentru că în Bucureşti fiecare partid important are câte doi primari, nu poţi să reunifici Bucureştiul. Partidele sunt în plasa acestor primari şi a consiliilor lor", a mai spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO