Atănăsoaei: Proiectul de buget conţine erori grave şi inadvertenţe, Capitala nu are un buget legitim

Erorile sesizate în proiectul de hotărâre privind bugetul Capitalei sunt grave şi structura conţine o serie de inadvertenţe şi de necorelări, astfel că, până la verificarea legalităţii, bugetul nu este unul legitim, a declarat, luni, prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei.

Urmărește
3 afișări

"Consider grave erorile sesizate în cuprinsul proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului Capitalei. (...) Am sesizat că actul administrativ în discuţie în partea de Anexe - structura bugetului - conţine o serie de inadvertenţe şi necorelări. Între forma propusă de primarul general, forma amendată şi votată de consilierii generali şi forma finală a hotărârii în cauză există discrepanţe de natură a pune în pericol execuţia bugetară pe anul în curs", a spus, într-o conferinţă de presă, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

El a susţinut că instituţia prefectului nu poate analiza legalitatea proiectului de hotărâre privind bugetul pe 2011 până când nu se vor clarifica inadvertenţele sesizate.

Atănăsoaei a spus că i-a cerut primarului general, luni, modificarea hotărârii pentru aprobarea bugetului astfel încât "cifrele şi informaţiile cuprinse să fie întocmai cu cele discutate şi aprobate în şedinţa din 28 februarie 2011, conform amendamentelor formulate prezentate şi în forma scrisă".

Prefectul a semnalat faptul că în forma finală a bugetului municipiului Bucureşti n-au fost luate în considerare de către Aparatul de Specialitate al primarului general amendamentele formulate şi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, depuse şi în forma scrisă, fiind constatate erori în redactarea - procesului verbal al şedinţei în care a fost aprobat acest proiect.

Una dintre erori se referă la faptul că, în unele cazuri în procesul verbal al şedinţei nu se regăseşte amendamentul formulat, însă modificarea propusă se regăseşte în amendamentul depus în scris, alta constă în existenţa unor spaţii goale în procesul verbal al şedinţei, în timp ce în bugetul transmis Prefecturii apăreau modificări introduse conform amendamentului depus, iar cea de-a treia în transcrierea greşită în procesul verbal al şedinţei a amendamentelor formulate şi citite.

O altă situaţie este cea în care forma finală a bugetului nu corespunde nici cu forma iniţială propusă de Executiv, nici cu cea votată de consilierii generali care apare în amendamentele depuse, rezultând o a treia cifră. "Transcrierea şedinţei în procesul verbal este defectuoasă pentru că nu respectă nici propunerea primarului general, nici amendamentul depus şi votat de consilieri şi rezultă o a treia cifră pe care Direcţia de Buget a Primăriei Capitalei ar trebui să o explice", a susţinut prefectul Capitalei.

Cristian Atănăsoaei a dat mai mult exemple de inadvertenţe pe care le-a considerat ca fiind "erori materiale". Un exemplu a fost cel regăsit în capitolul "Închidere inel median de circulaţie în zona de nord a Capitalei / Autostrada urbană PUZ şi studii de Fezabilitate" unde primarul general a propus cifra de 5.976.000 lei, consilierii au votat 1.976.000 de lei, iar în forma scrisă a bugetului transmisă Prefecturii apare suma de "1.000, 976" de lei. La capitolul venituri din concesiuni şi închirieri forma propusă de primarul general era de 327.421.000 de lei, forma votată de Consiliu era de 177.421.000 de lei, iar forma scrisă în buget este de 186.421.000 de lei.

În ceea ce priveşte capitolul privind subvenţiile de la bugetul de stat pentru compensarea creşterii neprevăzute a preţurilor, forma propusă de Executiv era de 250 de milioane de lei, CGMB a tăiat toată suma prin amendament, aceasta urmând să fie zero, însă în forma finală a bugetului apare în continuare suma de 250 de milioane, a exemplificat Atănăsoaei.

Un alt aspect semnalat a fost cel privind menţiunile de la capitolul "Subvenţii pentru instituţii publice", unde în cazul ARCUB suma propusă de Eexecutiv este de 17 milioane de lei, cea votată de consilieri prin amendament este de 12 milioane de lei, iar în forma finală a bugetului apare suma de 21 de milioane de lei.

Mihai Cristian Atănăsoaei s-a referit şi la menţiunile privind bugetul spitalelor aflate în subordinea CGMB, el făcând menţiuni privind mai multe cazuri de neconcordanţă între cifrele propuse şi cele votate de CGMB, precum şi la cele care apar în forma finală. El a dat ca exemplu cazul Spitalului Filantropia unde forma propusă de Executiv este de 17.716.000 de lei, cea votată de Consiliu este de 20.716.000 de lei, iar cea trecută în forma finală a bugetului este de "20.000,716" de lei.

Şi la Spitalul Sf. Maria suma propusă de primarul general este de 28.631.000 de lei, cea amendată şi votată de Consiliu este de 33.631.000 de lei, iar cea trecută în forma finală a bugetului este de "33.000,631" de lei. La Spitalul de Chirurgie Maxilo - Facială a existat aceeaşi situaţie, în timp ce în bugetul Spitalului "Victor Babeş" suma propusă de primarul general este de 2.250.000 de lei, forma votată de consilieri conform amendamentelor este de 19.108.000, iar în proiectul de buget apare suma propusă iniţial de primarul Capitalei, de 2.250.000 de lei.

Prefectul Capitalei a mai precizat că, deşi Direcţia de buget a Primăriei Capitalei a fost sesizată de neconcordanţa dintre amendamentele votate, înregistrarea audio a şedinţei şi forma finală a bugetului, această direcţie a răspuns că singura care prevalează este înregistrarea audio, care nu se regăseşte în forma finală a proiectului de hotărâre.

Atănăsoaei a spus că atât primarul general, cât şi CGMB, pot convoca o şedinţă în care proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului pe 2011 să fie modificat prin îndreptarea erorilor materiale.

Primarul Sorin Oprescu a cerut, în 2 martie, Prefecturii să se pronunţe asupra legalităţii şi corectitudinii amendamentelor aprobate la bugetul Capitalei, susţinând că acestea "au schimbat sensul lucrurilor în oraş" şi ar fi fost moral şi poate chiar legal să fie supuse dezbaterii publice înainte de aprobare.

Oprescu preciza că bugetul care a fost în dezbatere publică nu mai are nicio legătură cu ceea ce consilierii generali au votat, propunerile de amendamente fiind "substanţiale şi de natură să schimbe sensul lucrurilor în oraş", iar acest lucru ar fi impus supunerea lor dezbaterii publice înainte de a fi adoptate.

Primarul general al Capitalei declara, după votul în CGMB privind bugetul Capitalei, că va ataca în instanţă hotărârea de aprobare a bugetului pe 2011 pentru municipalitate.

Bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011 va fi de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard faţă de cel din anul anterior, cele mai mari reduceri vizând obiectivele de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici