Atenţie la „sindromul canapelei”: Prea mult televizor şi puţină mişcare cresc riscul de tromboembolism

Statul timp de 4 sau mai multe ore pe zi în faţa ecranului fără să te mişti de pe canapea este asociată cu un risc cu 35% mai mare de formare a cheagurilor, comparativ cu mai puţin de două ore şi jumătate, reiese dintr-o cercetare a englezilor.

Urmărește
1516 afișări
Imaginea articolului Atenţie la „sindromul canapelei”: Prea mult televizor şi puţină mişcare cresc riscul de tromboembolism

Prea mult televizor şi puţină mişcare cresc riscul de tromboembolism

„Sindromul canapelei” lasă urme adânci asupra sănătăţii. Dacă doreşti neapărat să urmăreşti un maraton TV, nu uita să te mişti în mod regulat făcând nişte paşi sau nişte exerciţii care stimulează muşchii picioarelor. Fără pauze, în timp, se favorizează apariţia cheagurilor în interiorul vaselor, reiese dintr-o cercetare engleză care a apărut în European Journal of Preventive Cardiology, totul pe fondul cifrelor generale, care arată că inactivitatea fizică ucide: 5 milioane de oameni pe an.

Studiul arată că vizionarea la televizor timp de 4 ore pe zi sau mai mult este asociată cu un risc cu 35% mai mare de cheaguri de sânge decât vizionarea mai puţin de două ore şi jumătate. TEV duce progresiv la formarea unui cheag într-o venă, care funcţionează ca un „dop” capabil să împiedice circulaţia venoasă.

În funcţie de organul afectat, puteţi avea diferite probleme, chiar dacă cea mai frecventă formă afectează membrele provocând aşa-numita flebită, care se manifestă prin umflarea piciorului, roşeaţă şi durere.

Pot apărea probleme grave

Atunci când sunt afectate alte organe, pot apărea probleme mult mai grave, precum orbirea în cazul implicării venei centrale a retinei. Embolia pulmonară este, de asemenea, deosebit de înfricoşătoare: dacă trombul sau un fragment din acesta se desprinde, poate ajunge la vasele arteriale ale plămânilor blocând circulaţia normală.

Cercetarea a examinat asocierea dintre vizionarea televizorului şi tromboembolismul venos, luând în considerare atât embolia pulmonară, cât şi tromboza venoasă profundă, cu un cheag de sânge care se formează într-o venă profundă, de obicei la nivelul picioarelor, iar de acolo se poate deplasa în sistemul vascular. Cercetătorii au efectuat analiza luând în considerare 3 studii diferite, inclusiv peste 131.000 de participanţi sănătoşi cu vârsta de peste 40 de ani.

Timpul petrecut la televizor a fost evaluat prin chestionar, iar participanţii au fost clasificaţi ca telespectatori prelungiţi (cel puţin 4 ore pe zi în faţa micului ecran) şi cei care au avut perioade mai scurte, sub 2,5 ore pe zi. Asocierea a fost independentă de vârstă, sex, indice de masă corporală şi activitate fizică. 

Potrivit sondajului, „tele-dependenţii” tind mai uşor să consume alimente nesănătoase cu un risc crescut de obezitate şi hipertensiune arterială. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici