Au fost confirmate 780 de cazuri de infecţie cu gripa AH1N1, niciunul în România

Numărul cazurilor de infecţie cu gripa AH1N1 înregistrate la nivel mondial până duminică, la ora 9.00, a fost de 780, 49 în ţările membre ale Uniunii Europene şi 731 în state non-UE, niciunul nefiind în România, a anunţat, duminică, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Au fost confirmate 780 de cazuri de infecţie cu gripa AH1N1, niciunul în România

Au fost confirmate 780 de cazuri de infecţie cu gripa AH1N1, niciunul în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Faţă de sâmbătă, în 3 mai au fost raportate câte un caz confirmat de infecţie în Italia, Irlanda, Coreea de Sud şi Costa Rica", a precizat Nechita, care a prezentat, într-o conferinţă de presă, ultimele date privind situaţia cazurilor de infecţie cu noul virus gripal AH1N1 (gripă porcină) la nivel mondial, raportată de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).

Cele mai multe cazuri confirmate de gripă din Europa au fost în Spania - 20, Marea Britanie - 15 şi Germania - 6. Toate cazurile înregistrate în Europa au o evoluţie uşoară. Distribuţia pe grupe de vârstă a cazurilor posibile şi confirmate arată că 80 la sută au între 20 şi 49 ani.

În statele non-UE, cele mai multe îmbolnăviri au fost în Mexic - 476, SUA - 160 şi Canada - 85, a adăugat Nechita.

În România au fost făcute la Institutul Cantacuzino teste pentru 33 de persoane care fie au venit din zonele cu cazuri confirmate de gripă, fie s-au întors în ţară din zone neafectate, dar prezentau simptome de gripă. Rezultatele au fost negative în toate cazurile.

Totuşi, începând de sâmbătă a fost dispusă ca măsură suplimentară organizarea serviciului de permanenţă (24 de ore din 24), la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul Evenimente de Sănătate şi Alertă Precoce din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.

Pe lângă acestea, Ministerul Sănătăţii va începe, în perioada imediat următoare, o campanie de informare a populaţiei despre conduita ce trebuie urmată pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi în cazul apariţiei simptomelor.

Astfel, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii urmează să se întâlnească, luni, cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru a stabili forma pe care această campanie o poate lua prin intermediul media audio-video.

De asemenea, campania va include şi informarea directă a populaţei, prin intermediul unei scrisori care va ajunge la fiecare familie din România. Această măsura a fost luată în cadrul întâlnirii miniştrilor Sănătăţii de la Luxemburg şi este aplicată în toate statele UE.

Distribuţia scrisorii în România va fi realizată gratuit, cu sprijinul instituţiilor statului, din dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministerul Sănătăţii va continua şi măsurile de coordonare şi organizare la nivel central şi regional. Comitetele de coordonare din ţară asigură asistenţa în punctele de frontieră, instituirea serviciului de permanenţă la nivelul tuturor nivelurilor - central, regional şi judeţean, inclusiv pentru primirea de probe, precum şi stabilirea la nivelul spitalelor de boli infecţioase a echipelor de management în cazul apariţiei cazurilor de îmbolnăvire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici