Atenţie la comerţul pe internet. Mai mult jumătate din site-urile verificate încalcă legislaţia europeană

Aproape două treimi din site-urile verificate într-o acţiune derulată la nivel european sub coordonarea Comisiei Europene au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor, iar 55% dintre acestea ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale.

Urmărește
573 afișări
Imaginea articolului Atenţie la comerţul pe internet. Mai mult jumătate din site-urile verificate încalcă legislaţia europeană

Atenţie la comerţul pe internet. Mai mult jumătate din site-urile verificate încalcă legislaţia europeană

Potrivit unui comunicat al CE, sub coordonarea Comisiei, autorităţi din 26 de state membre, inclusiv România, şi din Islanda şi Norvegia au verificat 223 de site-uri web importante pentru a constata dacă există recenzii înşelătoare ale consumatorilor.

Aproape două treimi din magazinele şi pieţele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare şi site-urile de servicii de comparare analizate au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor. Astfel, pe 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, autorităţile nu au putut confirma că respectivii comercianţi au depus suficiente eforturi pentru a se asigura că recenziile sunt autentice, şi anume că au fost postate de consumatori care chiar au utilizat produsul sau serviciul pe care l-au evaluat.

Alte constatări în urma verificării site-urilor web cu privire la recenziile online:

-104 dintre cele 223 de site-uri examinate nu informează consumatorii cu privire la modul în care se colectează şi prelucrează recenziile. Numai 84 de site-uri fac astfel de informaţii accesibile consumatorilor chiar pe pagina de recenzie, în timp ce restul le menţionează cu „caractere mici”, de exemplu în secţiunea de termeni şi condiţii juridice.

-118 site-uri nu conţineau informaţii cu privire la modul în care se previn recenziile false. În aceste cazuri, consumatorii nu au posibilitatea de a verifica dacă recenziile au fost scrise de consumatori care au utilizat efectiv produsul sau serviciul.

-176 dintre site-urile web nu menţionează faptul că recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau, dacă nu este cazul, nu menţionează în ce mod site-urile se asigură că există o indicaţie că recenziile sunt stimulate.

Autorităţile de protecţie a consumatorilor au concluzionat că cel puţin 55% dintre site-urile web verificate ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale, conform căreia consumatorilor trebuie să li se prezinte informaţii veridice care să le permită să aleagă în cunoştinţă de cauză. Autorităţile au avut îndoieli şi cu privire la restul de 18%.

CE anunţă că autorităţile naţionale vor contacta comercianţii în cauză pentru a-şi rectifica site-urile web şi, dacă este necesar, pentru a iniţia acţiuni de asigurare a respectării legislaţiei în conformitate cu procedurile lor naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
recenzii,
site,
ce

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici