Atănăsoaei: Vom analiza legalitatea bugetului Capitalei, nu şi oportunitatea acestuia

Prefectura Capitalei va analiza legalitatea hotărârii privind aprobarea bugetului Bucureştiului pe 2011, nu şi oportunitate acesteia din punct de vedere al nevoilor oraşului, atribuţie care revine exclusiv consilierilor sau primarului general, a declarat, marţi, prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei.

Urmărește
2 afișări

Prefectul Capitalei a spus că, în urma depunerii, la registratura instituţiei, a Hotărârii CGMB nr. 41/2011 privind aprobarea bugetului propriu al Bucureştiului pentru 2011, instituţia pe care o conduce va analiza legalitatea hotărârii de Consiliu, nu şi oportunitatea acesteia din punct de vedere al nevoilor oraşului.

"Analiza legalităţii unei hotărâri emisă de o autoritate a Administraţiei Publice Locale are în vedere strict aspectele de legalitate, şi nu cele de oportunitate. Prefectul Capitalei se poate pronunţa dacă o hotărâre respectă legile ţării şi nu poate judeca respectiva hotărâre dacă este sau nu oportună pentru oraş, acest lucru revenind exclusiv consilierilor sau primarului la momentul aprobării sale", a precizat Mihai Cristian Atănăsoaei.

În 2 martie, primarul general Sorin Oprescu a cerut Prefecturii să se pronunţe asupra legalităţii şi corectitudinii amendamentelor aprobate la bugetul Capitalei, având în vedere că acestea "au schimbat sensul lucrurilor în oraş" şi ar fi fost moral şi poate chiar legal să fie supuse dezbaterii publice înainte de aprobare.

Primarul Sorin Oprescu preciza că la întocmirea bugetului Capitalei pe 2011 supus la vot în şedinţa CGMB din 28 februarie s-a avut în vedere crearea unui "echilibru judicios şi raţional între o estimare corectă a unor venituri posibile şi a unor cheltuieli cert realizabile" pe parcursul acestui an, asemeni construcţiei bugetului de stat.

Edilul susţinea că principalul ordonator de credite, Primarul General, stabileşte priorităţile şi necesităţile Bucureştiului, nu Guvernul şi nici partidele. El preciza că un criteriu esenţial de care s-a ţinut cont la realizarea bugetului a fost respectarea prevederii exprese a Legii Bugetului pe 2011, în sensul că banii sunt alocaţi obligatoriu lucrărilor de investiţii în curs de realizare până la finalizarea lor şi îndeosebi lucrărilor cu caracter multianual.

Oprescu mai arăta că bugetul care a fost în dezbatere publică nu mai are nicio legătură cu ceea ce consilierii generali au votat, propunerile de amendamente fiind "substanţiale şi de natură să schimbe sensul lucrurilor în oraş", iar acest lucru ar fi impus supunerea lor dezbaterii publice înainte de a fi adoptate.

Astfel, în urma votării acestor amendamente s-au redus sumele alocate lucrărilor Stadionului Naţional, de la 382.857.000 lei la 147.857.000 lei, ceea ce pune în pericol finalizarea acestora şi respectarea angajamentului luat de România de a organiza Finala Europa League în mai 2012, preciza Oprescu.

Totodată, s-au diminuat de zece ori sumele alocate pentru finalizarea lucrărilor în Centrul Istoric, de la 22.060.000 la 2.060.000 de lei.

Şi sumele necesare iluminatului public pe întreg teritoriul Bucureştiului au fost reduse la jumătate, de la 88.000.000 lei la 40.620.000 de lei.

Banii alocaţi prin proiectul de buget pentru programul destinat rezolvării problemei câinilor vagabonzi a fost redus cu circa 70 la sută, de la 17.200.000 de lei la 4.200.000 de de lei.

De asemenea, prin amendamentele la bugetul Capitalei pe 2011 aprobate în şedinţa CGMB din 28 februarie s-au anulat sau s-au redus drastic sumele prevăzute proiectelor de infrastructură de mare necesitate pentru oraş, printre care Nodul Virtuţii/Străpungerea Ciurel - autostrada A1, Pasajul suprateran Pipera, Pasajul suprateran Mihai Bravu-Calea Văcăreşti.

Sumele alocate pentru cumpărarea locuinţelor sociale destinate familiilor care au fost evacuate din casele revendicate conform Legii 10 au fost retrase în totalitate, în condiţiile în care "pe masa Primarului General se află peste 200 de astfel de cereri disperate, iar cu banii prevăzuţi în buget s-ar fi putut achiziţiona peste 100 de apartamente", mai preciza atunci Oprescu.

Edilul afirma că, în schimb, "aşa-zişii aleşi şi reprezentanţi ai bucureştenilor" au introdus prin amendamentele lor "sume nejustificate" pentru a mări subvenţiile la RATB şi RADET, fără a se avea în vedere fundamentarea acestor suplimentari.

"Aceste regii, aflate sub conducerea directă a Consiliului General nu au suferit ani de zile nicio analiză sau plan de restructurare real, care să ducă la creşterea performanţei şi randamentului de lucru, dar şi la menţinerea preţului suportat de populaţie, în parametrii acceptabili. Practic, în această situaţie, banii care sunt alocaţi din bugetul local nu sprijină în mod real şi direct populaţia, ci alimentează în continuare aceste adevărate «găuri negre». Mai mult decât atât, municipalitatea este nevoită să plătească preţul de cost care este stabilit prin Elcen, instituţie sub conducerea Guvernului", spunea primarul Sorin Oprescu.

Potrivit edilului, o parte din majorarea subvenţiilor este de fapt preluarea datoriei pe care Guvernul o are atât faţă de municipalitate cât şi faţă de populaţie, acest lucru fiind valabil la nivelul întregii ţări, a tuturor autorităţilor locale.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarayt atunci că Sorin Oprescu încearcă să-şi mascheze incompetenţa managerială creând impresia unui război politic cu ea şi PDL şi a dat asigurări că Stadionul Naţional va fi finalizat în termenul convenit, aprilie-mai 2011, cu finanţare de la Guvern, astfel încât România să poată să fie gazda unei mari competiţii internaţionale.

În 9 martie, primarul Sorin Oprescu declara că va finaliza proiectele începute, chiar dacă bugetul municipalităţii a fost diminuat şi că se va prezenta în faţa bucureştenilor, pentru un al doilea mandat, cu aceste realizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici